Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού ο Σύλλογος «Ευτοπία» επιχειρεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία μας όσον αφορά την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων σε αυτήν.

Ο αυτισμός είναι μία νευρο-ψυχιατρική αναπτυξιακή διαταραχή και οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου.  Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από σε παιδί σε παιδί, κυμαίνονται από ήπια ως σοβαρά και συνήθως παρουσιάζονται πριν την ηλικία των 3 ετών.  Τα κυριότερα είναι η καθυστέρηση, ανώμαλη ανάπτυξη ή απουσία  της ομιλίας, οι μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, η ανάπτυξη εμμονών και επαναλαμβανόμενων στερεοτυπιών, η αντίδραση στην αλλαγή, η έλλειψη βλεμματικής επαφής, λανθασμένη επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων κ.α.  Παρόλο που ο αυτισμός είναι μία ισόβια διαταραχή, η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση οδηγεί σε καλύτερη κοινωνική ένταξη.

Η φετινή 2 Απριλίου μας βρίσκει και πάλι σε lockdown.  Για τους γονείς των παιδιών με αυτισμό αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.  Ο εγκλεισμός  για εμάς είναι τρόπος ζωής. Τα παιδιά μας χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά, ώστε να αισθάνονται ήρεμα και ασφαλή.  Οι κρατικές υπηρεσίες δεν επαρκούν και η πανδημία όξυνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.  Η απομόνωση και η αδυναμία επικοινωνίας που βιώνουμε όλοι πρόσκαιρα ελπίζουμε να κάνει τον κόσμο να κατανοήσει την καθημερινότητα των οικογενειών ατόμων με αυτισμό.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία Ν.Πέλλας «Ευτοπία»

e-mail: syllogoseutopia@gmail.com

Τηλ. 6979999932

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more