Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ , ΓΙΑ ΝΑ...ΒΓΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑ!

 

Όχι άσκοπες μετακινήσεις, για να ελεγχθεί το τρίτο κύμα πανδημίας


Έκρηξη κρουσμάτων  • Σήμανε συναγερμός στα νοσοκομεία

AGORA PEZODROMOS KOSMOS 7 2 21

• Η έκρηξη των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο (2.702), που αποτελεί ρεκόρ για το 2021, οδήγησε την Επιστημονική Επιτροπή να εισηγηθεί εσπευσμένα πρόσθετα μέτρα, που ισχύουν από σήμερα και μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα σήμανε συναγερμός για την πιεστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας και ήδη στην Αττική, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άρχισαν να «ανοίγουν» κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων για ασθενείς μη covid ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια και να αναπτύξουν νέες κλίνες για νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Η Ελλάδα από χθες είναι χωρισμένη σε δύο υγειονομικές ζώνες, στη μία που περιλαμβάνει τις βαθιά κόκκινες περιοχές, του πολύ αυξημένου κινδύνου στις οποίες εντάχθηκαν οι νομοί Θεσπρωτίας και Άρτας και στις «κόκκινες», του αυξημένου κινδύνου που εντάχθηκ. Λίγο - πολύ ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Περιορισμός μετακινήσεων
Οι προσδοκίες επιστημόνων και Υπουργείου Υγείας είναι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου, να περιοριστούν οι μετακινήσεις, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα. Μια δύσκολη εξίσωση όσο η κινητικότητα δεν μειώνεται ενώ ταυτόχρονα οι μεταλλάξεις πολλαπλασιάζουν τη διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με τους Ειδικούς, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, τότε το lockdown με τη μορφή που γνωρίζουμε και το οποίο από σήμερα ισχύει, θα είναι και το τελευταίο στη χώρα μας, καθώς ταυτόχρονα εξελίσσεται με πολύ καλό ρυθμό ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Εκφράζεται μάλιστα η αισιοδοξία, ότι φέτος θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο και με εξόδους στα χωριά μας, αλλά και να μπορέσουμε επιτέλους να συναντήσουμε άφοβα συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα. Ο χρόνος που μεσολαβεί για το Πάσχα είναι δύο μήνες, διάστημα αρκετό ώστε να «τιθασευτεί» η διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν συμβάλλουν όλοι οι πολίτες και περισσότερο οι νέοι, μένοντας τώρα «μέσα», ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση κινήσεων το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Κρίσιμο δωδεκαήμερο
Η πρώτη ένδειξη θα προκύψει από τον  εορτασμό της «Τσικνοπέμπτης», για την οποία είναι επιτακτική ανάγκη, όχι απλά να περιοριστούν, αλλά να μηδενιστούν οι μετακινήσεις και κυρίως οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, οι οποίες κατά δήλωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες αύξησης των κρουσμάτων, με τη δεύτερη να εντοπίζεται στους χώρους εργασίας.
Καθοριστικές είναι επίσης οι δύο Κυριακές της Αποκριάς, αλλά και της Καθαράς Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις Δήμων και Πολιτιστικών Φορέων έχουν ανασταλεί, όμως αυτό δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, εάν δεν δείξει αυτοσυγκράτηση η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου τηρώντας με απόλυτη προσήλωση τα προληπτικά μέτρα.
Εκείνο που πρέπει όλοι να έχουν υπόψη τους είναι ότι όσο καθυστερεί η μείωση των κρουσμάτων, τόσο μακρύτερα θα «τραβήξουν» τα περιοριστικά μέτρα και αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ενώ δεν το αντέχει ούτε η οικονομία η οποία καθημερινά βυθίζεται. Άρα οδηγός όλων πρέπει να είναι το «δεν μετακινούμαστε τώρα, για να μπορούμε να χαρούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα την ελευθερία μας».

.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 νέα κρούσματα, 431 διασωληνωμένους και 40 θανάτους. Από τα 2.702 κρούσματα, τα 1.269 προέρχονται από την Αττική, 314 από Θεσσαλονίκη, 178 από Αχαΐα, 88 από Λάρισα, 51 από Αιτωλοακαρνανία, 49 από Αργολίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more