Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

«Στο ύψωμα 731 γράφτηκαν λαμπρές σελίδες ιστορίας...»

 



SOYRLAS YPSOMA TREMPESINAS

• Επέτειος του θριάμβου των μαχητών μας στο θρυλικό Ύψωμα 731, στις 9 Μαρτίου 1941 ήταν η 9η Μαρτίου, με τον πρ. πρόεδρο της Βουλής Γιώργο Σούρλα να τονίζει σε δήλωσή του πως «στο Ύψωμα 731 οι ήρωες μας το 1941 έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας σε συνέχεια εκείνων του Μαραθώνα και των Θερμοπύλων».
Η κατάληψη του συγκεκριμένου υψώματος του όρους Τρεμπεσίνα, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας, για τους Ιταλούς ήταν υψίστης στρατηγικής σημασίας για την προέλαση των δυνάμεών τους στα Γιάννενα. Διέθεσαν λοιπόν όλες τις επίλεκτες δυνάμεις, άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη και όλα αυτά υπό την άμεση καθοδήγηση του Μουσολίνι, που είχε εγκατασταθεί σε παρακείμενο παρατηρητήριο από την ημέρα της επίθεσης 9 Μαρτίου μέχρι και τις 21 Μαρτίου.
Ωστόσο, παρά τις λυσσώδεις και αλλεπάλληλες επιθέσεις επί 15 ημέρες και την ισοπέδωση της κορυφής του Υψώματος, που χαμήλωσε κατά πέντε μέτρα, οι ελληνικές δυνάμεις, που υστερούσαν αριθμητικά και σε πολεμικά μέσα το κράτησαν το απόρθητο και ματαίωσαν τα σχέδια των Ιταλών.
Όπως σημειώνει ο κ. Σούρλας, «το Ύψωμα 731 υπήρξε το πιο θρυλικό αλλά και αιματοβαμμένο Ύψωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την ελληνική πλευρά οι νεκροί ανήλθαν σε 125, και οι τραυματίες 425. Από την ιταλική 1000 νεκροί και 3000 τραυματίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more