Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΛΕΓΟΤΑΝ ΒΟΤΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ


Γράφει ο Λύσανδρος Αμιτζόγλου

Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι ήρθε στα χέρια μου ένα έγγραφο πολύ σημαντικό για την τοπική μας ιστορία. Πρόκειται για την άδεια Κυνηγιού του ΒΟΤΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ η οποία εκδόθηκε εν έτη 13 Νοεμβρίου 1928 από το Δασονομείο Γουμένισσας . Το έγγραφο αυτό από μόνο του βέβαια είναι ιστορικό αλλά αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη αξία, διότι αναφέρεται σ΄ έναν άνθρωπο που με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχω συλλέξει για την ιστορία της πόλης μας, μάλλον είναι και ο πρώτος Έλληνας που κατοίκησε την Κρύα Βρύση ( με το όνομα Πλάσνα τότε ) εν έτη 1881 !
Το έγγραφο μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες όπως καταρχήν ότι υπάρχει η φωτογραφία του, ότι ο πατέρας του λεγόταν Σταύρος, ήταν γεωργός στο επάγγελμα, καταγόταν από τον Άγιο Λουκά και διέμενε στην Κρύα Βρύση ενώ ήταν 50 ετών την ημερομηνία έκδοσης της συγκεκριμένης άδειας.
Παρακάτω σας παραθέτω τα στοιχεία που κατέγραψα παίρνοντας συνέντευξη τον Μάρτιο του 2019 τον εγγονό του Βοτάρη Δημήτριο, ο οποίος δυστυχώς σήμερα δεν είναι κοντά μας, αλλά άφησε παρακαταθήκη για τον τόπο μας τα παρακάτω πολύ χρήσιμα στοιχεία τα οποία είχα παρουσιάσει σε προσωπική μου εκδήλωση που πραγματοποίησα τον Απρίλιο του 2019 για τα 85 χρόνια ύπαρξης ως οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης μας, δηλαδή από της 4 Απριλίου του 1934 που ιδρύθηκε ως Κοινότητα.
ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Κατά την μαρτυρία του κ. Βοτάρη Δημήτρη γηγενής κάτοικος (γεννηθείς το 1932), στον οικισμό της Πλάσνας όταν ήρθε ο παππούς του ο Αναστάσιος Βοτάρης, ζούσαν λιγοστές οικογένειες Βούλγαρων κολίγων
Ο πρώτος γηγενής Έλληνας λοιπόν, ο ιδρυτής αν θέλετε της σύγχρονης Κρύας Βρύσης, ήταν ο Βοτάρης Αναστάσιος του Σταύρου και της Πασχαλίνας σύζυγος της Ελένης Καραγιοβάνη (ο οποίος πέθανε στις 3/1/1968 σε ηλικία 93 ετών με βάση το ληξιαρχείο της πόλης μας, κατά τους συγγενείς του 104 ετών) ο οποίος ήρθε από τον διπλανό οικισμό Βρες (Αγ. Λουκάς σήμερα) σε ηλικία 6 ετών (συνεπώς γύρω στο 1881 ήρθε στην Πλάσνα) μένοντας πλέον εδώ, κοντά στο κονάκι του Αβδούλ Μπέη. Ο λόγος που ήρθε ήταν διότι οι Βούλγαροι σκότωσαν όλη την οικογένειά του στον Άγιο Λουκά.
Απέκτησε τρία αγόρια τον Ηλία, τον Ιωάννη και τον Αντώνη, και τρία κορίτσια, την Ευθυμία (σύζυγος Κουπάντζη Πέτρου ο οποίος φυγαδεύτηκε στα Σκόπια), την Αναστασία (παντρεμένη στην Καρυώτισα) και μία τρίτη αγνώστου ονόματος (παντρεμένη στα Γιαννιτσά).
Ένα γεγονός που έζησε ο Βοτάρης Αναστάσιος και αξίζει να το αναφέρουμε είναι ότι κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, στην οποία συμμετείχε και πολέμησε ως στρατιώτης ο ίδιος, παρ΄ όλο το προχωρημένο της ηλικίας του, σε αντικατάσταση του ενός γιού του λόγο κάποιου προβλήματος που είχε, φτάνοντας μέχρι την Άγκυρα και όταν ξεκίνησε η αντεπίθεση των Τούρκων και κατά την οπισθοχώρηση του στρατού μας, ήταν τόσοι πολλοί οι σκοτωμένοι Έλληνες που περπατούσαν πάνω σε αυτούς !
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον συντοπίτη μας και φίλο μου κ. Κουπάντζη Πέτρο του Θωμά μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γηγενών Κρύας Βρύσης ΄΄ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ΄΄ που μου παραχώρησε το έγγραφο αυτό για την ανατύπωσή του και φυσικά το πρωτότυπο ανήκει στον σύλλογο και στην οικογένεια του Βοτάρη.
Και για να μην ξεχάσω το μότο μου !
΄΄ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΙΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more