Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Είναι λάθος η πενταετής θητεία στους αυτοδιοικητικούς

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

 Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου, τις προτάσεις της Κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση. Σε πολλά από αυτά που ακούστηκαν, διαφωνώ. Στα πιο πολλά όμως θεωρώ πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να τα υλοποιήσει μιας και αυτό πιστεύει.  Στις πιο πολλές προτάσεις λοιπόν υπάρχει ο λόγος και ο αντίλογος. Υπό αυτή την έννοια όλοι πρέπει να σεβαστούμε την θέση του Πρωθυπουργού.

Αυτό όμως που είναι αδιανόητο, δεν έχει καμιά λογική και καμιά  συνέχεια, είναι η αύξηση της θητείας των Δημοτικών και Περιφερειακών συμβουλίων με 5ετή θητεία. Είναι ένα λανθασμένο μέτρο που μόνο σκοπό του έχει να γιγαντώσει ένα «άρρωστο» σύστημα που έχει ως αναφορά τον πρώτο, τον μόνο, τον αρχηγό, τον Δήμαρχο.

Γνωρίζουμε ότι διαχρονικά το εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση είναι δημαρχοκεντρικό. Τι είδαμε όμως από αυτό το σύστημα; Δήμαρχοι να καταδικάζονται εν δικαίω και αδίκω.  Δημοτικοί σύμβουλοι όμηροι του ισχυρού. Αφήστε δε τα για υπόγεια παιχνίδια, τις συμφωνίες και τους εκβιασμούς.

Δυστυχώς το νέο εκλογικό σύστημα ενισχύει αυτή την λογική, την πρακτική και φυσικά δεν βοηθά ώστε η εκάστοτε διοίκηση να διαθέτει συλλογικά χαρακτηριστικά. Αν κάποιος ανατρέξει στην προηγούμενη θητεία 2014-2019, θα δει πως οι Δήμαρχοι απέκτησαν αλαζονικά σύνδρομα καθώς και την ψευδέστιση της κυριαρχίας. Από την άλλη ο πολίτης περίμενε πέντε χρόνια που έμοιαζαν σαν μια αιωνιότητα ώστε να διορθώσει τα όποια λάθη έκανε στην κάλπη. Όσο για τις αντιπολιτεύσεις; Αυτές επί της ουσίας διαλύθηκαν.

Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον Δήμαρχο ταπεινό υπηρέτη του λαού και όχι ηγεμόνα που θα αντιλαμβάνεται την εξουσία ως λάφυρο και τους συνεργάτες του Δημοτικούς συμβούλους ως πιστούς υπηρέτες του στέμματος. Ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι ένας από αυτούς. Να ψηφίζει κανονικά ως σύμβουλος. Να φέρει την ευθύνη της άποψης του και όχι μόνο να προτείνει. 

Ακόμη η Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τομή με τα τοπικά συμβούλια. Σήμερα υπάρχουν περίπου 20.000 εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι εκ των οποίων περίπου 6.500 Πρόεδροι. Οι θέσεις του όμως δεν έχουν καμία σημασία καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνουν είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Άρα ή θα γίνουν τομές με αναβάθμιση, συγχώνευση, ενδυνάμωση, ενίσχυση των συμβουλίων ή θα πρέπει να καταργηθούν και την θέση τους να δημιουργηθούν εκεί που χρειάζεται νέοι Δήμοι.

Από την στιγμή που η Κυβέρνηση θέλει να κάνει τομές, η δημιουργία νέων Δήμων ώστε να φτάσουν συνολικά στους 400, θα αποτελέσει σαφώς και ένα βήμα εμπρός στον πρώτο βαθμό εξουσίας που είναι οι ΟΤΑ.

Εν κατακλείδι όταν μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μόνος αυτός διαθέτει εξουσία 5 ετών, όταν στην Χώρα μας μια Κυβέρνηση κατά μέσο όρο δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από 3 έτη, όταν ο ίδιος ο Πλανητάρχης στις ΗΠΑ διοικεί την υπερδύναμη για 4 χρόνια,  το να δώσεις αυτή την εξουσία, αποτελεί μια ενέργεια εναντίον των πολιτών που θέλουν τον Δήμαρχο ελεγχόμενο και όχι ανεξέλεγκτο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more