Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Eπιτάσσονται τα ενοίκια, άφαντες οι αποζημιώσεις...

 


Οι ιδιοκτήτες της πέλλας βρίσκονται σε δύσκολη θέση!!



Αντιδράσεις προς την πολιτεία και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για τις αθετημένες δεσμεύσεις



• Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες επαγγαλματικής στέγης στην Πέλλα καθώς το Κράτος επίταξε τα ενοίκια που θα έπρεπε να πάρουν χωρίς όμως να έχουν λάβει το αντιστάθμισμα των αποζημιώσεων...  Επί της ουσίας δεν υπάρχει κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, κοινωνικό και επαγγελματικό, το οποίο να μην έχει πληγεί από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, αν και διαφέρει σε κάθε περίπτωση ο βαθμός της ζημιάς.
Από τον «ορυμαγδό» δεν γλίτωσαν ούτε οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τον τελευταίο ένα χρόνο, από τη στιγμή που ο κορωνοϊός ενέσκηψε στη χώρα μας και άρχισε η επιβολή των «lockdown» στην οικονομική δραστηριότητα λαμβάνουν από μειωμένα έως μηδενικά μισθώματα. Φυσικά, υπάρχει η διαβεβαίωση του Κράτους ότι θα τους αποζημιώσει για τα διαφυγόντα ενοίκια, όμως ακόμα δεν έχουν δει τίποτα στο λογαριασμό τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει πλέον σε δεινή θέση, αφού οι υποχρεώσεις τρέχουν. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στην Πέλλας, όπου επίσης ακούγονται πολλά παράπονα.
Συνολικά 231 μέλη του Κινήματος Ιδιοκτητών Ακινήτων απευθύνουν λοιπόν επιστολή στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το ζήτημα της στήριξή τους.

«Άφαντη» η αποζημίωση!
«Ως εκμισθωτές ακινήτων, που εδώ και ένα χρόνο λαμβάνουμε τα μισθώματά μας μειωμένα από 40% έως 100%, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε προσωπικά, τη δυσαρέσκεια και την απόγνωσή μας, διότι έως σήμερα, παρά την πληροφόρηση που λαμβάνουμε από την ΑΑΔΕ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε λάβει την αποζημίωση για τα διαφυγόντα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 αλλά σε πολυάριθμες περιπτώσεις ούτε καν των μηνών Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020», τονίζουν οι ιδιοκτήτες ενοικίων απευθυνόμενοι στον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.
Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, οι περισσότεροι επιβιώνουν χάρη στα ενοίκια που λαμβάνουν τα οποία τους είναι απολύτως απαραίτητα για την αξιοπρέπειά τους, αλλά και για να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ. «Κι εμείς οι εκμισθωτές, στη συγκυρία της πανδημίας, εργαζόμαστε ή είμαστε ιδιοκτήτες σε επιχειρήσεις πληττόμενες ή σε αναστολή, επίσης ενοικιάζουμε τα σπίτια που κατοικούμε και δεν είμαστε στην πλειονότητά μας μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά τυπικοί εκπρόσωποι της μικροαστικής και μεσοαστικής τάξης», τονίζουν με έμφαση.


Αθετήθηκαν δεσμεύσεις...
Όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην επιστολή τους προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η αποζημίωση ενοικίων των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, θα συμψηφιζόταν με τις βεβαιωμένες οφειλές τους, κάτι το οποίο για πολλούς στην πράξη είτε δε συνέβη ποτέ είτε οι συμψηφισμοί δεν έγιναν στα ορθά ποσά. Το Νοέμβριο όταν ανακοινώθηκε νέα μείωση στα ενοίκια, τονίζουν πως ανακουφίστηκαν προσωρινά, όταν ενημερώθηκαν ότι την αποζημίωση θα τη λάμβαναν σαν ποσό κατατεθειμένο στον τραπεζικό τους λογαριασμό και όχι συμψηφιστικά με τις βεβαιωμένες οφειλές τους, όπως επίσης ανακουφίστηκαν με τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων ότι τα ποσά του Νοεμβρίου θα πιστώνονταν εντός του περασμένου Ιανουαρίου.
Έκτοτε, όμως, παραμένουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ανυπεράσπιστοι θεατές, σε μια παρωδία αθέτησης δεσμεύσεων και υποσχέσεων της κυβέρνησης και χωρίς κανένα μέσο και δυνατότητα να καταγγείλουμε την αδικία σε βάρος μας και να λάβουμε σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τα ζητήματα που μας καίνε».


Τα ερωτήματα
Ακολουθεί μία σειρά από πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την επιστολή τους προς τον Γ. Πιτσιλή. Καταρχήν, ρωτούν πότε επιτέλους θα πάρουν τα χρήματά τους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, προειδοποιώντας ότι «δεν αρκούμαστε πλέον σε άλλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα». Υπενθυμίζουν δε ότι κάθε μήνα ακούν και μια καινούρια προθεσμία, πότε ότι θα έχουν αποζημιωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου, πότε έως τα μέσα Φεβρουαρίου και το αποτέλεσμα είναι ότι φτάσαμε στα μέσα Μαρτίου και ακόμα δεν έχουν δει τίποτα στο λογαριασμό τους.
Παράλληλα, ρωτούν πότε θα γίνουν οι διορθωτικοί συμψηφισμοί για τα μισθώματα Μαρτίου – Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως «είναι απαράδεκτο ένα χρόνο μετά να μην έχει διορθωθεί η αδικία σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων», ενώ επισημαίνουν ότι το Κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτάσσει τιμωρητικά τα ενοίκια που εκείνοι εισπράττουν από τη δική τους περιουσία, η οποία, όπως ισχυρίζονται, είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη από φόρους στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.
Καταλήγοντας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Κατανοούμε σε μεγάλο βαθμό τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος, λόγω της πανδημίας, αυτό όμως που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλέον είναι η ασυνέπεια και ο καταιγισμός παραπληροφόρησης σχετικά με το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεών μας. Η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να δίνει απαντήσεις σαφείς και συγκεκριμένες στον πολίτη σχετικά με τα αιτήματα που υποβάλει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more