Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην «ΕΡΤ1»

 


 

Για τις υπερτοπικές μετακινήσεις 

Το φετινό Πάσχα δεν είναι το περσινό Πάσχα, είναι πάρα πολύ διαφορετικό, διότι έχουμε πλέον άλλα «εργαλεία» στα χέρια μας. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση όλων και ότι όλοι θα ήθελαν να φύγουν, ωστόσο πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το μετά, με μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Έλεγχοι γίνονται και θα εντατικοποιηθούν από το μεσημέρι και μετά. Υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας. Καλούμε όλους να δείξουν υπευθυνότητα. Η πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα και δεν αναζητεί τρόπους να «κλέψει» το σύστημα. Είναι θέμα και συνέπειας απέναντι στους συνεπείς. Θα υπάρξει εντός της ημέρα σχετική Υπουργική Απόφαση, που θα κλείνει διάφορες εξαιρέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις μετακινήσεις, ακριβώς για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα μαζικών υπερτοπικών μετακινήσεων.

Η απόφαση για την απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων ελήφθη, για να μπορέσουμε να περάσουμε με ασφάλεια το Πάσχα. Αυτή τη στιγμή μια μαζική μετακίνηση, ειδικά από την Αθήνα που έχει υψηλότερο ιικό φορτίο, σε άλλες περιοχές της Επικράτειας, θα μπορούσε να τις επιβαρύνει. Οι δυνατότητες που έχει το Σύστημα Υγείας στην Αθήνα, δεν είναι ίδιες, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις άλλες περιοχές της χώρας.  

Υπάρχει μια σταθεροποίηση και μείωση της θετικότητας, το οποίο είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα. Υπάρχει ακόμα, ωστόσο, πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα. Έχουμε όπλα μας τον εμβολιασμό, τα self test και φυσικά τον καιρό που ανοίγει και επιτρέπει μεγάλη μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους.

Για τον Τουρισμό

Ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του μίλησε για έναν οδικό χάρτη, με στόχο να δώσει μία ορατότητα στην κοινωνία για το Σχέδιο της Κυβέρνησης από εδώ και πέρα, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να βγούμε από το τούνελ αυτής της περιπέτειας, υπό την αίρεση πάντα ότι δεν θα υπάρξει κάποια έξαρση. Αξιολογούμε τα δεδομένα και η Κυβέρνηση και η Επιτροπή κάθε μέρα.

Υπάρχει Σχέδιο, για τον τουρισμό. Εφόσον όλα πάνε καλά, στις 15 Μαΐου είναι η περίοδος που θέλουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με PCR test, με ασφάλεια, με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του Σχεδίου όταν έρθει η ώρα. Τότε θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους.

Για τους εμβολιασμούς

Κάνουμε έκκληση  σε όλους να εμβολιαστούν. Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτό το δώρο, αυτή η ασπίδα, απέναντι στον κορονοϊό και να μη σπεύδουν όσοι δικαιούνται αυτή τη στιγμή να εμβολιαστούν.  Κανένας δεν είναι άτρωτος. Ο ιός, δεν κάνει διακρίσεις σε νεώτερους ανθρώπους. 

Την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους τριαντάρηδες και περιμένουμε ν’ ανταποκριθούν θετικά και πιστεύουμε πως θα το κάνουν. Φέρνουμε την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πιο γρήγορα κοντά στο εμβόλιο. Αυτό είναι ένα πολύ ικανό κίνητρο για τους ίδιους, για να περάσουν και διαφορετικά και όπως θα ήθελαν το Καλοκαίρι. 

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες και για επόμενες ηλικιακές ομάδες που θα μπορούν να εμβολιαστούν. Επιταχύνουμε πάρα πολύ τον Μάιο και τον Ιούνιο και με επταήμερους εμβολιασμούς. Η δυναμικότητα του Συστήματος  για τον Μάιο, με βάση τις παραδόσεις που θα έχουμε και τα νούμερα που έχουμε, είναι για 2,5  εκατομμύρια εμβολιασμούς τον Μάιο και για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον Ιούνιο. Προχωράμε για να χτίσουμε το μεγάλο τείχος ανοσίας.

Για την Επιτροπή των ειδικών

Τα μέλη της Επιτροπής δεν ασκούν διοίκηση. Προφανώς και πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Επιτροπής. Πρέπει οι επιστήμονες να είναι ελεύθεροι, όπως και είναι ελεύθεροι, να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη, χωρίς να φοβούνται μηνύσεις από τον οποιονδήποτε. Και θα ήθελα εδώ να πω πραγματικά κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ακολουθεί μία τακτική και λογική αλλοπρόσαλλη. Από τη μια κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την Επιτροπή και δεν ακούει την επιστημονική άποψη και από την άλλη αντιδρά γι’ αυτή την τροπολογία που διασφαλίζει ακριβώς την ανεξαρτησία των μελών της. 

Διάβαζα πριν από λίγο και μια δήλωση του κ. Ηλιόπουλου, που έλεγε ότι τίθεται  θέμα Δημοκρατίας. Ποιο είναι το θέμα της Δημοκρατίας που τίθεται ακριβώς, όταν επιστήμονες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την άποψή τους; Οι επιστήμονες ψηφίζουν εντός της Επιτροπής, φέρνουν την εισήγηση της πλειοψηφίας στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει  την πολιτική απόφαση και την ευθύνη.  Έχει πρόβλημα, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιστήμη; Δεν θέλει να έχουν ανεξάρτητη άποψη οι επιστήμονες;

Για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο

Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο ή κλεισμένο, το είπε και ο Πρωθυπουργός. Υπάρχει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θυμίζω ότι η τελευταία τους συνάντηση είχε γίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει, όμως, κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more