Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ!!!

 


ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από 22 Μαρτίου με φόντο την 25η Μαρτίου…
- Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, τον Απρίλιο η Εστίαση, τον Μάιο ο Τουρισμός…

- ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση θέλει κόπους και θυσίες…

• Εμφανής είναι η κόπωση στους πολίτες, λόγω των σκληρών περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας, μεγάλος όμως είναι ο αντίκτυπος και στην οικονομία, καθώς έχουν «παγώσει» πολλές δραστηριότητες ή λειτουργούν μετ’ εμποδίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά στα Γιάννενα που λειτουργεί ξανά με τη μέθοδο του «click away», δοκιμάζοντας την υπομονή καταστηματαρχών και καταναλωτών. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν και χειρότερα, καθώς στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», το λιανεμπόριο έχει κατεβάσει εντελώς ρολά!
Η κατάσταση γενικά όμως είναι απελπιστική, καθώς τα κυλιόμενα «lockdown» έχουν κουράσει τους επαγγελματίες, που βλέπουν ότι τα μέτρα αυτά μόνο σύγχυση και επιπλέον άγχος δημιουργούν στους πολίτες, ενώ βυθίζουν την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση.

Ανάλογα με την εικόνα…
Όσο προχωράει ο εμβολιασμός, αυξάνουν και οι πιθανότητες ν’ ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα και επιτέλους η χώρα να μπει σε πορεία κανονικότητας.
Προς το παρόν όμως η αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αυτά που βάζουν «φρένο» στην Κυβέρνηση να επαναφέρει σταδιακά ορισμένες δραστηριότητες, με το λιανεμπόριο πιο πιθανά να παίρνει πρώτο τη σκυτάλη.
Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς όπως ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες»!

Πρώτα λιανεμπόριο…
Επειδή έχει καταλάβει και η Κυβέρνηση ότι τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει σιγά σιγά να αρθούν, όπως έκανε γνωστό η κυβερνητική εκπρόσωπος μελετάται ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας», ενώ και ο Υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου.
«Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει πριν από το τέλος Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και το εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Και πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός είναι πριν από το τέλος του μήνα να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και- προχωρώντας οι εμβολιασμοί- ελπίζουμε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες τον Απρίλιο να μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους».
Και συμπλήρωσε λέγοντας: «προχωρώντας, τον Μάιο, όταν θα έχουν εμβολιαστεί και οι πολίτες από 60 ετών και άνω, να μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό».

Ο Υπ. Οικονομικών
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας χθες στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πρώτο Θέμα» ανέφερε ότι «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία».
Παράλληλα σημείωσε ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200-250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού…».

Αλλαγή στρατηγικής…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε χθες και η παρέμβαση του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA υποστήριξε ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», και σημείωσε ότι στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.
Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more