Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή με επιληψία!

 



XEIROYRGEIO EPEMBASH BOYLGARHS 7 4 21

• Πρωτοπόρες μεθόδους και καινοτόμες πρακτικές, στόχος των οποίων είναι να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ασθενών, εξακολουθούν να εφαρμόζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Κι αυτό παρά τα όποια εμπόδια θέτει η πανδημία και στον τομέα της ιατρικής έρευνας. 
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η πρώτη τοποθέτηση διεγέρτη πνευμονογαστρικού νεύρου που έγινε από γιατρούς του Π.Γ.Ν.Ι. σε νεαρό ασθενή με φαρμακοανθεκτική επιληψία και αυτισμό. Η επέμβαση έγινε με επιτυχία την περασμένη Τρίτη.
Ο διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS Therapy) είναι μια συσκευή, που μπορεί να επιφέρει αποτελεσματικό έλεγχο των κρίσεων σε ασθενείς με επιληψία, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αντιεπιληπτική αγωγή, και έχει πάρει έγκριση ή βρίσκεται υπό μελέτη και για άλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος.
 
Οι επιστήμονες
Η επιτυχημένη τοποθέτηση του διεγέρτη έγινε από τους Σπυρίδωνα Βούλγαρη, Καθηγητή Νευροχειρουργικής, Γεώργιο Αλεξίου, Επίκουρο Καθηγητή Νευροχειρουργικής και Ανδρέα Ζυγούρη, Επικουρικό Επιμελητή, υπό την καθοδήγηση του Ιωάννη Μάγρα, Καθηγητή Νευροχειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Π.Γ.Ν.Ι., η επιτυχημένη προσπάθεια υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ιδρύματος, την οποία διευθύνει ο Σπυρ. Βούλγαρης, και της Νευρολογικής Κλινικής, Διευθυντής της οποίας είναι ο Καθηγητής Νευρολογίας Αθανάσιος Κυρίτσης, ενώ υπεύθυνη του Ιατρείου Επιληψίας είναι η Διευθύντρια ΕΣΥ Σοφία Μαρκούλα. 
«Η σύγχρονη πανδημία δεν ανέκοψε τις προσπάθειες της Διοίκησης, του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού Προσωπικού του Π.Γ.Ν.Ι. για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών», σημειώνει η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και προσθέτει: «Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν αναγάγει το Π.Γ.Ν.Ι. σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων, όπως είναι η επιληψία, και αποδεικνύουν ότι το Τριτοβάθμιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης Ιατρικής».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more