Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για τους Δήμους

 




• Το Πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων που προωθείται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσιάζει αυτές τις ημέρες στους Δήμους όλης της χώρας η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Στόχος της παρουσίασης του προγράμματος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού σε όλη την Επικράτεια για τους άξονες και τις επιλέξιμες δράσεις, ώστε οι δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα για την επίσημη έναρξη των σχετικών προσκλήσεων.
Την παρουσίαση του προγράμματος χαιρέτισαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ν. Ταγαράς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου και ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθ. Μπακογιάννης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του «…Μεταξύ άλλων, στους κεντρικούς άξονες του εθνικού σχεδιασμού μας εντάσσονται οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την επόμενη πενταετία ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, προχωράμε στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, με εκτεταμένες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν αφενός στην εξάλειψη του άναρχου τοπίου και αφετέρου στη δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου επενδυτικού πλαισίου…».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με 5 πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στρατηγικής σημασίας προχωρούμε με συγκεκριμένο σχέδιο για να  αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ρόλος των Δήμων είναι καθοριστικός και οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί συντονισμένοι…».
 Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σε δήλωσή του τόνισε: «Χρειαζόμαστε περισσότερη Αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό των πόλεων μας, περισσότερη Αυτοδιοίκηση  στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλουμε πιο διακριτή και ξεκάθαρη παρουσία και παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά σε έργα «πράσινα» και ψηφιακά για πιο ανθρώπινες, και βιώσιμες πόλεις…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more