Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΟΦΕΙΛΗ ΜΑΜΟΥΘ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


 Υποχρεώσεις των πρώην Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου

 


Η υπόθεση εκδικάζεται το καλοκαίρι

 



Μπροστά σε μια μεγάλη απειλή που θα βάλει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του, βρίσκεται ο Δήμος Αλμωπίας, καθώς ο ΦΟΣΔΑ με αγωγή του διεκδικεί περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν, σε παρακρατηθέντες πόρους που δεν αποδόθηκαν στον σύνδεσμο. Μάλιστα η υπόθεση αυτή πάει πολύ μακριά, την περίοδο λειτουργίας των πρώην Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου. Θυμίζουμε πως την περίοδο 2006-2010 η τότε Κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κατασκευάσει στο νομό Πέλλας τρεις ΧΥΤΑ στην Έδεσσα στην περιοχή της Σωτήρας, στην Αλμωπία στην περιοχή της Χρυσής και στα Γιαννιτσά. Τότε λοιπόν για την Αλμωπία είχε ιδρυθεί σύνδεσμος καθαριότητας Αριδαίας και Εξαπλατάνου. Στην συνέχεια και με τον Καλλικράτη από ο 2011, αυτοί οι σύνδεσμοι με τις υποχρεώσεις τους και με τα δικαιώματα τους κατέληξαν στον ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας ως καθολικό διάλογο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ΝΠΔΔ που λειτουργεί σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας και αναφέρεται στην λειτουργία των ΧΥΤΑ των Δήμων της Περιφέρειας μας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επί της ουσίας, παρά τις προσπάθειες παλαιότερων διοικήσεων για κάποιο συμβιβασμό, αυτό δεν μπορεί να σταθεί νομικά καθώς η διοίκηση που ΦΟΣΔΑ είναι υποχρεωμένη να διεκδικήσει με νόμιμο τρόπο τα χρήματα τα οποία υποστηρίζει ότι της ανήκουν. Αυτή η εξέλιξη αγχώνει σίγουρα την διοίκηση του Δήμου Αλμωπίας καθώς σε μια καταδικαστική απόφαση θα βρεθεί εκτεθειμένη και υπό τον κίνδυνο κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών του.

· Ως ημερομηνίες σταθμός για αυτή την εξέλιξη είναι το ΦΕΚ 3426Β/2/31-12-2013 που αναφέρει την συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία "Σύνδεσμος Καθαριότητας Αλμωπίας" στον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Ο σύνδεσμος καθαριότητας Αλμωπίας ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 895Β/10/04-11-1991.



Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο αρμόδιος φορέας για την διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία δλδ των 38 Δήμων , έχει στην ευθύνη του την λειτουργία 11 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και 8 Σταθμών Μεταφόρτωσης που εξυπηρετούν σχεδόν 2 εκατομμύρια πληθυσμό αλλά ταυτόχρονα και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων.Με σύγχρονη αντίληψη και αποτελεσματική δράση, στο πλαίσιο εφαρμο­γής της ευρωπαϊκής στρατηγικής και των δεσμεύσεων της χώρας μας, που εμπεριέχονται στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο Φο.Δ.Σ.Α. αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση, για τη δημιουρ­γία μιας σύγχρονης Περιφέρειας, που διαχειρίζεται τα αστικά απορρίμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more