Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Ο Αγροτουρισμός της Πέλλας στο επίκεντρο


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  


Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την επόμενη μέρα στην Πέλλα. Η έλευση του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύλιου Λιβανού, ίσως έφερε στην επιφάνεια τα αγροτικά θέματα της περιοχής. Άλλα το κομμάτι το οποίο προσδίδει πολλά πλεονεκτήματα, είναι το τουριστικό. Η Πέλλα διαθέτει κομμάτι το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί παράλληλα βέβαια και με την γεωργία. Για την ακρίβεια ο αγροτουρισμός είναι ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε το Χιονοδρομικο Κέντρο Βόρρας, τον παλαιό Άγιο Αθανάσιο καθώς και τα Λουτρά Πόζαρ. 


Έτσι όλα τα στοιχεία δείχνουν πω το 2021 θα είναι καλύτερο για τον τουρισμό από το 2020, που ήταν μια χαμένη χρονιά.  Δεν είναι ευχή, είναι πραγματικότητα. Εάν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα από πέρυσι.Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα για την τουριστική βιομηχανία είναι η πανδημία. Με λίγα λόγια, η ασφάλεια για τους τουρίστες, εργαζομένους, επιχειρηματίες και πολίτες.

Ο εμβολιασμός και τα «γρήγορα τεστ» θα αλλάξουν τα δεδομένα.Το σχέδιο της κυβέρνησης για μαζικούς εμβολιασμούς σε Αιγαίο και Ιόνιο, ώστε να υπάρχει ασφαλής επανεκκίνηση του τουρισμού, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Γι αυτό πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός στις αρχές του καλοκαιριού όλων των εργαζομένων της τουριστικής βιομηχανίας.

Αν λοιπόν γίνουν πράξη αυτά που ως πληροφορίες διαρρέουν, ότι οι τουριστικοί προορισμοί θα είναι απολύτως ασφαλείς και “θωρακισμένοι” από τον COVID-19, τότε θα τους δούμε να πλημμυρίζουν από κόσμο. Είδα με ικανοποίηση στο Ισραήλ (όπου έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού) οι πολίτες να είναι στις παραλίες, τα καταστήματα εστίασης να είναι ανοιχτά και οι πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς περιοριστικά μέτρα. 

Οι εκπρόσωποι των κλάδων που ασχολούνται με τον τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι, κάνοντας λόγο για μια δυναμική χρονιά(!), που δύναται να φτάσει σε έσοδα στο 40 έως 50% των εσόδων του 2019. Μιας χρονιάς όπου ο Ελληνικός Τουρισμός κινήθηκε σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, πορεία που ανέκοψε το 2020 ο κορονοϊός. 


Όλα αυτά θα ισχύσουν βέβαια αν “τρέξει” άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού.  Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα βαίνει προς την τουριστική περίοδο, με έναν σχεδιασμό που δύναται να οδηγήσει σε μια καλή  σεζόν που δεν θα θυμίζει φυσικά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν θα έχει σχέση με αυτό που έζησε το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more