Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Η ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΓΕΝΑΘΛΙΑ ΤΗΣ !!!

 


Γράφει ο Λύσανδρος Γ. Αμιτζόγλου

Δημοσιογράφος

 

Το ΦΕΚ αναγνωρίσεως της Κοινότητας Κρύας Βρύσης 


 

Φίλες και φίλοι μου συντοπίτες

Απανταχού Κρυαβρυσιώτισες & Κρυαβρυσιώτες

Χρόνια μας πολλά σήμερα

 

Αρχικός πυρήνας Πλάσνας 

4 Απριλίου 1934

Η Κρύα Βρύση αναγνωρίζεται ως Κοινότητα αποσπώμενη από την Κοινότητα Βάλτων (μετέπειτα Εσωβάλτων).

Παλιά κοινότητα Κρύας Βρύσης 


Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 87 χρόνια αποκτήσαμε την αυτοδιοικητική μας υπόσταση και ξεκίνησε η σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου που λίγο ή πολύ τη γνωρίζουμε, την έχουμε ζήσει και την ζούμε όλες οι γενιές μέχρι σήμερα !


Πως ήταν όμως η Κρύα Βρύση, η καλύτερα η Πλάσνα στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της ;



  Ο αρχικός λοιπόν πυρήνας του τότε οικισμού ξεκίνησε κάπου στην συμβολή των σημερινών οδών Παπαναστασίου με Βασ. Γεωργίου Β. κάπου εκεί που είναι σήμερα το καφενείο της κ. Μίρτση Ευγενίας, περιοχή σημειωτέων η οποία είναι και η ψηλότερη σε όλη την Κρύα Βρύση γεγονός που αποδείχτηκε και με την πλημύρα του 1979, όπου στο σημείο αυτό δεν υπήρχε καθόλου νερό !


Αυτός όμως ο δρόμος η Παπαναστασίου ήταν και ο κεντρικός δρόμος του τότε οικισμού, από τον οποίο μάλιστα πήγαινε κανείς για την Ακρολίμνη, όπως μου είπαν χαρακτηριστικά στην συνέντευξη που με παραχώρησε ο 84 χρονος κ. Κουπάντζης Αναστάσιος πριν δύο χρόνια αλλά και ο συχωρεμένος σήμερα Βοτάρης Δημήτριος.


    Εκεί δίπλα ήταν το σπίτι του Βοτάρη Αναστάσιου, του Δέλιου Νικόλαου και τριγύρω να λιγοστά μικρά και φτωχικά καλυβόσπιτα της εποχής , φτιαγμένα από λάσπη, άχυρα και ξύλα.


   

    Σε περιόδους δύσκολους, αρχικά μέσα σε πολέμους, με τον Μακεδονικό Αγώνα να έχει επίκεντρο την μικρή τότε παραλίμνια Πλάσνα, στην σκάλα (βρισκόταν κάπου κοντά στα σημερινά κοιμητήρια) του Πλασνίτσεβου ( όπως αλλιώς λεγόταν στα Βουλγάρικα η Πλάσνα) να κατεβαίνουν και να ανεβαίνουν οι ήρωες Μακεδονομάχοι,


για να έρθει στην συνέχεια μία περίοδος ηρεμίας αλλά και πολύ φτώχιας μέχρι την στιγμή που αρχίζουν να έρχονται οι νεοφερμένοι πρόσφυγες αλλά και Βλάχοι όπως και πολλοί άλλοι ομογενείς Έλληνες, ταυτόχρονα σχεδόν με την αποξήρανση της Λίμνης του μεγάλου αυτού σωτήριου για όλη την περιοχή έργου, φτιάχνοντας σιγά σιγά την σύγχρονη Κρύα Βρύση στην οποία ζούμε εμείς σήμερα !

Και είναι πραγματικά επίτευγμα για μία πολύ νέα ηλικιακά πόλη, να δημιουργηθεί αυτή που είναι σήμερα από ανθρώπους νεοφερμένους με διαφορετικούς τρόπους και συνήθειες ζωής διαφορετικά ήθη και έθιμα, αλλά μ΄ ένα κοινό στοιχείο την επιβίωση και την δημιουργία ενός οικισμού που οι επόμενες γενιές (εμείς δηλαδή) θα ζούσαμε πολύ καλύτερα ( με τις όποιες σύγχρονες βέβαια δυσκολίες βιώνουμε), αλλά μακριά από τον φόβο των πολέμων των κακουχιών και της σκληρής φτώχιας !


Αυτό λοιπόν είναι περιληπτικά το ξεκίνημα της ιστορίας της Κρύας Βρύσης ! Εμείς οφείλουμε να την βελτιώσουμε και να την εξελίξουμε συνεχίζοντας να νιώθουμε υπερήφανοι και αγάπη για τον τόπο αυτό .
Πλασνίτσοβο1903

    Και πως τα φέρνει καμιά φορά αναρωτιέμαι η μοίρα, στον μήνα Απρίλιο να γίνονται σημαντικά γεγονότα στην ιστορία αυτού του τόπου !

Υλικά κατασκευής προπολεμικών σπιτιών 

Αναγνώριση της Κοινότητας μας ( 1934 ), ίδρυση της αγαπημένης μας ομάδας του ιστορικού Απόλλωνα (17 Απριλίου 1960 ) και σήμερα πάλι προχθές 1 Απριλίου 2021 να ξεκινάει ένας νέος αγώνας απόκτησης και πάλι της χαμένης ταυτότητάς μας !

Πλασνά

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ποτέ, όσο και εάν μας πονάει ορισμένες φορές !

ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ : ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΙΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ !

 

Σπίτι Δέλιου 

Υ.Γ.

Σας κοινοποιώ σήμερα μία σειρά ιστορικών χαρτών διαφόρων περιόδων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα όπου απεικονίζεται στο κέντρο τους η Κρύα Βρύση (Πλάσνα)

Χάρτης Γιαννιτσών 

Το παλιό κοινοτικό κτήριο, Αεροφωτογραφία του αρχικού πυρήνα της Πλάσνας, καθώς και το Φ.Ε.Κ. της αναγνώρισης της Κοινότητας.

Χάρτης Βοδενών 1902

    Η εφημερίδα μας ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ με αφορμή το γεγονός των γενεθλίων προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ σε όσους ΚρυαΒρυαβρυσιώτες το επιθυμούν ως ενθύμιο, το αντίγραφο της απόφασης ίδρυσης της Κοινότητας, εκτυπωμένη σε ειδικό χαρτί.  Η προμήθεια του αντίγραφου μπορεί να γίνει από εμένα .


Χάρτης Γιδάς Θεσσαλονίκη 1944

Χάρτης Γιαννιτσών 

Χάρτης Γιδάς 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more