Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο


 Τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης των πολύ αυστηρών μέτρων κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Μπορεί τόσο τα κρούσματα, όσο και η πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνονται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας να μην επέτρεπε -υπό άλλες συνθήκες- τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο άπαντες αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τη μακροχρόνια «μάχη» με τον φονικό ιό και θεωρούν πως μια μικρή χαλάρωση του lockdown θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες για την «τελική ευθεία» πριν τη μεγάλη νίκη.

«Σύμμαχος» στη χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να είναι και ο καιρός, που θα βελτιώνεται όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και έτσι θα ευνοεί τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο ιός δεν εξαπλώνεται με την ίδια ευκολία. 

Τα μέτρα αναλυτικά

Έτσι λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.

Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Ακόμα, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.

Ακόμα, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more