Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

θολό τοπίο αναφορικά με τις αρμοδιότητες Περιφερειών-Δήμων

 




Να ξεκαθαρίσει το ζήτημα ζητά η ΚΕΔΕ


-Να συνταχθεί κοινό κείμενο με προτάσεις και να κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία…

• Να υπάρξει συνεργασία με τους Περιφερειάρχες ώστε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες και θα περιέχει τις προτάσεις που Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και Ένωση Περιφερειών συμφωνούν, αλλά και τα σημεία διαφορετικής προσέγγισης και από κοινού να κατατεθεί ως συνολική πρόταση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται, προτάθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή.
«Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι είδους αυτοδιοίκηση θέλουμε», τόνισε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε ότι «τώρα ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχουμε τον ρόλο που αρμόζει στο σύγχρονο Επιτελικό Κράτος αλλά και στην σύγχρονη εποχή...»
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει καταλήξει σε θέσεις που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πόρους να τις εφαρμόζει και φυσικά για ελέγχεται για τις πραγματικές δικές της ευθύνες.
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
Κομβικό ρόλο στην αποσαφήνιση των νέων αρμοδιοτήτων, έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρέπει να κρατήσουν μόνο τις απαραίτητες αρμοδιότητες, που προβλέπονται στο Σύνταγμα.
Μεταφορά αρμοδιοτήτων
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η Τοπ. Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για δραστηριότητες και έργα που στα όρια κάθε Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρει:
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. Οι αποφάσεις να παίρνονται τοπικά χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω έγκριση.
- Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες.
- Σχολικές επιτροπές και εμπλοκή των Δήμων στην Παιδεία.
- Δημοτική αστυνομία. Επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, νέες προσλήψεις κι εκπαίδευση προσωπικού, διεύρυνση αρμοδιοτήτων πχ. και σε θέματα ΚΟΚ.
- Υποδομές. Όλοι οι δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιπές υποδομές εντός των αστικών ιστών, περιέρχονται τους Δήμους μαζί με τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους. Λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των τοπικών υποδομών μας από συνεχείς παρεμβάσεις ( σκαψίματα κλπ).
- Υγεία. Μπαίνει στην ατζέντα του διαλόγου η λειτουργία των Κέντρων υγείας αλλά και το κομμάτι της δημόσιας υγείας και των σχετικών με αυτή υπηρεσιών.
-Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ. Διακριτός ρόλος στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών και όχι απλώς στις διακοσμητικές επιτροπές παρακολούθησης.
-Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διαχείριση των πόρων απευθείας στους Δήμους αν αφορούν έργα τοπικής εμβέλειας ( π.χ. κατασκευή πλατειών, δρόμων εντός των ορίων του Δήμου, κλπ)
- Πολιτική προστασία. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων για το ποιος ευθύνεται σε ποτάμια, ρέματα, κανάλια και για την κοπή των κλαδιών. Ποιος ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ;
-Προσωπικό. Να μπει τέλος στην αφαίμαξη. Κινητικότητα με αποφασιστικό ρόλο στο Δήμαρχο. Νέο καθεστώς προσλήψεων και προσωπικό με νέες δεξιότητες.
- Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα εγκαταλελειμμένα ή και «ορφανά» κτίρια. Τα δεύτερα να περιέλθουν στους Δήμους και να αξιοποιηθούν από τους ίδιους.
Παράταση των 8μηνων
Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την άμεση υποβολή παράτασης των 8μηνων, ώστε να μην μείνουν χωρίς υπαλλήλους την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού. Οι Δήμοι δεν πρέπει να μείνουν χωρίς προσωπικό ειδικά στις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι που οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει ραντεβού με τον Υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκη προκειμένου να του θέσει το θέμα. Παράλληλα, από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει να δοθούν παρατάσεις για τις προσλήψεις λόγω πανδημίας αλλά και για την χρησιμοποίηση Διοικητικού Προσωπικού σε ελέγχους, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία.
Οι απόψεις για  τον εκλογικό νόμο
Η ΚΕΔΕ, κατά πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ των αλλαγών που προβλέπονται στον νέο Εκλογικό Νόμο που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όπως τόνισε ο Πρόεδρός της Δημ. Παπαστεργίου, οι παρεμβάσεις της Ένωσης υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επισημάνθηκε όμως ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που επιδέχονται βελτιώσεων και η ΚΕΔΕ θα πιέσει ώστε να διορθωθούν. Τα θέματα αυτά είναι:
- Η μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων. Η ΚΕΔΕ πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλη η μείωση που προβλέπεται και θα επιμείνει στην πρότασή της να μην ξεπεράσει το 10% στους μεγάλους Δήμους και να μην μειωθεί στους Δήμους με ολιγομελή Δημοτικά Συμβούλια.
- Εκλογή προέδρων Δημοτικών κοινοτήτων. Στις δημοτικές κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, η εκλογή του Προέδρου να γίνεται με σταυρό προτίμησης. Στις δημοτικές κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους, πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφος υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος στη δημοτική κοινότητα, συνδυασμού.
-Παράβολα υποψηφιοτήτων. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επιμένει στην μείωση του ύψους των παραβόλων που προβλέπονται για την συμμετοχή στις εκλογές και για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και για τους υποψήφιους Δημάρχους.
- Δημοτικές Κοινότητες. Η ΚΕΔΕ στηρίζει την διατήρηση των δημοτικών κοινοτήτων σε Δήμους άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more