Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις παγωνιές της Πέλλας

 


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Ζημιές από παγετό σε καλλιέργειες οπωροφόρων της Π.Ε. Πέλλας, της Π.Ε. Ημαθίας και της περιοχής Αμυνταίου.

 

Καταστροφικός παγετός έπληξε τις δεντροκαλλιέργειες κυρίως της ΠΕ Πέλλας, αλλά και της ΠΕ Ημαθίας και της περιοχής Αμυνταίου.  Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό κατά τις 24-26 & 27 Μαρτίου είναι τεράστιες και ιδιαίτερα στην Πέλλα αφορούν σχεδόν το σύνολο της ΠΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον κάμπο των Γιαννιτσών οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους -3,7 C.

Καθολική είναι η ζημιά στα βερίκοκα και στα νεκταρίνια. Επίσης σημαντική ζημιά προκλήθηκε σε καλλιέργειες ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, σε πρωιμανθείς ποικιλίες αχλαδιάς (κρυστάλλια, κοντούλες κλπ), αλλά και σε κερασιές. Επιπλέον ζημιά προκλήθηκε και σε καλλιέργειες ακτινιδίου, που βρίσκονταν στο στάδιο του φουσκώματος των οφθαλμών.

Ο ΕΛΓΑ ισχυρίζεται ότι οι κερασιές βρίσκονταν σε στάδιο πριν την άνθηση και για αυτόν τον λόγο, με βάση τον κανονισμό του, δεν μπορεί να τις εντάξει σε μελλοντικές αναγγελίες. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, αν και υπήρξε δέσμευση από τον ΕΛΓΑ ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς αναγγελίας ζημιάς παγετού, η όποια αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις μεγάλες απώλειες τους, λόγω του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που υπολογίζει την αποζημίωση με βάση την ασφαλιζόμενη αξία - και αυτή κουτσουρεμένη - και όχι με βάση την πραγματική απώλεια παραγωγής.

Οι βιοπαλαιστές δενδροκαλλιεργητές ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους,  φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους,  υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης – πλειστηριασμού των περιουσιών τους) και της πολιτικής της ΕΕ (πχ ρώσικο εμπάργκο). Για άλλη μια φορά έρχονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

·      Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των χωριών της Πέλλας και της Ημαθίας.

·      Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότηση του, με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

·      Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών  σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστο μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

·      Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more