Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΠΗΓΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ…

 


Υγειονομική βόμβα, αποκλειστικό ρεπορτάζ

 

 


 

Στην Κρύα Βρύση κάηκε ολοσχερώς μονοκατοικία 

ΚΊΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ !

 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη πυρκαγιά σε κατοικία στην Κρύα Βρύση !

 


    Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι στην Κρύα Βρύση πήρε φωτιά μία διώροφη κατοικία η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, παρόλες τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που βρέθηκε στο σημείο με 3 πυροσβεστικά οχήματα αλλά και μέλη της εθελοντικής ομάδας της Κρύας Βρύσης.


   Φυσικά το γεγονός της πυρκαγιάς από μόνο του είναι ένα θλιβερό γεγονός το οποίο γίνεται τραγικότερο εάν διαπιστώσει κανείς ότι η πυρκαγιά προήλθε από την καύση υπερβλάστησης παρακείμενων εγκαταλειμμένων οικοπέδων και μάλιστα με την αρχική εστία της φωτιάς να βρίσκετε σε μία απόσταση 100 περίπου μέτρων από την οικία !


    Με λίγα λόγια πήρε φωτιά, μισό οικοδομικό τετράγωνο εντός του σχεδίου πόλεως, διότι τα οικόπεδα αυτά είναι εγκαταλειμμένα για πολλά χρόνια δημιουργώντας μία πλούσια και εύφλεκτη βλάστηση η οποία με την πρώτη ευκαιρία θα ήταν πολύ εύκολο να πάρουν φωτιά προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες σε ότι θα έβρισκε μπροστά της. Αυτό ακριβώς συνέβη προχθές και με την κατοικία που καταστράφηκε, με τους ιδιοκτήτες της μάλιστα να λείπουν στο εξωτερικό εδώ και χρόνια.


Την ευθύνη λοιπόν την έχουν πέρα από αυτόν που έβαλε την φωτιά και οι ιδιοκτήτες των παρακείμενων εγκαταλειμμένων οικοπέδων διότι εάν ήταν καθαρισμένα και χέρσα δεν υπήρχε περίπτωση να επεκταθεί η φωτιά και μάλιστα σε τόσο μεγάλη απόσταση !


Πραγματικά η πρώτη αιτία πυρκαγιών εντός των οικισμών είναι τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα τα οποία δεν είναι και λίγα σε πόλεις και χωριά του νομού μας ιδιαίτερα και στην Κρύα Βρύση.


    Η ειρωνεία της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι το 2018 είχε γίνει μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, μέσω λογαριασμών ύδρευσης, δημόσιων ανακοινώσεων και αναρτήσεων αλλά και με αποστολή προσωπικών επιστολών στους ιδιοκτήτες τέτοιων οικοπέδων ακόμα και τηλεφωνικών επικοινωνιών, από τον τότε και σημερινό πάλι Αντιδήμαρχο Κρύας Βρύσης κ. Μπαλτζίδη Κων/νο αναφέροντας την υποχρέωση στους ιδιοκτήτες τους να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, όπως άλλωστε προβλέπετε και είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο, με τον Αντιδήμαρχο να μας μεταφέρει όχι μόνο την αρνητικότητα στην ανταπόκριση της επιστολής του σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και την είσπραξη  συμπεριφορών όχι και τόσο φιλικών !


   Συνολικά 304 περιπτώσεις εγκαταλειμμένων οικόπεδα στην Κρύα Βρύση είχαν καταγραφεί από τον ίδιο, όπως μας δήλωσε ο κ. Μπαλτζίδης, το 2018 πάλι ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κρύας Βρύσης.

    Βέβαια προχθές στο συμβάν το κακό έγινε και πλέον αναμένετε η πραγματογνωμοσύνη της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την επίσημη καταγραφή των αιτιών της πυρκαγιάς.

   Το πρόβλημα βέβαια διογκώνεται και δεν επιλύετε τόσο εύκολα όταν τα οικόπεδα αυτά και είναι πάρα πολλά δυστυχώς , έχουν πολλούς ιδιοκτήτες ή όταν λείπουν πολλά χρόνια από την πόλη και έχουν χαθεί τα ίχνη τους, με την νομοθεσία παράλληλα να είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την αυτόβουλη πρωτοβουλία του Δήμου να μπει και να τα καθαρίσει, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που ενώ έχει ειδοποιηθεί εγγράφως ο ιδιοκτήτης και αφού δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια καθαρισμού του, στην συνέχεια να μπει να το καθαρίσει ο Δήμος χρεώνοντας το κόστος στον ιδιοκτήτη του ενώ μία δεύτερη περίπτωση είναι εάν υπάρχει μήνυση από κάποιον γείτονα που έχει υποστεί ζημία στην δική του περιουσία, με υπαιτιότητας την κατάσταση του εγκαταλειμμένου οικοπέδου.

   Τα οικόπεδα αυτά πέρα από την κίνδυνο της πυρκαγιάς αποτελούν και εστίες μόλυνσης με την ύπαρξη τρωκτικών και ερπετών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και μάλιστα η κατάσταση γίνεται ακόμα ποιο επικίνδυνη όταν υπάρχει εντός των οικοπέδων αυτών και εγκαταλειμμένα κτίσματα ή παλιές κατοικίες ετοιμόρροπες ή και μισογκρεμισμένες.

    Η αγανάκτηση των ιδιοκτητών των γειτονικών οικοπέδων είναι απερίγραπτη και δεν είναι λίγοι αυτοί που μας περιέγραψαν καταστάσεις τραγικές ρίχνοντας ευθύνες πέρα από τους ιδιοκτήτες τους και στη νομοθεσία της πολιτείας αφού σε πολλές περιπτώσεις ενώ έχουν προσφερθεί να τα καθαρίσουν οι ίδιοι, αυτό απαγορεύεται από την νομοθεσία ως αυθαίρετη είσοδος σε ξένη περιουσία, ανεξάρτητα εάν αυτό θα γίνει για την δημόσια υγεία και ασφάλεια.

    Η μόνη λύση συνεπώς σε όλες τις περιπτώσεις αυτές είναι η επιβολή προστίμων και η κοινοποίηση τους στο δημόσιο ταμείο εφόσον πρωτίστως συμβεί όλη η παραπάνω γραφειοκρατική διαδικασία !

 

Λύσανδρος Γ. Αμιτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more