Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Β. Θωμάς: Γιατί διαφωνούμε με την τσιμεντοποίηση του Εδεσσαίου ποταμού- Τα νέα δεδομένα

 



 

Από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από τον συμπολίτη μας, μέλος της «Κίνησης Πολιτών Εδεσσαίος Ποταμός» κ. Ραφαήλ  Πολυχρονιάδη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν πραγματοποιείται απλά ένα κλάδεμα κάποιων δένδρων όπως διαλαλούν οι ιθύνοντες της Δημοτικής Αρχής, αλλά κόβονται κυριολεκτικά από την ρίζα ορισμένα δένδρα κατά μήκος του «Εδεσσαίου Ποταμού».

Ωστόσο, λόγω της θέσης μου ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής οφείλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για να μην υπάρχουν παρερμηνείες που οδηγούν σε λάθος πολιτικά συμπεράσματα από ατοπήματα ορισμένων «καλοθελητών» που θέλουν να πλήξουν την παράταξή μας «Κοινωνία σε Κίνηση» εφευρίσκοντας ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν.


Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αρχικά αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει την όποια κοπή δένδρων ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο αυτή η αρμοδιότητα έχει μεταβιβαστεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω εκπροσωπώντας την παράταξή μας. Επιπλέον για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε κοπή δένδρου θα πρέπει να υπάρχει και σχετική θετική εισήγηση από την υπηρεσία πρασίνου.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που κόβονται δένδρα στην πόλη μας ή και σε κοινότητες χωρίς να έχει συζητηθεί και να ληφθεί σχετική απόφαση. Πρόκειται για γεγονός που δεν τιμά την Δημοτική Αρχή,  προκαλώντας σε πολλούς συμπολίτες μας αλλά και εμένα τον ίδιο «δεύτερες σκέψεις» και ερωτηματικά για τους λόγους που προβαίνει σε αυτή την τακτική η Διοίκηση! Τι φοβάται; Ποια είναι τα κίνητρα που οδηγούν την Διοίκηση να το κάνει αυτό; Υπάρχουν πραγματικά λόγοι κοπής ενός δένδρου ή απλά προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους ψηφοφόρους τους σε ορισμένες περιπτώσεις;

Σε ότι αφορά όμως στην κοπή των δένδρων κατά μήκος του «Εδεσσαίου Ποταμού» έχουν συζητηθεί και έχουν ληφθεί αποφάσεις μόνο για δύο περιπτώσεις. Η πρώτη απόφαση, με αριθμό 17/2020 (ΑΔΑ: ΩΥΔΩΩΡΠ-Ν5Ω) στις 29/9/20, αφορά στην «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την κοπή τριών επικίνδυνων δένδρων στην πόλη της Έδεσσας». Σε αυτή την λήψη απόφασης υπήρξα ο μοναδικός Δημοτικός Σύμβουλος από τους τέσσερις παρόντες που καταψήφισα το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας σχετικά: «Παρότι δεν αμφισβητώ την επιστημονική επάρκεια της υπηρεσίας, για λόγους πολιτικής αντίθεσης με το έργο που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο στον Εδεσσαίο Ποταμό θεωρώ ότι η κοπή των δένδρων σχετίζεται με αυτό».

Ξεκάθαρα λοιπόν αποτυπώνεται η αντίθεσή μου ως εκπρόσωπος, όχι μόνο του εαυτού μου, αλλά και της παράταξής μας. Χωρίς «ναι μεν αλλά» και χωρίς αστερίσκους. Ήθελαν οι διοικούντες να πραγματοποιηθεί η κοπή των δένδρων για να διευκολύνει την αποπεράτωση του έργου και όχι γιατί προέκυπτε κάποιο άλλο ζήτημα.

Το ίδιο συνέβη και στην απόφαση 3/2021 (ΑΔΑ: ΩΞΓΟΩΡΠ-Σ6Α) της ΕΠΖ στις 27/1/21 που εισήχθη το θέμα «Συζήτηση και για λήψη απόφασης για την κοπή τεσσάρων (4) επικίνδυνων δένδρων στην πόλη της Έδεσσας». Και σε αυτή την απόφαση καταψήφισα την κοπή δέντρων, με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό που παρέθεσα παραπάνω, αναφέροντας ξανά τα ίδια λόγια.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η στάση, τόσο η δική μου όσο και συνολικά της παράταξής μας, είναι αταλάντευτη, σταθερή και ξεκάθαρη. Την υπενθυμίζω με αφορμή αυτές τις δύο αποφάσεις της Επιτροπής στην οποία κλήθηκα να συμμετάσχω και να τοποθετηθώ, για να μην παραπληροφορούνται οι συνδημότες μας από γνωστά «μικροπολιτικά παράκεντρα».

 

Βαγγέλης Δ. Θωμάς

Δημοτικός Σύμβουλος

Μέλος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more