Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

AΠΟΥΣΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

EFHMERIDES

• Kαίριο ρόλο εξακολουθεί να παίζει στις μέρες μας ο περιφερειακός Τύπος της χώρας παρέχοντας στους αναγνώστες του έγκαιρη ενημέρωση μέσω του ρεπορτάζ και της αρθρογραφίας που φιλοξενεί. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα, που εν μέσω κρίσης έχουν ενταθεί.
Ένα από αυτά, το οποίο όσο πάει γίνεται και χειρότερο, είναι η διανομή των φύλλων των ημερήσιων τοπικών εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ, όπου παρατηρούνται πλέον μεγάλες καθυστερήσεις πλήττοντας άμεσα τις μικρές εκδοτικές επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους συνδρομητές τους.
Το θέμα έφεραν με ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τους Υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτές του ΚΙΝΑΛ  ζητώντας την επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους για τον περιφερειακό Τύπο όπως συμβαίνει και με τις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Καθυστερεί η διανομή
Ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του Τύπου στην κοινωνία μας, ο οποίος συμβάλει καθοριστικά στην ενημέρωση των πολιτών, στη διαμόρφωση απόψεων, στη διεύρυνση των οριζόντων του ανθρώπου, αλλά και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, κάνουν οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. στην ερώτησή τους προς τους Γ. Γεραπετρίτη και Κυρ. Πιερρακάκη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, υπάρχουν προβλήματα στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση και στην αραίωση της διανομής της αλληλογραφίας, τα οποία εντείνονται περισσότερο στην περιφέρεια, λόγω της μείωσης των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ και του κλεισίματος καταστημάτων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται καθυστερήσεις στη διανομή αγαθών και υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων.

Απαιτείται στήριξη
Όπως τονίζουν οι βουλευτές, η Κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εσόδων τους, με τον Ν. 4764/2020 τους δίνει τη δυνατότητα επιχορήγησης του μεταφορικού κόστους για τη διανομή των εντύπων τους.
Όμως η θεσμοθέτηση αυτή εξαιρεί, αναίτια, όπως σημειώνουν, τον περιφερειακό Τύπο που, παρά τις διαβεβαιώσεις για διευθέτηση του θέματος, ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
«Ο περιφερειακός Τύπος έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, ενώ όλοι γνωρίζουμε τον σημαντικό του ρόλο στην ενημέρωση, τη πολυφωνία και την προώθηση των τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών ζητημάτων», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.
Ρωτούν λοιπόν τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να συμπεριλάβουν στην επιχορήγηση και τις επιχειρήσεις των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων, αποκαθιστώντας την αδικία, αλλά και με ποιο τρόπο θα εξομαλυνθεί η ομαλή διανομή τους, μετά από τη συρρίκνωση των ΕΛΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more