Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Κ. Μάλαμα : Η πρόταση μας για την δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού καθορισμού της τιμής της πράσινη ελιάς

 


Αξιότιμοι αγρότες της Χαλκιδικής, αξιότιμα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών της Χαλκιδικής, αξιότιμα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας ελιάς, αξιότιμοι φορείς της αυτοδιοίκησης της Χαλκιδικής, αξιότιμοι πολίτες της Χαλκιδικής, 


Το προηγούμενο διάστη​μα κατατέθηκε στη Βουλή προς ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία της ΕυρωπαΪκής Ένωσης 2019/633, “σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων”. Η συγκεκριμένη Οδηγία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. 


Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς της πράσινης ελιάς της Χαλκιδικής, η οποία έχει έναν πολύ σημαντικό κύκλο εργασιών και πολύ μεγάλη εξαγωγική δυναμική, σας καταθέτουμε ένα σχέδιο πρότασης προς διαβούλευση με αντικείμενο την δημιουργία ενός συναινετικού μηχανισμού έγκαιρου κι αντικειμενικού καθορισμού της δίκαιης τιμής της πράσινης ελιάς. 


Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται σε συνέχεια των περσινών προβλημάτων στην αγορά της πράσινη ελιάς της Χαλκιδικής και της πολύ μειωμένης τιμής που έλαβαν οι αγρότες για την  παραγωγή τους. 


Η δική μας επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αγοράς που δεν θα διαλύει τον μικρό αγρότη και θα προσφέρει ταυτόχρονα την απαιτούμενη σταθερότητα και στον μεταποιητή για να μπορεί να διοχετεύει το προϊόν απρόσκοπτα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. 


Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι ο μηχανισμός καθορισμού της τιμής της ελιάς πρέπει να είναι διαφανής, έγκαιρος και να βασίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες, ώστε να μην αποτελεί προϊόν κερδοσκοπικών πιέσεων ή να καθιστά το προϊόν ευάλωτο στις διακυμάνσεις της αγοράς που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. 


Θέλουμε στην κατεύθυνση αυτή να καταθέσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είναι σε γνώση και του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και να καλέσουμε τους φορείς της ελιάς, αλλά και τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Χαλκιδικής να τοποθετηθούν επί της πρότασης με τις παρατηρήσεις τους. 


Για εμένα προσωπικά η στήριξη της ελιάς της Χαλκιδικής αποτελεί βασικό πολιτικό μου στόχο και πιστεύω ότι πρέπει η αγορά της ελιάς, η οποία έχει τεράστιο κύκλο εργασιών να γίνει πιο δίκαιη για τον παραγωγό,  για τον αγρότη. 


Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να συμμετάσχετε στην συγκεκριμένη διαβούλευση με τις θέσεις σας 


Με εκτίμηση, 


Κυριακή Μάλαμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more