Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Μειώθηκε κατά 25% το ζωικό κεφάλαιο και σταμάτησαν οι ελληνοποιήσεις

 



Αύξηση στην ζήτηση θα έχουν φέτος τα αμνοερίφια της Πέλλας 

Ισχυρή ζήτηση παρουσιάζει η αγορά αμνοεριφίων αυτή την περίοδο όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι και την περίοδο του ΠΑΣΧΑ που φέτος γιορτάζεται στις 2 Μαΐου θα έχουν πουληθεί τα περισσότερα ζώα τους. ιΗ ζήτηση που υπάρχει οφείλεται στο γεγονός ότι οι μονάδες στην περιοχή μας μειώνονται και αντίστοιχα και το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά 25% κυρίως στα αιγοπρόβατα. Συγκεκριμένα κατά την τελευταία τετραετία έχουν αποσυρθεί από το επάγγελμα, περίπου 1800 κτηνοτρόφοι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και από αυτούς περίπου 450 από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του ισοζυγίου και ουσιαστικά την απαγόρευση της εισόδου αμνοεριφίων από χώρες του εξωτερικού όπως η Ρουμανία (και κατά συνέπεια η παύση φαινομένου των ελληνοποιήσεων), έχουν συμβάλλει στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης των εγχώριων αμνοεριφίων.

«Γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, γίνεται έλεγχος στο ισοζύγιο του κρέατος και του γάλακτος. Επίσης και η μείωση των κοπαδιών οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή, οι έμποροι πλέον ζητούν τα αμνοερίφια πολύ πιο νωρίς, ακόμη και για να τα κάνουν πάχυνση οι ίδιοι. Αυτό εξυπηρετεί και εμάς, λόγω της μεγάλης αύξησης των ζωοτροφών. Αδυνατούμε να ταΐσουμε τα αρνιά και τις μάνες μέχρι το Πάσχα που φέτος πέφτει αργά. Η τιμή τους αυτή τη στιγμή είναι 2,80 ευρώ στο «ζωντανό ζύγισμα» που είναι πολύ καλή. Να φανταστείτε ότι το περασμένο Πάσχα τα είχαν αγοράσει σε «ζωντανό ζύγισμα» από 1.80 έως 2.40 και 2.50 ευρώ το κιλό. Φέτος, (εδώ και ένα μήνα) μας δίνουν ουσιαστικά τιμές του Πάσχα. Αυτό είναι κάτι που έχει να γίνει για περισσότερο από πέντε χρόνια. Όταν, λοιπόν το κράτος κάνει σωστά τη δουλειά του με το ισοζύγιο, ο κτηνοτρόφος θα βγαίνει κερδισμένος. Για αυτούς τους λόγους έχει ανέβει και η τιμή του πρόβιου γάλακτος που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 92 έως 95 λεπτά σε σχέση με την τιμή από 78,80 και 82 λεπτά που κυμαινόταν τις δυο προηγούμενες χρονιές» δηλώνει παραγωγός κτηνοτρόφος από την περιοχή της Αλμωπίας. 

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της τιμής στην οποία πωλούν τα αμνοερίφια οι κτηνοτρόφοι δεν επηρεάζει την τιμή που προμηθεύεται το προϊόν ο τελικός καταναλωτής. Αυτό συμβαίνει γιατί το ενδιάμεσο κέρδος των εμπόρων είναι πολύ μεγάλο. Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, οι έμποροι να αγοράζουν το σφάγιο σε τιμή 5.5 ευρώ και να το πωλούν 9,5 ευρώ στον καταναλωτή. Πέρσι το Πάσχα επίσης τα σφάγια αγοράστηκαν από τους εμπόρους στα 3,5 και 4 ευρώ το κιλό και ο καταναλωτής το αγόρασε σε τιμές 9,5 και 10 ευρώ.

Για το ίδιο θέμα, που αφορά τις τιμές στις οποίες φτάνουν τα αμνοερίφια στον τελικό καταναλωτή, κτηνοτρόφος από την περιοχή των Γιαννιτσών  σχολιάζει: «Υπάρχει αισχροκέρδεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες. Δυστυχώς δεν υπάρχει έλεγχος. Δεν μπορεί πάντα να κερδίζει τόσα ο έμπορος και ο καταναλωτής να τρώει το αμνοερίφιο πανάκριβα. Φανταστείτε το Πάσχα, να έχουν πάρει όλα τα αρνιά οι έμποροι και εφόσον έχουν συνεννοηθεί από πριν, να πωλούν όσο θέλουν… Είναι δυνατόν στο κρεοπωλείο, να υπάρχουν σφάγια, χωρίς να έχουν αναρτημένη την τιμή τους; Γιατί δεν την βάζουν; Πέρσι μας πήραν τα αμνοερίφια σχεδόν τζάμπα αλλά ο κόσμος δεν μπορούσε να τα πλησιάσει για να τα αγοράσει με τις τιμές που κατέληγαν στην αγορά. Που είναι το Τμήμα Εμπορίου;»  Είναι ένα ερώτημα που τίθεται από όλο και περισσότερους κτηνοτρόφους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more