Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Βάζει μπροστά τον αγροτικό τομέα η Κυβέρνηση Σε ποιές στρατηγικές συμμετέχει η Πέλλα

 


AGROTHS TRAKTER

Στο όραμα της Κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, που στόχο έχει να καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά εντός κι εκτός συνόρων και να φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την  επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία». Ωστόσο υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες ετών, όπως για παράδειγμα οι παράνομες ελληνοποιήσεις, θέμα εξάλλου που προβληματίζει έντονα και το νομό Πέλλας

Το ελληνικό σήμα
Ο Κ. Μητσοτάκης από το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης αναφερόμενος στην προστασία και την αξία ελληνικών προϊόντων, απέδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο ελληνικό σήμα.
«Το συζητήσαμε, πρέπει να εξορθολογίσουμε τη νομοθεσία. Τα προϊόντα τα οποία έχουν το ελληνικό σήμα πρέπει να είναι ελληνικά. Και αυτός που πληρώνει για το ελληνικό σήμα και ο καταναλωτής που θα βλέπει το ελληνικό σήμα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να γνωρίζει ότι υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία στα ελληνικά μας προϊόντα», τόνισε.

Διατροφή - αλιεία…
Αναφερόμενος στο πολυδιάστατο σχέδιο για ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής διατροφής, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τον πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν. Όπως και σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και των προϊόντων μας και φυσική σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική στη χώρα μας, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι άλλες βιομηχανίες».
Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη μεγάλες είναι οι προοπτικές και της αλιείας, σημειώνοντας ότι «οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα. Έχει γίνει σημαντικότατη δουλειά στα ζητήματα χωροθέτησης των οργανωμένων περιοχών υποδοχής υδατοκαλλιεργειών».

Ευρύ πλέγμα στήριξης…
Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στο ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τις ανάγκες των παραγωγών. Όπως ανέφερε «με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατ. που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή».

Πέντε κατευθύνσεις…
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε στους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου που είναι «η στήριξη του Έλληνα παραγωγού -πρωτίστως- και η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της καθετοποιημένης αγροτικής παραγωγής, και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσω ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και του σεβασμού στο περιβάλλον».
Και πρόσθεσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται μετασχηματισμός της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, κάνοντας λόγο για πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις πολιτικής:
- Η επανατοποθέτηση του ρόλου και δράσης του ΥΠΑΑΤ και της πρωτογενούς παραγωγής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
- Η ενίσχυση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο.
- Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών.
- Μια ολιστική στρατηγική για τους φυσικούς πόρους.
- Η Ελληνική Διατροφή, στη δημιουργία δηλαδή ενός ισχυρού brand για τα ελληνικά προϊόντα, που θα συνεισφέρει στο συνολικό rebranding της χώρας που επιχειρεί η κυβέρνηση.
***
Στην συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι δυνατότητες εκπαίδευσης των αγροτών, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγή αλλά και η αξιοποίηση της ελληνικής διατροφής, αφενός για την προώθηση της εικόνας της χώρας και αφετέρου για την ευρύτερη ενίσχυση πολλών αλληλένδετων πτυχών της οικονομίας, όπως η γαστρονομία και η παραγωγή τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more