Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Χάνει και το Πάσχα ο τουρισμός της Πέλλας


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  

Φαίνεται ότι η υγειονομική κρίση δεν πρόκειται να μας αφήσει άμεσα. Η τουριστική σεζόν φαίνεται ότι και φέτος θα έχει αρκετά σκαλώματα. Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι και φέτος το ΠΑΣΧΑ θα είναι σαν το περσινό. Δηλαδή με πολλές απαγορεύσεις.

Έτσι αποτελεί μεγάλο γρίφο, το πώς, πότε και με ποιους όρους, η βαριά βιομηχανία της Χώρας που είναι ο τουρισμός, θα πάρει μπρος.

Ο νομός Πέλλας δεν έχει πολλά έσοδα από το τουριστικό κομμάτι, αλλά διαθέτει δυο τουριστικά κομμάτια, τον ορεινό όγκο της Έδεσσας με το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο καθώς και των Λουτρών Ποζάρ. Φαίνεται πάντως ότι η Πέλλα θα χάσει το 2ο Πάσχα, χωρίς τα έσοδα που χάνονται, να είναι δυνατόν να αναπληρωθούν.

Τα χρήματα που χάθηκαν από  το χιονοδρομικό, τη δημοτική επιχείρηση των Λουτρών, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις που εμμέσως είχαν κύκλο εργασιών με το τουριστικό κομμάτι της Πέλλας, είναι ανυπολόγιστα.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια; Στην περίπτωση αυτή την λένε και μάλιστα με την πιο «τρομακτική» λεπτομέρεια  για το τι έπεται να ακολουθήσει, ως συνέπειες, στον επικείμενο χειμώνα.

Φέτος στο νομό λόγω της εφαρμογής της δεύτερης καθολικής απαγόρευσης από τον Νοέμβριο έως και σήμερα, υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Πέλλα, να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τους ισχυρούς κραδασμούς που  δέχθηκε και δέχεται αυτόν τον  χειμώνα η τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία, με στόχο να ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα και ελπίζοντας σε ευνοϊκές συγκυρίες το ερχόμενο καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή ανακοινώνονται μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των επαγγελματιών τα οποία μάλλον απέχουν πόρρω από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Φέρνω παράδειγμα την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον   covid-19 με ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ.

Η εφημερίδα μας έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε αυτό το ζήτημα που κατά την άποψη μου δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου. Επί της ουσίας τα χρήματα που θα δοθούν, γιατί δεν δόθηκαν ακόμη,  αποτελεί «σταγόνα στον «ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις όλης της Πέλλας. Τα χρήματα που θα δοθούν στην Πέλλα είναι ψίχουλα μιας και οι λίγοι πήραν πολλά.

Όπως επίσης αυτό το ανέκδοτο με την 5 φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία έτσι όπως δίνεται μπορεί να θεωρηθεί και ως «δώρον άδωρο». Θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης ότι οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων κι μικρών επιχειρήσεων, έχουν και μια οικογένεια που περιμένει κάθε μεσημέρι να μπει κάτι στο τσουκάλι.

Πως θα ζήσει αυτή η οικογένεια και πως θα σπουδάσει τα παιδιά της; Μόνο με την επιστρεπτέα προκαταβολή που σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ή τα 1000 ευρώ;

Τόσο η Πολιτεία, όσο και η αυτοδιοίκηση οφείλουν να στηρίξουν την αγορά και τους εργαζομένους και τους ανέργους γιατί αυτός ο χειμώνας είναι ο δυσκολότερος όλων των ετών και η στήριξη αυτή πρέπει να είναι πραγματική, όχι μόνο στα λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more