Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

35 χθες στο νομό

 



S.O.S. για αύξηση κρουσμάτων από τα λύματα της Πέλλας 


Aσφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AsrtaZeneca, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

BIOLOGIKOS KATHARISMOS

• Μια ακόμη πολύ δύσκολη ημέρα ήταν η χθεσινή για την Ελλάδα, όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο υπήρξε και ένα θετικό νέο: Το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και μπορούν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί χωρίς φοβίες και αναστολές.
Η πανδημία, κατά τα άλλα, «χτύπησε» κόκκινο ξανά σε όλη την Ελλάδα καθώς ανακοινώθηκαν 3.073 νέα κρούσματα, το χειρότερο όμως είναι η εκτόξευση των διασωληνωμένων στους 645 με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δοκιμάζει τις αντοχές του και να ρίχνει στη μάχη όλες τις «εφεδρείες».
Στην Πέλλα η κατάσταση -αν και ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με άλλες περιφέρειες- εξακολουθεί να είναι σε οριακό σημείο. Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 35 κρούσματα.  μ
Η συνεχής επιδείνωση της πανδημίας όπως ήταν αναμενόμενο αποτυπώνεται και στον αναθεωρημένο χάρτη με την επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης, που εκδίδει κάθε Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, καθώς ολόκληρη η Ελλάδα έχει «ντυθεί» με κόκκινο χρώμα. Στον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα παραμένει στο «κίτρινο», καθώς είναι ίσος ή ελαφρώς μεγαλύτερος από το όριο συναγερμού του 4%.

S.O.S. και από τα λύματα
Η αύξηση των κρουσμάτων στην Πέλλα αποτυπώνεται και από τις αναλύσεις των δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων. Οι δύο δειγματοληψίες που έγιναν για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, επιβεβαιώνουν το υψηλό ιικό φορτίο, καθώς καταγράφηκαν «ισχυρά σήματα» στην είσοδο των βιολογικών καθαρισμών στην Σκύδρα, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά,   ενώ θετικά σήματα βρέθηκαν στην τελευταία κατά σειρά δειγματοληψία και στην Αλμωπία. Ο εντοπισμός του ιικού φορτίου στέλνει ένα ακόμη S.O.S. προς τους κατοίκους της Πέλλας, για τη διασπορά που υπάρχει και η οποία ενδεχομένως να μην αποτυπώνεται σε όλο το εύρος της, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εφόσον υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν συμπτώματα.
Τα ευρήματα, αλλά και ο καθημερινός απολογισμός κρουσμάτων, σε συνδυασμό και με την πίεση που αρχίζουν να αισθάνονται τα δύο νοσοκομεία της Πέλλας καθιστούν ακόμη και πιο δύσκολη την άρση του αυστηρού lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει κάποια τροποποίηση ως προς την απογευματινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να μην αρχίζει από τις 7 αλλά από τις 9 μ.μ.

.


Οι ανακοινώσεις  για το εμβόλιο
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν δείχνει να συνδέεται με τα 30 περιστατικά θρόμβωσης που οδήγησαν στο πάγωμα της χρήσης του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο πολυαναμενόμενο πόρισμά του.
Το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν οι θρόμβοι από το εμβόλιο δείχνει απίθανο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, γι’ αυτό και ο ΕΜΑ θα παραμείνει σε επαγρύπνιση, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ. Και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους.
Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων είναι στην πραγματικότητα μικρότερος μεταξύ των εμβολιασμένων από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, ανέφερε από την πλευρά της η δρ Σαμπίνε Στράους, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more