Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία: διπλασιασμός των επενδύσεων τη διετία 2019-2020


 



 

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή, την τελευταία διετία, το ποσοστό επενδύσεων των πέντε Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε σημαντική αύξηση, από 28 % του συνολικού προϋπολογισμού το 2018 σε 56 % στα τέλη του 2020. 

Αυτή η σημαντική αύξηση της δαπάνης το 2020 δείχνει ότι, παρά τις εξαιρετικές περιστάσεις λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη των επενδύσεων στις περιφέρειες της Ευρώπης σημειώνει αύξηση. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην ευελιξία που εισήχθη στη νομοθεσία για την πολιτική συνοχής μέσω των πρωτοβουλιών επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (CRII και CRII +), χάρη στις οποίες τα κράτη μέλη μπόρεσαν να ανακατευθύνουν μη δαπανηθέντες πόρους στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης. Μέσω αυτού του μέτρου, πάνω από 22 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη των τομέων της υγείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, με πρόσθετη δυνατότητα ενωσιακής συγχρηματοδότησης σε ποσοστό 100 %.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Πολλά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η στήριξη των ΕΔΕΤ υπήρξε αποτελεσματική σε πολλούς τομείς και για διαφορετικούς τύπους δικαιούχων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους ιδιώτες. Από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την έρευνα ως την καινοτομία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η ενωσιακή προστιθέμενη αξία είναι εντυπωσιακή». 

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα προσέθεσε: «Η πολιτική συνοχής αποδίδει καρπούς. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Η αύξηση της δαπάνης μαρτυρά την αλληλεγγύη της ΕΕ, καθώς η πρωτόγνωρη αντίδρασή μας στην κρίση του κορονοϊού βοηθά εκατομμύρια Ευρωπαίους και επιχειρήσεις να ξανασταθούν στα πόδια τους και να συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη». 

Οι επενδύσεις των ΕΔΕΤ στην πραγματική οικονομία ανέρχονται σε 463 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020 και κινητοποίησαν συνολικές επενδύσεις ύψους 644 δισ. ευρώ για την προώθηση της βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και της εδαφικής συνοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more