Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Επιστροπή θα ελέγχει τα ετοιμόρροπα κτίρια

 PALIO SPITI ETOIMORROPO KOYNTOYRIOTOY 3 11 20

Σημαντικά θέματα πολεοδομικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα Πολεοδομικά Σχέδια, αλλά και τα ετοιμόρροπα κτίρια, προωθούνται με νομοθετικές ρυθμίσεις σε δυο τροπολογίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκαν σε σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών.
Η πρώτη τροπολογία αφορά σε ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα επείγουσας φύσης λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και η δεύτερη αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων με τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων («Ε.ΕΠ.ΕΤ.»), ζήτημα συναρμοδιότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Ν. Ταγαράς ανέφερε, σχετικά: «Με απόλυτη συναίσθηση των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού, δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να λειτουργήσει η αγορά ακινήτων, να «ξεμπλοκάρουν» οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί των δήμων και να σχεδιαστούν σωστά οι δομές για την ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα, μεριμνούμε για τη δημόσια ασφάλεια επιταχύνοντας σημαντικά τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων που εγκυμονούν κινδύνους…».

Ειδική Επιτροπή
Για το μείζον ζήτημα διαχείρισης των ετοιμόρροπων κτιρίων, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θεσμοθετείται 7μελής Ειδική Επιτροπή, με απόφαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης).
Αντικείμενό της είναι να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα και είναι:
- προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών ή βρίσκονται
- κοντά σε μνημείο
- εντός αρχαιολογικού χώρου
- εντός ιστορικού τόπου,
- εντός τόπου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ή
- εντός Ζώνης Β’ προστασίας μνημείου.
Εντός τριών ημερών η Ειδική Επιτροπή θα προβαίνει σε αυτοψία και η έκθεση θα συντάσσεται αυθημερόν.
Εντός τριών ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας θα συνεδριάζει και εάν το κτίριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, εντός τριών ημερών από τη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται η κατεδάφισή του.
Στόχος της ρύθμισης αυτής, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να αποφευχθεί η εξέταση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από πολλαπλές επιτροπές, συμβούλια και υπηρεσίες καθώς και η έκδοση αντιφατικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων που δημιουργεί καθυστερήσεις, θέτοντας εν τέλει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Παρατάσεις προθεσμιών…
Ακόμη, με τις δυο τροπολογίες, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
• Παράταση βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού
Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης λόγω COVID19 κρίνεται αναγκαία η παράταση έως και τις 30/06/2021 του χρόνου ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών, οι οποίες εκδίδονται με ημερομηνία αυτοψίας από 01/01/2021 έως τις 31/01/2021.
Με την παράταση αυτή δίνεται το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την υπογραφή συμβολαίων μεταβιβάσεων ακινήτων για τα οποία έχει γίνει αυτοψία έως και εντός του Ιανουαρίου από μηχανικό, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης πριν από τη λήξη της βεβαίωσης.
• Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης
Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) καθώς και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και είχαν προθεσμία ολοκλήρωσης έως τις 03/03/2021, λαμβάνουν παράταση έως και τις 31/12/2022.
Με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα σε ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ σε όλη τη χώρα να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα πολλοί Δήμοι να αποκτήσουν χωρικό, πολεοδομικό σχέδιο -και στρατηγικού και κανονιστικού χαρακτήρα- που θα παράσχει ασφάλεια προστασίας: α) στο περιβάλλον, β) στους πολίτες και γ) στις επενδύσεις.
• Παράταση εκπόνησης Σ.Φ.Η.Ο. (Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων)
Παρατείνεται έως τις 30/06/2021 η καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης ΣΦΗΟ, δεδομένου ότι αυτή λήγει στις 31/03/2021, αλλά για λόγους που σχετίζονται με την υφιστάμενη κατάσταση λόγω κορωνοϊού έχει σημειωθεί καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more