Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Στην σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση



Γράφει ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης*




Τόσο οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος «Καλλικράτη» όσο και οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν με τον «Κλεισθένη» σε πολλές περιπτώσεις είχανε σοβαρές αστοχίες. Αστοχίες είτε θεσμικές είτε χωροταξικές. Ειδικότερα για το σύστημα της απλής αναλογικής είναι ότι δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος και χώρος να αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. 

Για παράδειγμα ενώ στο ξεκίνημα του «Κλεισθένη» ενθαρρύνθηκαν πολλοί μικροί συνδυασμοί και σχηματισμοί να κατέλθουν στις Δημοτικές Εκλογές και να έχουν εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο, η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. 

Οι τροποποιήσεις του «Κλεισθένη» ενθάρρυνε τις ηγεσίες των Δήμων να μην αναζητήσουν ένα πεδίο συνθέσεων απόψεων και ένα πνεύμα συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις για το καλό των Δήμων, αλλά αντίθετα ενίσχυσαν σε πολλές περιπτώσεις την αλαζονεία τους αυξάνοντας τις κόντρες εντός των Δημοτικών Συμβουλίων.

 Όλοι πλέον, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν κατάφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό γιατί δεν έχει καλλιεργηθεί η κουλτούρα της απλής αναλογικής στην Ελληνική κοινωνία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι σωστά το ΥΠΕΣ αλλάζει τον εκλογικό νόμο από τη στιγμή που το αρχικό σχέδιο δεν πέτυχε. 

Απαιτείται ένα σύστημα που να διευκολύνει την εκλογική διαδικασία και να αφήνει τους πολίτες να επιλέξουν με τον πιο ευέλικτο τρόπο τους αυτοδιοικητικούς που θέλουν να τους εκπροσωπούν. Είναι γεγονός άλλωστε, ότι η λαϊκή βούληση εκφράζεται αποτελεσματικά όταν η Αυτοδιοίκηση στελεχώνεται με ανθρώπους που έχουν γνώση, εμπειρία, διάθεση για προσφορά και όραμα. Γι’ αυτό, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη. 

Είχα προτείνει και στο παρελθόν ότι ένα σύστημα εκλογής με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για υποψηφίους Δημάρχους και ξεχωριστό για υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους θα αποδέσμευε τους ψηφοφόρους από τη λογική της επιλογής λόγω του γνωστού, του συγγενή ή του φίλου και η επιλογή του θα είχε αποκλειστικό κριτήριο την ικανότητα, τη γνώση και την όρεξη για δουλειά. Το τελικό σχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση από το ΥΠΕΣ με τα θεσμικά όργανα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ειδικότερα όσον αφορά το ποσοστό εκλογής από την πρώτη Κυριακή με το 43%.

 Ως συνδυασμός «Πέλλα Μπροστά» θα έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με το Νόμο την οποία θα καταθέσουμε στα θεσμικά όργανα της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ. Ελπίζουμε οι όποιες αλλαγές στον Κλεισθένη να ανοίξουν το διάλογο και για αλλαγές στον «Καλλικράτη» με τον πλήρη διαχωρισμό Α & Β Βαθμού Αυτοδιοίκησης και τον σαφή πλαίσιο των αρμοδιοτήτων


* Το άρθρο αυτό είναι αποκλειστικά για την καθημερινή εφημερίδα Νέα της Πέλλας. Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού Πέλλα Μπροστά ενώ έχει διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Δήμαρχος Κρύας Βρύσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more