Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Η εστίαση σε πρώτο πλάνο


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  


Σε περίπου 15 μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο covid 19 έκανε την εμφάνιση του στην Πέλλα. Ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 και έπειτα. Στον διάβα της, η πανδημία έχει ισοπεδώσει το 70% της οικονομικής δραστηριότητας της Χώρας.

Ένας κλάδος που αποτελεί προνομιακό συλλέκτη εσόδων για την πολιτεία είναι η εστίαση. Η ζημιά δεν μπορεί να υπολογιστεί. Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις της εστίασης στο νομό μας.

Ο κορωνοϊός αποκάλυψε ότι αγαπημένες δραστηριότητες που θεωρούσαμε δεδομένες, όπως με την παρέα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, δεν είναι πλέον επιλογή. Η πανδημία οδήγησε την «βιομηχανία» -ταβέρνα, εστιατόριο- στα όριά της και έδειξε πόσο ευαίσθητη είναι.

Σήμερα εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες,  στην Πέλλα, έκλεισαν οριστικά και άλλα στράφηκαν στο pick up, take out και delivery (λέξεις που σύντομα πρέπει να ελληνοποιηθούν μαζί με τα παράγωγά τους) για να επιβιώσουν. Σήμερα ένα χρόνο σχεδόν μέσα στην πανδημία, μπορούμε να δούμε πως η «βιομηχανία» -ταβέρνα, εστιατόριο- θα αλλάξει σε πολλά.

Θα πρέπει οι επιχειρηματίες να δουν την επόμενη μέρα και να είναι έτοιμοι για την υπέρβαση. Ακόμη θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που θα επιβάλουν αυστηρότητα στην υγιεινή και την ασφάλεια. Πλέον ο πολίτης-πελάτης, θα επιλέγει χώρους που δίνουν αυτή τη σιγουριά.

Ακόμη η στροφή στην ποιότητα και στον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων, συνδυάζοντας τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας και τις νέες τεχνολογίες αλλά και την δημιουργία χώρων που θα βοηθούν στον ψυχολογικό τομέα των πολιτών. Ο πολίτης πολύ δύσκολα θα αλλάξει τις συνήθειες καθώς ειδικά στον πρώτο καιρό, θα συνεχίσουν οι εξ αποστάσεως παραγγελίες (on line, pick up and delivery). Προφανώς και η ψηφιακή προσαρμογή απαιτεί κόστος, αλλά θα είναι απαραίτητη για την εστίαση της νέας εποχής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια μέτρα της πανδημίας, θα συνεχιστούν προσαρμοσμένα και στην μετά τον κορωνοϊό εποχή. Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι μεγαλύτερες, το στρίμωγμα ανύπαρκτο, οι τουαλέτες χωρίς αποστείρωση, οι ανύπαρκτοι σχεδόν διάδρομοι διέλευσης, κλπ., θα αποτελέσουν παρελθόν, για τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα επιβιώσουν. Μεγάλο πλεονέκτημα θα αποτελέσει για εκείνες τις επιχειρήσεις υγειονομικού χαρακτήρα που διαθέτουν ή μπορούν να δημιουργήσουν, φυσικό χώρο, κήπο ή αυλή, αφού ο εξωτερικός χώρος μαζί με τον καλό καιρό θα προσελκύει τους πελάτες.

Ο κορωνοϊός έδειξε ότι η «βιομηχανία» -εστιατόριο, ταβέρνα- δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, πρέπει να ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες, να παράγει δημιουργικούς καταλόγους, να αναμορφωσει και εξωραΐσει τους εσωτερικούς χώρους, να εκπαιδεύσει το προσωπικό, κλπ. και αυτή η επένδυση θα επιβραβεύσει τον κλάδο της εστίασης τα επόμενα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more