Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Οι εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ, η ευκαιρία για έδρα, Η Πέλλα και οι ανερχόμενοι αστέρες...







Αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα είχαν γίνει τόσα πολλά τραπέζια και τόσες πολλές συναντήσεις στην Πέλλα, που δεν θα προλάβαμε να τις καταγράψουμε». Με τη φράση αυτή έμπειρος πολιτικός παράγοντας της περιοχής, απόμαχος της κεντροαριστερας, αποτυπώνει το εν αναμονή κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της Σόσιαλδημοκρατίας. Ίδιο κλίμα και στην Αθήνα. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, ενώ ατέλειωτες είναι οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται είτε με προγραμματικό περιεχόμενο είτε προκειμένου διάφορες ομάδες να συζητήσουν το περίφημο «τι κάνουμε».



Το «τι κάνουμε» άλλωστε είναι κυρίαρχο λόγω των διαδοχικών αρνητικών δημοσκοπήσεων για το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και των ποιοτικών στοιχείων που αναδεικνύουν το πολιτικό κενό στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη έρευνα έδωσε ποσοστό μόλις 4,5% στο Κίνημα Αλλαγής στην περιφέρεια Αττικής, ενώ και στον Βορρά τα πράγματα δεν είναι καλα. Με αφορμή και αυτό το εύρημα ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε σε συνομιλητές του «το να κοιτάς το 4,5% στην Αττική χωρίς να αντιδράς σημαίνει ότι ζεις σε μακαριότητα»! Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 6% στην Πέλλα την ίδια ώρα που πριν από 20 μήνες στις Βουλευτικές εκλογές, είχαν λάβει το 9%. 

Ποιοι θέλουν επίσπευση των εσωκομματικών εκλογών

Ως εκ τούτου φουντώνει η συζήτηση για την επίσπευση των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ζήτησε να συνεδριάσει τον Ιούνιο η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογικών διαδικασιών, θέση που συμμερίζεται εν μέρει και ο κ. Λοβέρδος, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η ραγδαία φθορά. Από πλευράς Πέλλας, τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Από οργανωτικής δομής, ο πρώτος της ιεραρχίας Λάκης Προκοπίδης δείχνει να ασχολείται περισσότερο με τα καθήκοντα του στον Δήμο Αλμωπίας, είναι δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, παρά με τις ζυμώσεις. Νίκος Παπανικολάου και Ραχήλ Αλεξανδρίδου που κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στο ψηφοδέλτιο του 2019, φαίνεται ότι δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν ενεργά με την νέα ηγεσία. Αυτός που φαίνεται ότι αποτελεί το νέο αίμα, έχει όρεξη και μπορεί να προσφέρει, είναι ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Πέλλας Πάνος Ζαρογουλίδης. Ίσως του πηγαίνουν και οι καταστάσεις με την υγειονομικη κρίση, αλλά η στάση και οι τοποθετήσεις του, δείχνουν πως απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό που έχει τόσο ανάγκη σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Βέβαια βρίσκεται μακριά από ίντριγκες, βαρωνίες και υπόγειες διαδρομές. Πολλοί λένε ότι αυτό είναι το μείον του. 

Ο ρόλος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Την ίδια στιγμή μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η παρέμβαση(Mega) του Ευάγγελου Βενιζέλου και ιδίως η επισήμανσή του πως «έχουμε μία κυβέρνηση άνευ αντιπάλου (...), αλλά δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, δεν νομίζω ότι υπάρχει αφήγημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υπάρχει προοπτική ανάκαμψης, κατά τη γνώμη μου, σοβαρή. Άρα δεν έχουμε ένα ισορροπημένο δικομματικό σύστημα μέσα στο οποίο συνθλίβεται το τρίτο κόμμα ή είναι αδιάφορα τα υπόλοιπα κόμματα». Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2019 όταν η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά τον έθεσε εκτός κόμματος, ο κ. Βενιζέλος έχει γίνει αποδέκτης κρούσεων και προτάσεων για τη συγκρότηση κόμματος, τα οποία πάντα απορρίπτει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνομιλεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως έδειξε και η συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού.

Οι «παίκτες» Φλωρίδης και Μανιάτης

Στο κάδρο των διαφόρων συζητήσεων-σεναρίων μπαίνουν πάντα και τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Μανιάτη. Ο πρώτος εδώ και πολλά χρόνια μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας νέου μεταρρυθμιστικού φορέα. Ο κ. Φλωρίδης δεν φαίνεται να συναρτά τη στάση του από τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Αντιθέτως ο κ. Μανιάτης έχει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, διατηρώντας τους δεσμούς του με τη βάση του κόμματος και με την Αργολίδα, την εκλογική του περιφέρεια. Τέλος, στην εξίσωση και στο μυαλό πολλών υπάρχει πάντα η Άννα Διαμαντοπούλου, οι μετοχές της οποίας είναι πλέον ακόμα ψηλότερα μετά και την πρόκρισή της στο final four για τη θέση της γ.γ του ΟΟΣΑ.

Η έδρα στην Πέλλα 

Σαφώς και η αλλαγή ηγεσίας φέρνει ανακατατάξεις και σε επίπεδο Πέλλας αναφορικά με τις Βουλευτικές εκλογές. Μετά από 10 χρόνια, το Κίνημα Αλλαγής θα διεκδικήσει στα ίδια Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Πέλλα. Ίσως αυτά τα χρόνια να ήταν αδικημένη η κεντροαριστερά από τον εκλογικό νόμο. Τώρα που οι αδικίες έχουν μετριαστεί από τον εκλογικό νόμο Θεοδωρικάκου, οι τετραεδρικές θα είναι αναλογικές με αποτέλεσμα τα μικρά κόμματα να διεκδικούν μια έδρα. Αυτό θα γίνει καθώς στις τριεδρικές, που είναι 12 σε όλη την Ελλάδα, το πρώτο Κόμμα θα παίρνει μόνιμα 2 έδρες σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Άρα στις τετραεδρικές, αυτές θα μοιράζονται και στα μικρά κόμματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more