Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Γ. Καρασμάνης: Να ενισχυθεί ο Περιφερειακός Τύπος



Να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο Περιφερειακός τύπος μέσω των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων αναφοιρικά με τα έργα που γίνονται στην επαρχία, ζήτησε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης.  Στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Γεωργίου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές». (4η συνεδρίαση - β΄ ανάγνωση)

Ο κος Καρασμάνης δήλωσε τα ακόλουθα:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πριν περάσω στο νομοσχέδιο, θέλω να κάνω μια επισήμανση σχετικά με τους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Τεσσεράμισι χρόνια είχαν να διαχειριστούν 226 εκατομμύρια για φιλοεπενδιτικες παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού μας πλούτου….. Δυστυχώς αυτά τα 226 εκατομμύρια επι 4.5 χρόνια παραμένανε, αραχνιάζανε στα Ταμεία των Βρυξελών και ήρθε η δική μας η κυβέρνηση και τα ενεργοποίησε, τα αξιοποίησε προκυρήσοντας το πρόγραμμα.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο, το οποίο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις προμήθειες, στις συμβάσεις και στα δημόσια εργα……Το νομοσχέδιο αυτό καθιστά το νομοθετικό πλαίσιο περισσότερο λειτουργικό, ευέλικτο, με μεγαλύτερη σαφήνεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Εξορθολογεί τις διαδικασίες, μειώνει τις γραφειοκρατίες, συντομεύει τον χρόνο, αυξάνει την διαφάνεια. Χρειάζονταν οι αλλαγές. Ασφαλώς και ναι. Διότι η εκπόνηση των μελετών, οι διαγωνιστικές διαδικασίες πάρα πολλές φορές χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εκτέλεση του ίδιου του έργου. Πλείστα παραδείγματα έχουμε. Έχουμε έργα που ξεκίνησαν από το πρώτο ΕΣΠΑ 2000-2007, συνεχίστηκαν με το δεύτερο ΕΣΠΑ το 2007- 2014 και ακόμη είναι σε μελετητικό  στάδιο με το τρίτο ΕΣΠΑ 2014-2020……

Συνεπώς πιστώνεται θετικά στις ηγεσίες των συναρμοδίων Υπουργείων η απλοποίηση των διαδικασιών. Αυτό αναγνωρίστηκε από τους φορείς χθες στην Επιτροπή μας ότι υπάρχουν πολλές θετικές διατάξεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ωρίμασης των έργων και την κατασκευή τους. Κατ’ επέκταση θα συμβάλουν  στην ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της οικονομίας . Διότι τα έργα κατασκευάζονται με Ευρωπαϊκά κονδύλια,  με Ευρωπαϊκά Προγράμματα που όπως ξέρετε πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.

Θεωρώ κ. Πρόεδρε σημαντική την καινοτομία που εισάγει το Υπουργείο Υποδομών με το σύστημα μελέτη - κατασκευή …… επιταχύνει τις διαδικασίες  ωρίμανσης των έργων, ενισχύει την διαφάνεια. Η δημοπράτηση των έργων θα μπορεί να ξεκινά  με την κύρια μελέτη πριν την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, θα προχωρούν δηλαδή παράλληλα. Και με αυτόν τον τρόπο επιταχύνει τις διαδικασίες των έργων, βάζει φρένο στα εμπόδια, στις σκοπιμότητες, στις αβελτηρίες, στις μεθοδεύσεις του «μπάρμπα στην Κορώνη» που δυστυχώς έχουμε ζήσει τέτοιες παρεμβάσεις ……. Να απεντάσονται έργα την τελευταία στιγμή με το πρόσχημα ότι πρέπει να εκπονηθεί και άλλα μελέτη, το γνωρίζει ο κ. Καλογιάννης πρώην υπουργός υποδομών, όπως και ο κ. Σιμοπουλος  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών το 2012 …….. και να εντάσσουν με διαδικασίες fast truck άλλο έργο της αρεσκείας τους, των συμφερόντων τους. Θεωρώ επίσης λειτουργικό την δυνατότητα να χαρακτηρίζονται τα έργα ειδικής σημασίας για την οικονομία της χώρας και την ένταξη τους στο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και κατά αυτό τον τρόπο ξεκινάει πιο γρήγορα η δημοπράτηση με την επιτάχυνση των Απαλλοτριώσεων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προτείνω  οι μελέτες περιβαλλοντικών όρων που έχουν ήδη λήξει ή πρόκειται να λήξουν, να προστεθεί μια συμπληρωματική διάταξη στο σχετικό άρθρο, να παραταθούν δηλαδή μέχρι τη λήξη της προγραμματικής περιόδου που όπως ξέρετε έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του 2023. Επίσης θεωρώ σωστή την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ για τα γεωτεχνικά έργα να εκφράζει την γνώμη του ο γεωτεχνικός. Γιατί το είδαμε και αυτό, για μελέτη ενός πρόχειρου δασικού δρομίσκου κάποιων δεκάδων μέτρων, για να περάσουν τα μηχανήματα να κάνουν την δουλειά τους και να ξανά επιστρέψει ο δρόμος στην πρότερη κατάσταση δηλαδή να γίνει πάλι δάσος, ο μηχανικός μελετητής εκπόνησε μελέτη Γ΄ κατηγορίας που είναι  πολύπλοκη, πολυδάπανη, και χρονοβόρα, ενώ χρειαζόταν μια απλή μελέτη που η εκπόνηση της δεν θα ξεπερνούσε τα δυο, τρία εικοσιτετράωρα.

Έρχομαι, κύριε Πρόεδρε στον αποκλεισμό του περιφερειακού τύπου από τις προκηρύξεις, από τις δημοσιεύσεις.

Όλοι γνωρίζουμε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει στην ενημέρωση, στην ανάπτυξη προβλημάτων, στον έλεγχο που ασκεί ο τοπικός τύπος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιφέρειας, ερεθίσματα που δίνουν σε όσους υπηρετούν τον τόπο και τα κοινά.

Πρέπει, λοιπόν, ο πολίτης να ενημερώνεται, να γνωρίζει για τις συμβάσεις, να γνωρίζει για τις προμήθειες, να γνωρίζει για τα έργα που κατασκευάζονται.

Ο πολίτης διαβάζει εφημερίδα, δεν διαβάζει το ηλεκτρονικό μητρώο του Υπουργείου. Από την τοπική εφημερίδα θα διαβάσει τα έργα που δημοπρατούνται και νομίζω ότι η δημοσίευση ενισχύει τη διαφάνεια και τον έλεγχο που αποτελεί συστατικό της δημοκρατίας, βάζει φραγμό σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

Θεωρώ ότι η ηγεσία του Υπουργείου έχει την πολιτική βούληση να ξαναδεί το θέμα. Και να παρατείνει τη δημοσίευση. Άλλωστε το κόστος είναι μηδαμινό, όπως έχει υποστηριξεί και έχει αποδείξει ο εισηγητής μας.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more