Κυριακή 11 Απριλίου 2021

« Πάνδημες συνARTήσεις »

 


Εκθέσεις εικαστικών έργων της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt

 

Συνεχίζονται οι εικαστικές εκθέσεις στα νοσοκομεία Αχέπα και Γ. Παπανικολάου

 

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» σε συνεργασία με τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων Αχέπα και Γ. Παπανικολάου εγκαινίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει στο κοινό της πόλης, στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, ασθενείς και συνοδούς, την εικαστική έκθεση με τον τίτλο «Πάνδημες συνARTήσεις» στους χώρους των νοσοκομείων Αχέπα (κεντρικός διάδρομος) και Γ.Παπανικολάου (κοινόχρηστοι χώροι Α Παθολογικής κλινικής και κλινικής τεχνητού νεφρού) ως τις 30 Απριλίου 2021.

 

Τα έργα που παρουσιάζονται έχουν ως αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας. Οι καλλιτέχνες συγκινούνται από τη μια από τον αγώνα του προσωπικού των νοσοκομείων να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της περίθαλψης των ασθενών μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότητησης του δημόσιου συστήματος υγείας και από την άλλη αγωνιούν για τη διαχείριση της πανδημίας και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, για τη διασπορά του ιού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου, για την εκτίναξη της νοσηρότητας και θνησιμότητας, για τους εμβολιασμούς που δεν προχωράνε, αλλά και για την αξιοποίηση της πανδημίας προκειμένου να περάσουν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα. Ταυτόχρονα, ο χώρος του πολιτισμού αφήνεται στην τύχη του με τους καλλιτέχνες όλων των κλάδων να μένουν στην ανεργία και να ζουν με συντροφιά την ανασφάλεια. Τα ίδια τα καλλιτεχνικά έργα μένουν αποκλεισμένα από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και λειτουργούν ως διακοσμητικο φόντο σε φιέστες, στερούνται τον αληθινό κοινωνικό τους ρόλο. Μέσα από αυτή τη δράση η ομάδα FireArt θέλει να φέρει τα έργα κοντά στο κοινό στο οποίο ανήκουν, στους εργαζόμενους και στον λαό της Θεσσαλονίκης. Θέλει να προβληματίσει για τις αιτίες αυτής της κατάστασης και να στηρίξει τα αιτήματα των υγειονομικών για ένα οργανωμένο, εξοπλισμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, το μόνο που μπορεί να προστατεύσει την υγεία του λαού.  

 

Στις δύο εκθέσεις παρουσιάζονται εικαστικά έργα ποικίλων μορφών έκφρασης (ζωγραφική, σχέδιο, ψηφιακή εικόνα, γλυπτική, φωτογραφία). Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρούλα Αμοιρίδου, Αναστασία Καλτσή,  Γιώργος Κιτσούκης, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Μαρίνα Σημάδη, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης.

 

 

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και έχουν παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, και διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών, χορευτών, performers και θεωρητικών της τέχνης.

 

Στόχος της ομάδας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρέους των καλλιτεχνών όχι απλά απέναντι στην τέχνη, αλλά απέναντι στο πρωτότυπό της, τη ζωή. Φιλοδοξεί να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Για να γεννήσουν οι ωδίνες «έναν νέο κόσμο, στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων», «για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more