Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες και σε επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

 



LOGARIASMOI KOMPIOYTERAKI

• Σημαντικό το μέτρο κάλυψης των πάγιων δαπανών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε προχθές η Κυβέρνηση, όμως ένα λάθος στην εξειδίκευση, οδηγεί στον αναίτιο και άδικο αποκλεισμό των εμπορικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, καθώς και όσων έχουν εργαζόμενους μόνο με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Αυτό επισημαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς τον Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και ζητά την άμεση διορθωτική παρέμβαση της κυβέρνησης, έτσι ώστε – όπως τονίζει «οι εν λόγω επιχειρήσεις να τύχουν ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης, καθώς έχουν πληγεί βάναυσα από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας, έχουν χάσει τζίρους και απαξιωμένα εμπορεύματα, υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και εντέλει έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και δημόσιο με τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους».

Παράλληλα σημειώνει ότι ο αποκλεισμός τους θα δημιουργήσει σε βάρος τους συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, εντείνοντας τις ανισότητες στην αγορά που ήδη δημιουργεί η πανδημία.
 Έξω 130.000 επιχειρήσεις 
Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία σημειώνει πως ο εμπορικός κόσμος διαπιστώνει την αδικαιολόγητη εξαίρεση από το μέτρο κάλυψης των παγίων δαπανών περίπου 130.000 εμπορικών επιχειρήσεων, κυρίως ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς ως κριτήριο υπαγωγής αναφέρεται ότι θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για το ίδιο λάθος που είχε εντοπίσει και στον πρώτο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο διορθώθηκε μεν στις επόμενες, αλλά έναν χρόνο μετά επαναλαμβάνεται και στο κρίσιμο μέτρο της κάλυψης δαπανών.
Ο Κ. Μίχαλος 
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ως ευκαιρία για τη χώρα μας όχι μόνο για να ανακάμψει από την κρίση, αλλά και να στηρίξει την οικονομία της σε πιο γερές και βιώσιμες βάσεις.
Όπως ανέφερε η πανδημία είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να προκαλεί «έμφραγμα», όχι μόνο σε άμεσα πληττόμενους κλάδους, αλλά συνολικά στη λειτουργία της αγοράς.
Σύμφωνα με τον Κ. Μίχαλο «αυτό που έχει αλλάξει προς το καλύτερο, είναι το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και προχωρούν οι εμβολιασμοί. Σε αντίθεση με πέρσι, μπορούμε να δούμε πλέον στον ορίζοντα το τέλος της κρίσης. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι προς τα μέσα της χρονιάς, τα πράγματα θα είναι καλύτερα».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «μέχρι τότε, όμως, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ. Γιατί σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν έχουν πια «λίπος» να κάψουν. Δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν εξ ιδίων τις υποχρεώσεις τους, την  ώρα που οι τζίροι καταρρέουν – και σε ορισμένους κλάδους έχουν σχεδόν μηδενιστεί…».
Τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει ως τώρα η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο ίδιος, έχουν δώσει σημαντικές ανάσες, όμως «θα χρειαστούν περισσότερες ακόμη παρεμβάσεις. Ώστε η ζημιά στην πραγματική οικονομία να μη γίνει μη αναστρέψιμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more