Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ένωση Ποντίων Κεντρικής Αγγλίας- Η Αιωνιότητα της Ιστορίας και της Ποίησης
''Νίκος Καζαντζάκης'', Κ. Φωτιάδης, Η. Τσέχος

Με τεράστια διαδικτυακή συμμετοχή στέφτηκε η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Κεντρικής Αγγλίας, σε τηλεδιάσκεψη, 6 απογεύματος Αγγλίας, 8 Ελλάδας, Κυριακή 14/3/2021. Αποκαλυπτικά έγραφα και ταραγμένες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως, από τον ομιλητή Καθηγητή Ιστορίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη ''Νίκος Καζαντζάκης - Πόντιοι του Καυκάσου'', που ετοιμάζει και την έκδοσή του. Οι επιστολές του Καζαντζάκη προς τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για την σωτηρία των Ποντίων στον Ιστορικό Πόντο και Καύκασο, είναι συγκλονιστικές μαρτυρίες για την συστηματική εξόντωση τους από τους Τούρκους. 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο ποιητής Ηλίας Τσέχος με την μειλίχια και γλαφυρή φωνή του, μας απήγγειλε δικά του ποντιακά ποιήματα και στα νεοελληνικά και το ιστορικό θρηνώδες ποίημα ''Πάρθεν'' καθηλωτικά, από την ''Ανθολογία Ποντιακή Ποίησης - Η Δίγλωσσος'' που αναμένεται μέσα στο 2022, έτος 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων.

Πλήθος συμμετοχών και μηνυμάτων, απ΄ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα,  ικανοποίησαν εμπνευσμένα τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Αγγλίας και των φίλων τους, ευελπιστώντας σε πολλές παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις κι ανταμώματα του Ελληνισμού, απανταχού.

Ο εξαιρετικός και ευγενής ιατρός τελετάρχης της συνάντησης, Θεόδωρος Εμπεσλίδης, ευχαρίστησε όλον τον κόσμο, χαμογελαστός και υποσχόμενος Μ ν ή μ ε ς Ζωντανές Ιστορίας και Ποίησης! Ενσωματωμένη εικόνα
Ενσωματωμένη εικόνα
Ενσωματωμένη εικόνα
Ενσωματωμένη εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more