Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Αποκάλυψη: Χ. Θεοχάρης: Οι ιαματικές πηγές ανήκουν στο Κράτος




Σε μια σημαντική αποκάλυψη που ίσως αποτελεί οδηγό για την συνέχεια, προχώρησε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της Βουλής, όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κας Νοτοπούλου και ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένη. Ο κος Θεοχάρης στην απάντηση του τόνισε ότι το εν λόγω προσχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι υλοποίησε τις νομοθετικές προτάσεις μπαίνοντας στην διαδικασία προ διαβούλευσης. Ο κος Θεοχάρης τονισε ότι κάποιοι πρόδωσαν το προσχέδιο και έδωσαν στην δημοσιότητα ενώ η όλη διαδικασία είχε καθαρά ρόλο συζήτησης με τους φορείς. κατηγόρησε τους επίσημους θεσμικούς εκπροσώπους των Δήμων ότι «πρόδωσαν» τις διατάξεις του Ν/Σ που τους έστειλε ! Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά:


« Η διαδικασία της διαβούλευσης με τους Φορείς, όπως η ΚΕΔΕ, είναι μια διαδικασία που είναι μη δημόσια και συζητάμε πριν διαμορφώσουμε όλες τις παραμέτρους μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας και βγούμε σε δημόσια διαβούλευση. Μέχρι τότε δεν υπάρχει Ν/Σ. (...) Τίθεται στους αρμόδιους Φορείς, όπως στην ΚΕΔΕ και στον ΣΔΙΠΕ, από σεβασμό στους Φορείς αυτούς, ώστε να κάνουμε τη διαβούλευση και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα έχει την κατάλληλη ισορροπία.  Το αν κάποιοι απ’ αυτούς τους Φορείς διαλέγουν ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ μια διαδικασία διαβουλευτική και να βγουν δημόσια, με τις όποιες αντιρρήσεις τους, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να απαντήσουν εκείνοι. Πρέπει να απαντήσουν εκείνοι αν σέβονται τη διαβουλευτική διαδικασία, όχι εμείς ως Υπουργείο. »


Το αν θα συμφωνήσουμε στην ουσία του Ν/Σ υπάρχει η διαδικασία της Βουλής, υπάρχει η Επιτροπή όταν κατατεθεί. Εκεί θα τσακωθούμε. Θα πείτε εσείς ότι τα θέλετε όλα κρατικά, θα σας πούμε εμείς ότι θέλουμε να έχουμε επενδυτές οι οποίοι να επενδύουν στον πλούτο της χώρας μας. Θα σας πούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν, ότι δεν υπάρχει στρατηγική, ούτε σε περιφερειακό ούτε σε εθνικό επίπεδο. (...) Θα σας πούμε ότι δεν υπάρχει περιουσία του Δήμου, διότι ο ιαματικός πόρος είναι δημόσιος πόρος, ανήκει στο Kράτος. Θα σας πούμε ότι δεν αλλάζουμε ουσιαστικά, δεν ασχολούμαστε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν παίρνουμε περιουσία των δήμων. (...) Το κέρδος από τις ιαματικές πηγές δεν είναι το νοίκι που θα πάρει κάποιος, για να μπορέσει να κάνει τις επενδύσεις. Το κέρδος για την τοπική κοινωνία είναι η αναζωογόνηση της δραστηριότητας στην τοπική κοινωνία. Είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε για λουτρά θα βγούν και έξω να φάνε, θα μείνουν σε κάποια ξενοδοχεία παραδίπλα, θα κάνουν εκδρομές, θα κάνουν ποδήλατο ή άλλες δραστηριότητες. Αυτό είναι το κέρδος από την κοινωνία και αυτό το κέρδος εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το φέρουμε το συντομότερο δυνατό στην τοπική κοινωνία. Θα είμαστε, λοιπόν, εδώ να τα συζητήσουμε όλα αυτά, όταν θα έχουμε Ν/Σ προς κατάθεση. »


Σαφώς και αυτή η θέση όπως την εξέφρασε ο Υπουργός, δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα κάνει πίσω στην νομοθετική πρωτοβουλία και ότι πάρα πολύ δύσκολα θα συμπεριλάβει προαιρετικό χαρακτήρα στην συμμετοχή των Λουτροπόλεων, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση τα Λουτρά Πόζαρ. Θυμίζουμε ότι 12 μέρες μετά την  συνεδρίαση της Γενικής συνέλευσης δεν έχει εκδοθεί επισήμως το ψήφισμα ενώ στην προχθεσινή συνεδρίαση, αν και προκλήθηκε από πολλούς ο κος Μπάτσης δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα αυτό. Πλέον τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν και προς αυτό το σημείο μιας και ο κος Δήμαρχος είναι και Πρόεδρος της Επιχείρησης των Λουτρών. Άλλος ένας εφιάλτης που δεν έχει τελειώσει για τον Δήμαρχο είναι εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more