Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021

25 ΚΑΙ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9.84

  

 

 

Η Επανάσταση του 1821, ο Αγώνας των Ελλήνων για την κατάκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας μας, υπογραμμίζοντας τη θεμελιώδη σημασία του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση.

 

Φέτος, η Επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης, είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού.

 

Σηματοδοτεί την αφετηρία ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, υπενθυμίζει σε όλους τη δύναμη της εθνικής ενότητας και της ομοψυχίας ενός λαού κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, την επίτευξη του σπουδαίου, εκείνου που στα μάτια του τότε σύγχρονου κόσμου φάνταζε ακατόρθωτο.

 

Ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμά του ειδικές εκπομπές που ερευνούν, θυμίζουν και αναδεικνύουν μνήμες, προφορικές και καταγεγραμμένες μαρτυρίες εκείνης της εποχής. Ταυτόχρονα, οργανώνει και συντονίζει συζητήσεις με κύριο άξονα τα χρόνια της Επανάστασης και τη σύνδεσή τους με το 2021.

 

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, στις 8.00 π.μ, ο Αθήνα 9.84 και ο Γιώργος Αποστολίδης "ταξιδεύουν" τους ακροατές στα χνάρια της Επανάστασης από την Ύδρα και το Μεσολόγγι ως  τα βουνά της Αρκαδίας.

 

Μαζί του, η Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Μαρία Παπαναστασίου ξεναγεί τους ακροατές στα κειμήλια των Αγωνιστών και  ο Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και Συντονιστής της ''Πρωτοβουλίας 1821-2021'', παρουσιάζει την συνεργασία δεκαπέντε  Ιδρυμάτων.

 

Επίσης, ο καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής ''Ελλάδα 2021", κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου διερευνά την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος με την χορωδία ''ΜΕΙΖΟΝ'' παρουσιάζει την τρίτη άγνωστη σύνθεση του Εθνικού Ύμνου από τον Νικόλαο Μάντζαρο.

 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Αθήνα 9.84, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, σε ότι αφορά στα αφιερώματα για την Επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, διαμορφώνεται ως εξής:

 

 

10:00 -12:00: Στην εκπομπή της Δομίνας Διαμαντοπούλου, καλεσμένοι είναι οι:

 

 

Αλέξανδρος Σκούρας, Πρόεδρος ΚΕΦΙΜ. Παρουσιάζει τη Δημοσκόπηση "Πώς Βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821" - Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι πρωταγωνιστές, με ποια κριτήρια, ποια η θέση των γυναικών

 

 Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου, Συγγραφέας, πρώην στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πρώην Γ.Γ. του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων για τους ήρωες του ΄21, μέσω των οποίων τα παιδιά μαθαίνουν σε πρώτο πρόσωπο, βιωματικά για την Ελληνική Επανάσταση

 

Δήμητρα Μίχου, Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τμήματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Μας μιλά για  τη διαδικτυακή έκθεση "Για την Ελλάδα από Αγάπη!", που βρίσκεται ήδη στον ''αέρα'' και τον επικείμενο διαδικτυακό Διαγωνισμό Κόμικς 1821

 

 

 

12:00-14:00 : Στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Βουδούρη καλεσμένοι είναι οι:

 

 

Γιάννης Ιωάννου, δημοσιογράφος - ''Καθημερινή'' Κύπρου. Παρουσιάζει μια ιστορική έρευνα που έχει κάνει με τα όπλα της Επανάστασης μέσω ειδικού λογαριασμού στο Τwitter με τίτλο ''GreekArms 2021''

 

Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, μας μιλά με αφορμή την εκδήλωση «Γιατί μας ενδιαφέρει η Επανάσταση του 1821»

 

 

 

14:30-16:00: Στην εκπομπή της Αριστέας Γιάννου  καλεσμένος είναι ο:

 

Στέφανος Καβαλλιεράκης, Ιστορικός, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου Ευταξία. Θα μιλήσει για το βιβλίο του με τίτλο ''1814-1821: Η προετοιμασία μιας επανάστασης'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

 

 

16:00-18:00 : Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

 

Επιλέγει να παρουσιάσει το έργο «Είτε θάνατος, είτε Λευτεριά» από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, σε διασκευή του Ηλία Βενέζη, ο οποίος διαβάζει και κάποια αποσπάσματα.

 

Μεταδίδει τη μουσική επένδυση του Νίκου Μαμαγκάκη πάνω στο λόγο του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Ερμηνεύει ο Μάνος Κατράκης.

 

Στην εκπομπή θα ακουστεί ο περίφημος «Γερο-Δήμος» από την όπερα του Παύλου Καρρέρ, «Μάρκος Μπότσαρης» με τον Μιχάλη Βλαχόπουλο,  σε ηχογράφηση του 1927.

 

Επίσης, θα παρουσιαστεί η ερμηνεία του «Ύμνου εις της Ελευθερία», του Εθνικού μας Ύμνου, του Νικόλαου Μάντζαρου και του Διονυσίου Σολωμού, με τη χορωδία ''Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής'' με τον Άρη Γαρουφαλή υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Το έργο ηχογραφήθηκε το 1988 και είναι η πρώτη φορά που ηχογραφείται στην αρχετυπική του μορφή.

 

Μαζί με άλλα παλαιότερα ή νεότερα ντοκουμέντα θα παρουσιαστεί και το δημοτικό τραγούδι «Λαγιαρνί» με τον Κωστή Νικολάου σε ηχογράφηση των αρχών του 20ου αιώνα, ο «Θάνατος του Κλέφτη» του Μανώλη Καλομοίρη σε ηχογράφηση 1925 με τον Δημήτρη Κριωνά και πολλά άλλα.

 

 

 

20:00-21:00: Λίλλυ Καρατζαφέρη

 

Έργα κλασικής μουσικής εμπνευσμένα από τους Αγώνες των  Ελλήνων

 

 

 

21:00-22:00 : 'Ελενα Χατζηιωάννου

 

Φιλοξενεί τον Roderick Beaton, Επίτιμο Καθηγητής στην έδρα Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Μέλος της Επιτροπής  ''Ελλάδα 2021'' - Συγγραφέας του βιβλίου "Βιογραφία ενός Σύγχρονου 'Εθνους

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

 

 

 

13.00-14.00, θα μεταδοθεί το πρώτο από τα δέκα ειδικά ωριαία αφιερώματα του Αθήνα 9.84 για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μέσα από τις δέκα εκπομπές, τίθενται επί τάπητος θέματα που συνδέουν εκείνες τις ημέρες με όσα ζούμε και βιώνουμε σήμερα.

 

Στις εν λόγω εκπομπές θα φιλοξενούνται ιστορικοί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και άνθρωποι του Πολιτισμού που φωτίζουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο επιλεγμένα θέματα.

 

Την επιμέλεια των θεματικών αυτών εκπομπών καθώς και την επιλογή των προσκεκλημένων έχει η Σοφία Καρύμπαλη- Κυριαζή, Δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ και φιλόλογος.

 

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Αποστολίδης.

 

Στο πρώτο ωριαίο αφιέρωμα, αυτή την Παρασκευή, θα συζητηθούν οι εξής θεματικές ενότητες:

- Η Φιλική Εταιρεία και η συμβολή της στην ιδεολογική προπαρασκευή του Αγώνα

- Ο Φιλελληνισμός

- Η ηθική και υλική συμβολή του Κλήρου – Η συμμετοχή του στις πολεμικές επιχειρήσεις

 

Συζητούν οι:

 

Σοφία Καρύμπαλη, Δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ και Φιλόλογος

 

Ειρήνη Αρτέμη, Διδάσκει στο ΕΑΠ  και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο

Θανάσης Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ

Παναγιώτα Παναρίτη, Επιμελήτρια Εκδόσεων στο Ιστορικό Μουσείο

 

Σας θυμίζουμε ότι ήδη από την 1η Μαρτίου και σε καθημερινή βάση (στις 10:58 και 17:58)  μεταδίδονται μονόλεπτα με θεματολογία που αναδεικνύει τις ημέρες της Επανάστασης με πηγές από προφορικές μαρτυρίες, κείμενα, βιογραφίες αλλά και ιστορικές μελέτες. Μέσα από αυτές τις 200 μικρής διάρκειας εκπομπές παρουσιάζονται θέματα από το δημοτικό τραγούδι μέχρι τους Γενίτσαρους και από τους Αρβανίτες έως τα επαναστατικά κινήματα, τον Μωριά και το παιδομάζωμα.

 

Την επιμέλεια των ειδικών ένθετων έχει ο εκπαιδευτικός Παύλος Κουτουζής.

Τα εκφωνεί η δημοσιογράφος Άννα Μπάστα.

 

Ειδικά για την Πέμπτη 25 Μαρτίου, τα ιστορικά μονόλεπτα του Αθήνα 9.84 θα μεταδίδονται  ανά μια ώρα, αμέσως μετά τα δελτία ειδήσεων του σταθμού, από τις 8 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.

 

Υπενθυμίζεται ότι  στο site του σταθμού www.athina984.gr έχει δημιουργηθεί η ειδική ενότητα «Το 1821 αλλιώς» στην οποία αναρτώνται τα μονόλεπτα, τα αφιερώματα και οι μηνιαίες συζητήσεις αλλά και ό,τι άλλο αφορά στα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Τέλος, ο Αθήνα 9.84 οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον ζωγράφο Χρήστο Μποκόρο και στον συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο για την ευγενική παραχώρηση του έργου «Έξοδος»* που, όλη τη χρονιά, θα συνοδεύει εικαστικά το αφιέρωμα μας «Το 1821 αλλιώς».

(*Έξοδος, 2006, χρώματα λαδιού και τυπωμένο χαρτί σε πανί και ξύλο, 90 x 90 εκ., Συλλογή Σωτήρη Φέλιου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more