Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Νέα ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα έως και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 (ώρα 6:00)

 

Δικηγορικοί Σύλλογοι


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β τ. B’ 996/13.03.2021 η με αριθ.. Δ1α/Γ.Π.οικ. 16320/12.3.2021 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα για το διάστημα από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00».

Για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επέρχονται οι εξής αλλαγές, σε σχέση με την προϊσχύουσα ΚΥΑ με αριθ.. Δ1α/ΓΠ.οικ. 13805/3.3.2021 (ΦΕΚ Β 843/3.3.2021) [όπως αντικαταστάθηκε με την με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 14453/5.6.2021 (ΦΕΚ Β’ 895/06.03.2021)]:

1. Συμβούλιο Επικρατείας

• Εκδικάζονται οι ώριμες προς συζήτηση υποθέσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (χωρίς να απαιτείται από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο).

2. Πολιτικές υποθέσεις:

• Εξαιρούνται της αναστολής και εκδικάζονται κανονικά οι αγωγές του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (Α’ 79).

• Εξαιρούνται της αναστολής όλες οι διαδικαστικές πράξεις και ενέργειες που ορίζονται στα άρθρα 68 επ. του ν. 4307/2014, η διενέργεια δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών και οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια αυτών, εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες έχει ασκηθεί τριτανακοπή.

3. Ποινικές υποθέσεις:

Εξαιρούνται από την αναστολή και τρέχουν κανονικά:

• Οι προθεσμίες για την άσκηση ενδίκων μέσων κατά βουλευμάτων

. • Οι προθεσμίες που προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την άσκηση προσφυγών κατά ενταλμάτων προσωρινής κράτησης και κατά διατάξεων επιβολής προσωρινής κράτησης ή περιοριστικών όρων.

• Οι προθεσμίες που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 308 και στην παρ. 2 του άρθρου 309 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

4. Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία

• Επιτρέπονται οι συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ’ ύλην αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», του κτηματολογικού γραφείου Θεσσαλονίκης και του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου, που τοιχοκολλάται στην είσοδο της υπηρεσίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει. Στην απόφαση αυτή ορίζονται και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός της υπηρεσίας, η τηρητέα διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία της, που τηρούνται υπ’ ευθύνη του Προϊσταμένου, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

• Αναστέλλονται:

α) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και

β) η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

● Σε κάθε περίπτωση συνεχίζονται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

● Ειδικά για τα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» όπου παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης, έκδοσης και λήψης πιστοποιητικών, με σχετική απόφαση του ΔΣ του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018 (Α’ 5), αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί.

Επίσης, για τα ίδια κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, όπου προβλέπεται και παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης καταχώρησης εγγραπτέων πράξεων, με σχετική απόφαση του ΔΣ του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018, αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις της παρούσας, ήτοι σε περιπτώσεις επείγοντος και κατόπιν ραντεβού, υπό τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ΄ ύλην αρμοδίου κτηματολογικού γραφείου ή του υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

5. Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο – Ειδικά Δικαστήρια

Διενεργούνται κανονικά οι εργασίες των δικαστικών σχηματισμών του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και των Ειδικών Δικαστηρίων του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 99 του Συντάγματος και τρέχουν κανονικά οι σχετικές νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες. Σημειώνεται ότι μετά από παρέμβαση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων διατηρήθηκε η αναστολή των προθεσμιών της νέας τακτικής στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, και οι προθεσμίες των άρθρων 215, 237, 238 ΚΠολΔ θα ξεκινήσουν να τρέχουν εκ νέου από 22.3.

Παράλληλα με τη νέα ΚΥΑ ικανοποιήθηκε το αίτημα της Ολομέλειας για επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, για την εξυπηρέτηση των επειγουσών υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more