Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Σ. Καλεντερίδης : Οποιος μας οδηγήσει στη Χάγη δίχως προηγούμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας, θα δώσει τη δυνατότητα στο Διεθνές Δικαστήριο να μοιράσει στην Τουρκία, κομμάτι του Ελληνικού εδάφους και της εθνικής κυριαρχίας

 

                                                                    Σταύρος Καλεντερίδης

                                                              Αναλυτής της πολιτικής επικαιρότητας -Συγγραφέας 


Τι να περιμένουμε από τις διερευνητικές και τι όρους θα έπρεπε να θέσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων η Ελλάδα πριν πάει σε αυτές 

Δυστυχώς όπως συνέβη και στους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών, και σε αυτή την περίπτωση, όχι απλά δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά η Τουρκία θα βγει κερδισμένη. Και εξηγούμαι. Η αδιαλλαξία της Άγκυρας είναι σαφέστατα δεδομένη μιας και θέτει αδιανόητα ζητήματα στην ατζέντα τα οποία απειλούν την ίδια την ύπαρξη του Ελληνικού κράτους. Η αποδοχή «διαπραγματεύσεων» με μία χώρα που εγείρει τόσο επιθετικές αξιώσεις εναντίον σου, κατά κάποιο τρόπο τις νομιμοποιεί. Παράλληλα, ενώ η Άγκυρα είχε επιτύχει την διπλωματική της απομόνωση λόγω της παραβατικής και σχεδόν πειρατικής της συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την αν. Μεσόγειο, η απόφαση της Αθήνας για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, παρέχει επί της ουσίας συγχωροχάρτι στην Τουρκίας, δίνοντας άφεση στις μέχρι τώρα παραβιάσεις της επί των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και καθιστώντας την για ακόμα μια φορά, ως έναν αξιόπιστο εταίρο με τον οποίο η Ευρώπη και τα λοιπά κράτη της Μεσογείου μπορούν να διαπραγματεύονται. Ακριβώς όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τους όρους, η Ελληνική κυβέρνηση, για να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και την νομιμότητα στην περιοχή, όφειλε να θέσει στην Τουρκία μια σειρά ζητημάτων πριν την διεξαγωγή οποιουδήποτε διμερούς διαλόγου. Τα αυτονόητα βεβαίως είναι η κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, η ακύρωση της ιμπεριαλιστικής Γαλάζιας πατρίδας και η διακοπή δραστηριοτήτων των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο και την αν. Μεσόγειο. Επιπροσθέτως η Αθήνα, ως εγγυήτρια δύναμη όφειλε να ζητήσει τη διακοπή του τρίτου Αττίλα τον οποίο διεξάγει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της. Παράλληλα, έπρεπε να τεθούν και τα υπόλοιπα θέματα της τουρκικής επιθετικότητας, όπως η άρση του αδιανόητου casus belli, των παραβιάσεων του Ελληνικού εναερίου χώρου, κτλ. Όλα τα ανωτέρω θα αποδείκνυαν τις καλές προθέσεις της Άγκυρας, διότι εναλλακτικά οι διερευνητικές καταλήγουν όχι μόνο άγονες αλλά και καταστροφικές για την πατρίδα μας.

Αν η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι έκταση Αιγιαλίτιδας ζώνης θα έχει πριν αρχίσει η δίκη στην Χάγη και πρέπει να αποφασίσει προηγουμένως επέκταση Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12νμ και δεν το κάνει το δικαστήριο της Χάγης δεν θα κρίνει με βάση τα 6ν.μ ; Αυτό όμως θα σήμαινε υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα ;

Η Ελλάδα έπρεπε να είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα εδώ και δεκαετίες. Αποτελεί αναφαίρετο και μονομερές δικαίωμα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η ευθύνη της μη επέκτασης βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από το 1995 μέχρι σήμερα. Η οποιαδήποτε κυβέρνηση οδηγήσει τη χώρα μας στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση του ζητήματος οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, πριν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ., θα διαπράξει εθνική προδοσία. Και αυτό πολύ απλά διότι με την επέκταση μας στα 12 ν.μ. μικραίνει σε τεράστιο βαθμό η περιοχή του Αιγαίου, που θα απομείνει τελικά προς οριοθέτηση για την απόφαση του Δικαστηρίου. Με άλλα λόγια όποιος μας οδηγήσει στη Χάγη δίχως προηγούμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας, θα δώσει τη δυνατότητα στο Διεθνές Δικαστήριο να μοιράσει στην Τουρκία, κομμάτι του Ελληνικού εδάφους και της εθνικής κυριαρχίας.

Οζάλ: Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα αρκεί να στείλουμε μερικά εκατομμύρια και ξεμπερδεύουμαι με τους Έλληνες  είπε κάποτε ο Τούρκος πρωθυπουργός μπορεί κανείς να συσχετιστεί αυτήν την δήλωση με το λαθρομεταναστευτικό σήμερα;

Το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας, και οι πολιτικές ευθύνες είναι βεβαίως διαχρονικές. Εξίσου όμως διαχρονικές είναι και οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας οι οποίες χρησιμοποιούν θρησκευτικά και δημογραφικά μέσα για να υπονομεύσουν το Ελληνικό κράτος και να το αποσταθεροποιήσουν. Οι πρόσφατες κινήσεις μεταναστών πρέπει βεβαίως να ενταχθούν στα πλαίσια αυτής της γενικότερης τουρκικής πολιτικής η οποία διεξάγεται στον Έβρο και στα νησιά του αν. Αιγαίου, σχεδόν ανενόχλητη από την Αθήνα όλα αυτά τα χρόνια.

Υβριδικό πόλεμο στα σύνορα και στο Αιγαίο πώς κρίνετε τον τρόπο που απαντά σε αυτόν  η κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψη σας για τις  προσφυγικές δομές;

Η απάντηση της κυβέρνησης στις απειλές της Τουρκίας είναι ανεπαρκής. Ειδικά με τις τελευταίες προσπάθειες δημιουργίας δομών στον Έβρο παρά την αγανάκτηση των πολιτών και τη γεωπολιτική πραγματικότητα που αρνείται να αντιληφθεί ή να αποδεχθεί η κυβέρνηση. Καθώς η Τουρκία δεσμεύει παρανόμως περιοχές του Αιγαίου, διεξάγοντας ασκήσεις και έρευνες στην καρδιά του Αρχιπελάγους μας και σε απόσταση αναπνοής από τα Ελληνικά νησιά, η ΝΔ κυνηγά την Άγκυρα για τις διερευνητικές, με σκοπό να διαπραγματευθούν τα αδιαπραγμάτευτα. Αξίζει να θυμηθούμε την αποστολή των ΜΑΤ πριν ένα έτος για επιβάλλει η κυβέρνηση στους ακρίτες μας στη Λέσβο και τη Χίο τη δημιουργία νέων δομών, αποτελειώνοντας έτσι τα ήδη καθημαγμένα μας νησιά. Την ίδια πολιτική επιχείρησε να υλοποιήσει έναν χρόνο αργότερα και στον Έβρο αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφερε. Απλά να αναφέρω τις αποκαλύψεις από τουρκικά μέσα και δίκτυα περί μελών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι έχουν ήδη παρεισφρήσει στις δομές που βρίσκονται στα Ελληνικά νησιά. Σε αυτή την ζωντανή απειλή, η κυβέρνηση επιθυμούσε να δώσει στέγη και στον Έβρο, αλλά ευτυχώς η αντίσταση των συμπολιτών μας τους σταμάτησε.

Πώς βλέπετε την επιρροή που έχει η πανδημία του κορονοιου στην χώρα μας

Νομίζω ότι όπως και σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά την πανδημία για να αποκρύψει τα εθνικά της σφάλματα και δη στις διεθνείς σχέσεις. Εθνικό σφάλμα ήταν το γεγονός ότι επετράπη στο Όρουτς Ρέις να διεξάγει έρευνες για ενάμιση μήνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και εθνικές τραγωδίες ήταν οι οριοθετήσεις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο με τις οποίες η κυβέρνηση παρέδωσε κυριαρχικά δικαιώματα, δίχως να έχει την νομιμοποίηση να το πράξει. Υπάρχει παράλληλα και το ζήτημα της αυστηρότητας των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα η δυσανάλογη εφαρμογή τους, η οποία προσφάτως απέκτησε μέχρι και ταξικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για επικίνδυνες αυταρχικές αποφάσεις που προάγουν το διχασμό και τη βία στην κοινωνία.

Ποια η γνώμη σας  για  την απεργία πείνας του Κουφοντίνα 

Νομίζω πως μαζί με την πανδημία, και το ζήτημα αυτό εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μείζονα εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αυτό σαφώς και εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Παράλληλα θεωρώ μοναδική αποτυχία της ΝΔ το γεγονός ότι κατάφερε να ηρωοποιήσει έναν αμετανόητο δολοφόνο με τον τρόπο που διαχειρίζεται το όλο θέμα. Βέβαια στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το γεγονός ότι η δικαιοσύνη στη χώρα δεν είναι ανεξάρτητη και συνεπώς η μοίρα του εκάστοτε φυλακισμένου βρίσκεται στα χέρια του Μαξίμου κάτι που αποδεικνύει το δημοκρατικό μεσαίωνα της ελληνικής πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση, ας φροντίσει η κυβέρνηση να τηρηθεί ο νόμος, και για το τι δικαιούται ο εν λόγω φυλακισμένος, αλλά και για όσους διαμαρτύρονται υπέρ του, ακυρώνοντας στην πράξη τα μέτρα κατά του συνωστισμού που κατά τα άλλα η ΝΔ φροντίζει μια χαρά να τα επιβάλλει στους υπόλοιπους πολίτες.

Πώς βλέπετε ότι μέλλον της Ελλάδας και ποιο το μήνυμα σας

Το μέλλον της χώρας φαντάζει μάλλον δυσοίωνο διότι τα κόμματα εξουσίας φαίνεται να ομονοούν κατά των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας. Αυτό φάνηκε με τις Πρέσπες, τις οποίες ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και επικύρωσε έπειτα η ΝΔ, τις μεταναστευτικές ροές και τη δημιουργία πόλεων – δακτύλων της Άγκυρας εντός της Ελληνικής επικράτειας, και τέλος της φοβικότητας όσον αφορά τα ελληνικά δικαιώματα, όπως είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Κύπρο. 200 χρόνια από την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση, οι Έλληνες πολίτες έχουν χρέος να βρουν τρόπους να απαλλαγούν από το μεταεπαναστατικό και δοτό πολιτικό σύστημα που μας έχει επιβληθεί έκτοτε, και να απελευθερώσουν πραγματικά την Ελλάδα, καθιστώντας την εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη.  

Σας ευχαριστώ θερμά !

       Σας ευχαριστώ κι εγώ  

 

Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη


1 σχόλιο:

  1. Κατα πάσα πιθανότητα το Καστελλόριζο δεν έχει παρά ελάχιστη ΑΟΖ
    Γαλλία εναντίον Καναδά 1992 σχετικά με την ΑΟΖ των νησιών Saint Pierre and Miquelon που βρισκονται στις ακτες του Καναδά. Πήραν μόλις 18% από την πλήρη ΑΟΖ που ζητούσαν από το δικαστηριο οι Γάλλοι. Aν σκεφτείς πως αυτά τα δυο νησιά έχουν 6000 κατοίκους και το Καστελλοριζο μολις 498 κατοίκους, θα αντιληφθείς πως δεν είναι τα πράγματα όπως τα νομίζεις. Αν είναι δυνατόν ένα μικρό νησάκι με μήκος ακτογραμμών 19,5 χλμ, 580 χλμ μακριά από τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό, να διεκδικήσει 400 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης, απέναντι σε μία χώρα με έκταση 783.562 τ.χλμ και με μήκος ακτογραμμών 8.140 χλμ.
    Το Καστελλόριζο βρίσκεται στη Θάλασσα του Λεβάντε (Λύκιο Πέλαγος). Ανατολική Μεσόγειος είναι ή αλλιώς θάλασσα του Λεβάντε και ξεκινάει αμέσως μετά την Ρόδο και καταλήγει σε Ισραήλ, Συρία και Λίβανο. Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός καθορίζει τα όρια του Αιγαίου πελάγους ως εξής: Νότια: Από το ακρωτήριο Άσπρο (28°16'E) της Μικράς Ασίας έως το ακρωτήριο Κουμπουρνού, το βορειοανατολικό άκρο της Ρόδου, δια μέσω του νησιού έως το ακρωτήριο Πρασονήσι, έπειτα νοτιοδυτικά έως το σημείο Βρόντος (35°33'N) της Καρπάθου, δια μέσω του νησιού έως το ακρωτήριο Καστέλο, το νοτιότερο άκρο της Καρπάθου, έπειτα νοτιοδυτικά έως το ακρωτήριο Πλάκα της Κρήτης, δια μέσω του νησιού έως την Άγρια Γραμβούσα, από το βορειοδυτικό άκρο της έως το ακρωτήριο Απολυτάρες των Αντικυθήρων, δια μέσω του νησιού έως το βράχο Ψείρα, στα βορειοδυτικά του νησιού, έπειτα βορειοδυτικά έως το ακρωτήριο Τραχήλι των Κυθήρων δια μέσω του νησιού έως το ακρωτήριο Καραβούγια και έπειτα βορειοδυτικά έως το ακρωτήριο της Αγίας Μαρίας της Ελαφονήσου (36°28′N 22°57′E).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more