Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Απαλλαγή από τη καταβολή διοδίων για τη διέλευση οχημάτων ΑμεΑ ζητά το ΚΙΝΑΛ

 DIODIA

• Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, σχετικά με το πάγιο αίτημα του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος για απαλλαγή από τη καταβολή των διοδίων κατά τη διέλευση οχημάτων ατόμων με αναπηρία κατέθεσαν οι  βουλευτές  του Κινήματος Αλλαγής Χρ. Γκόκας,  Β. Κεγκέρογλου και Γ. Μουλκιώτης.
Αναλυτικά επισημαίνουν ότι τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, καθώς δεν υπάρχει η μέριμνα από την Πολιτεία για προσβασιμότητα σε αστικά και υπεραστικά μεταφορικά μέσα. Έτσι οι οικείοι τους αναγκάζονται να εκτελούν χρέη οδηγού, ώστε να μεταφερθούν τα άτομα με αναπηρία σε διάφορες δομές (π.χ. εργασία, χώρους ψυχαγωγίας/άθλησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης κ.λπ.), όπου τις περισσότερες φορές χρειάζεται να τους αφήσουν στον προορισμό τους και να επιστρέψουν να τους παραλάβουν.
Επιπλέον τονίζουν ότι το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στο Ν. 4782/2021, όμως δεν επιλύεται, καθώς προβλέπει ότι είναι απαραίτητο να επιβαίνει στο όχημα το άτομο με αναπηρία για να υπάρχει η ατέλεια στα διόδια, προϋπόθεση η οποία δεν μπορεί πάντα να υπάρχει, παρόλο που εξυπηρετεί ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου.
Οι Βουλευτές έχοντας υπόψη και τη νέα πρόσφατη επιστολή της ΕΣΑμεΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τις προθέσεις τους να προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε το αναπηρικό αυτοκίνητο να έχει ατέλεια διοδίων ακόμα και όταν το ανάπηρο άτομο δεν βρίσκεται μέσα σε αυτό, να τροποποιήσουν νομοθετικά τη σχετική διάταξη αλλά και να μεριμνήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα για την εξασφάλιση σύγχρονων μεταφορικών μέσων που θα είναι απολύτως προσβάσιμα και από τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more