Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Kώστας Μαλουμίδης: Το «μαύρο φτερό» (ΑΕΛ 1979-84)



Στις 4 Μαρτίου του 1956, πριν 65 χρόνια, γεννήθηκε στην Έδεσα ο Κώστας Μαλουμίδης, ο επιθετικός που αγωνίστηκε στην ΑΕΛ από το 1979 ως το 1984. Ο Κώστας Μαλουμίδης αν και από τους λίγους μη Θεσσαλούς στην ομάδα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους φίλους της ΑΕΛ και έμεινε γνωστός με τα χαϊδευτικά «Μαλούμα» (κατά κάποιους «Μαλόμα») και φυσικά «Το μαύρο φτερό» (λόγω των βελούδινων κινήσεων του στο γήπεδο και του μελαψού χρώματος του δέρματος του). Πολύ συχνά γνώριζε την αποθέωση με το σύνθημα από τη βυσσινί κερκίδα «Φόρτσα μαύρο φτερό».
Και ήταν αυτές οι κινήσεις του που αποσυντόνιζαν την αντίπαλη ομάδα αλλά και κάποιες φορές μπέρδευαν και την ομάδα της ΑΕΛ αλλά και την κερκίδα!
Το 1982 οι οπαδοί του ΠΑΟΚ προσδίδουν στον επιθετικό της ομάδας Χρήστο Δημόπουλο το παρατσούκλι «Φονιάς» λόγω των πολλών γκολ που πέτυχε εναντίον της ΑΕΚ. Οι «βυσσινί» οπαδοί αμφισβητούν έντονα το «φονιά» πιστεύοντας ότι ο «γνήσιος φονιάς» είναι ο Μαλουμίδης! Το κάνουν μάλιστα και σύνθημα με όχι και τόσο κόσμιο τρόπο:
«Μαλούμα, Μαλούμα εσύ ’σαι ο φονιάς,
και όχι ο Δημόπουλος ο παλιοπ**στ**ας»!
Ο Κώστας Μαλουμίδης ταχύτατος και διεισδυτικός ξεχωρίζει από μικρή ηλικία με τη φανέλα του Εδεσσαϊκού και υποκινεί το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Ωστόσο το καλοκαίρι του 1979 η ΑΕΛ είναι αυτή που αποκτά τον εξαιρετικό ακραίο επιθετικό (εξτρέμ) Κώστα Μαλουμίδη από τον Εδεσσαϊκό αντί του ποσού των 2.300.000 δραχμών και δύο φιλικών αγώνων (ο πρώτος στην Έδεσσα στις 12 Αυγούστου και ο δεύτερος στον Τύρναβο στις 26 Αυγούστου). Σε περίπτωση που δε συγκεντρωνόταν το ποσό των 300.000 στα φιλικά η ΑΕΛ θα κατέβαλε τα υπόλοιπα χρήματα για να συμπληρωθεί αυτό το ποσό.
Η συμφωνία κλείνεται στο ξενοδοχείο «Λιτώ» του Λιτοχώρου όπου υπογράφει και ο ίδιος ο παίκτης. Από πλευράς ΑΕΛ είχαν μεταβεί εκεί οι Αντώνης Καντώνιας, Σίμος Παλαιοχωρλίδης και Κώστας Σαμαράς. Τον παίκτη στη συνέχεια συνοδεύει ο γενικός αρχηγός Βασίλης Καραμήτσος στη Στενή Ευβοίας που προετοιμάζεται η ομάδα.
Έκανε το ντεμπούτο του στις 7 Οκτωβρίου 1979 στην 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής της περιόδου 1979-80 εκτός έδρας στη Δράμα, όπου η ΑΕΛ έχασε από τη Δόξα Δράμας με 3-1. Σε εκείνη την αναμέτρηση μπήκε αλλαγή στο 36ο λεπτό στη θέση του Μπάμπη Υφαντή.
Την περίοδο 1979-80 είχε 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής πετυχαίνοντας και 3 γκολ και 5 συμμετοχές στο κύπελλο πετυχαίνοντας και 1 γκολ.
Την περίοδο 1980-81 είχε 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής πετυχαίνοντας και 4 γκολ και 1 συμμετοχή στο κύπελλο.
Την περίοδο 1981-82 είχε 34 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας και 4 γκολ και 8 συμμετοχές στο κύπελλο πετυχαίνοντας και 2 γκολ και 2 συμμετοχές στο Βαλκανικό κύπελλο απέναντι στην Αλβανική Νέντορι. Ήταν βασικός σε όλο τον αγώνα στον πρώτο τελικό κυπέλου που συμμετείχε η ΑΕΛ απέναντι στον Παναθηναϊκό στην ιστορία της. Η ΑΕΛ έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο σε εκείνο τον τελικό ωστόσο ηττήθηκε με 1-0. Ο Κώστας Μαλουμίδης μάλιστα έχασε τεράστια ευκαιρία στο 74ο λεπτό όταν πετάχθηκε στον κενό χώρο μετά από πάσα του Γιάννη Βαλαώρα βρέθηκε μόνος του (και πλάγια αριστερά στην επίθεση της ΑΕΛ) με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Κωνταντίνου τον πλάσαρε αλλά η μπάλα κατέληξε μόλις άουτ…
Την περίοδο 1982-83 η ΑΕΛ μεγαλουργεί τερματίζοντας δεύτερη στο πρωτάθλημα με τον Κώστα Μαλουμίδη πάντα βασικό στη «μηχανή» της, να κάνει καταπληκτική σεζόν. Εκείνη την περίοδο είχε 32 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής πετυχαίνοντας και 14 γκολ, με κορυφαίο αυτό στο στάδιο Καραϊσκάκη όπου η ΑΕΛ νίκησε με 1-0 τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό, που ήταν και η πρώτη νίκη της ιστορίας της εκτός έδρας επί του Ολυμπιακού. Είχε επίσης και 1 συμμετοχή στο κύπελλο.
Την περίοδο1983-84 είχε 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής πετυχαίνοντας και 2 γκολ και 9 συμμετοχές στο κύπελλο. Στο κύπελλο που η ΑΕΛ έφθασε μάλιστα στον τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία της χάνοντας ξανά από τον Παναθηναϊκό με 2-0 αυτή τη φορά.
Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ την ίδια περίοδο σκόραρε στον ντεμπούτο του (και στο ντεμπούτο της ΑΕΛ στα Ευρωπαϊκά κύπελλα) με πέναλτι, εναντίον της Ουγγρικής Χόνβεντ ενώ αγωνίστηκε και στους δύο αγώνες (στο Αλκαζάρ και στην Ουγγαρία στον επαναληπτικό) βασικός.
Ο Κώστας Μαλουμίδης που δε θα μπορέσει όμως να ζήσει τους τίτλους της ομάδας γιατί το καλοκαίρι του 1984 τελειώνει το συμβόλαιο του και πηγαίνει στον Ηρακλή.
Συνολικά στην ΑΕΛ αγωνίστηκε σε 182 αγώνες πετυχαίνοντας και 31 γκολ. Συγκεκριμένα αγωνίστηκε σε 154 αγώνες στην Α΄ Εθνική πετυχαίνοντας και 27 γκολ, 24 αγώνες στο κύπελλο πετυχαίνοντας και 3 γκολ, σε 2 αγώνες στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ πετυχαίνοντας και 1 γκολ και σε 2 αγώνες στο Βαλκανικό κύπελλο.
Μετά τον Ηρακλή που από το 1984 ως το 1988 είχε 72 συμμετοχές και πέτυχε 12 γκολ, το 1988 θα πάει στην Έδεσσα όπου και θα τελειώσει την καριέρα του το 1992, στα 36 του, κλείνοντας τον άκρως επιτυχημένο κύκλο του στα γήπεδα, αφού πρώτα βοηθάει τον Εδεσσαϊκό να ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην πρώτη Εθνική.
Έπαιξε 3 φορές στην Εθνική ομάδα την περίοδο 1983-84 όταν φορούσε τη βυσσινί φανέλα.
Μετά το τέλος της καριέρας του υπήρξε συνεργάτης προπονητών, προπονητής ο ίδιος στην ομάδα του Εδεσσαϊκού αλλά έριξε το βάρος στο επάγγελμα του, καθηγητής Χημείας στη μέση εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more