Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Να ενταχθεί η επανάσταση της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία

 


«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ:  ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ»

Ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος, με αφορμή την πρωτοβουλία του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης», σχετικά με τη γνωστοποίηση της σημασίας της εξέγερσης των Χαλκιδικιωτών στην έκβαση του Εθνικού σκοπού, της απελευθέρωσης του Ελληνισμού, απέστειλε Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως Νίκη.

Ειδικότερα, ο κος Πάνας στην Επιστολή του επισημαίνει τις επανειλημμένες προσπάθειες, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και συλλόγων καθώς και των εκπαιδευτικών της Χαλκιδικής, προκειμένου να γίνει γνωστή η σημαντική συμβολή του Νομού μας στην εδραίωση της Επανάστασης του 1821, δεδομένης της σημασίας της εξέγερσης των Χαλκιδικιωτών στην επιτυχή έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα.

Επιπροσθέτως ο Βουλευτής με την εν λόγω επιστολή ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας Υπουργού, ώστε να εισηγηθεί θετικά στην αρμόδια συντακτική επιτροπή σχολικών βιβλίων, να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη της ιστορίας το κεφάλαιο: «Η Επανάσταση στη Χαλκιδική 1821», που αποτελεί ένα δίκαιο και χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Ο κος Πάνας αναφέρει : «Η Επανάσταση της Χαλκιδικής υπήρξε σημαντικό κεφάλαιο στην Επανάσταση του 1821. Είναι γεγονός όμως, ότι ο αγώνας των Χαλκιδικιωτών είναι άγνωστος σε πολλούς και αυτό οφείλεται στην περιληπτική ή και ελλιπή εξιστόρηση των γεγονότων που διεξήχθησαν στη Χαλκιδική την περίοδο αυτή στα σχολικά βιβλία. Με την παρέμβασή μου αυτήν σκοπό έχω να συμβάλλω κι εγώ με κάθε μέσο στην προσπάθεια αναγνώρισης της συμβολής της Χαλκιδικής στον αγώνα απελευθέρωσης του Ελληνισμού από τον τούρκικο ζυγό ».

 

Το ακριβές κείμενο της ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ έχει ως εξής :

                                                                                                        

 

ΠΡΟΣ : Την Υπουργό Παιδείας και

Θρησκευμάτων κ.Κεραμέως Νίκη.

ΚΟΙΝ .: Παγχαλκιδικός Σύλλογος

«Ο Αριστοτέλης».

 

 

 

ΘΕΜΑ : « Ένταξη Επανάστασης της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία».

 

 

Αξιότιμη κ.Υπουργέ

 

Η Επανάσταση της Χαλκιδικής, όπως γνωρίζετε, υπήρξε σημαντικό κεφάλαιο στην Επανάσταση του 1821.Είναι γεγονός όμως, ότι ο αγώνας των Χαλκιδικιωτών είναι άγνωστος σε πολλούς και αυτό οφείλεται στην περιληπτική ή και ελλιπή εξιστόρηση των γεγονότων που διεξήχθησαν στη Χαλκιδική την περίοδο αυτή στα σχολικά βιβλία.

 

Για το θέμα αυτό έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλόγους και εκπαιδευτικούς της Χαλκιδικής, προκειμένου να γίνει γνωστή η σημαντική συμβολή της στην εδραίωση της Επανάστασης του 1821.

 

Μια τέτοια προσπάθεια είναι και η πρόσφατη πρωτοβουλία του Παγχαλκιδικού Συλλόγου  «Ο Αριστοτέλης», ενός Συλλόγου με τεράστια προσφορά στην πολιτιστική πραγματικότητα του τόπου, αλλά και γνωστού για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει, ώστε να γίνει γνωστή η σημασία της εξέγερσης των Χαλκιδικιωτών στην έκβαση του Εθνικού σκοπού, της απελευθέρωσης του Ελληνισμού.

Έτσι στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο εν λόγω Σύλλογος, προκήρυξε Παγχαλκιδικό Μαθητικό διαγωνισμό με θέμα « Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΑΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1821», την οποία έχετε εγκρίνει.

Για τους παραπάνω λόγους γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα ζητήματα αυτά, ζητώ την παρέμβασή σας, ώστε να εισηγηθείτε θετικά στην αρμόδια συντακτική επιτροπή σχολικών βιβλίων, να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη της ιστορίας το παραπάνω κεφάλαιο.

 

Με την ενέργειά σας αυτή, θα καλύψετε ένα μεγάλο ιστορικό κενό, που αδικεί τη Χαλκιδική και κατ’ επέκταση τη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, θα δοθεί δυνατότητα στους μαθητές μας, να γνωρίσουν αναλυτικότερα τα ιστορικά γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας, τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων φορέων και εκπαιδευτικών.

 

 

                                                                                                                                

                                                                                                          Με τιμή

                                                                                                 ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

                                                                                               Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                   ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more