Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ο Απόλλων Κρύας Βρύσης είναι εδώ...

 


ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

Επειδή ιστορία ενός τόπου είναι κάθε τι που φέρει το όνομα του και για μένα η καταγραφή της ιστορίας της πόλης μας είναι αυτοσκοπός, σας παρουσιάζω ένα ακόμα ιστορικό γεγονός της πόλης μας που συνέβει σαν σήμερα, μαζί με ανέκδοτα έγγραφα, σφραγίδες, στοιχεία που έχουν τεράστια συναισθηματική αλλά και ιστορική αξία, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται και πάνω απο 70 χρόνια συλλέγοντας τα ακόμα και απο κάδους ανακύκλωσης, ή από διαδρόμους γραφείων έτοιμα να πάρουν δρόμο της λήθης και την καταστροφής .

Σήμερα λοιπόν φίλοι μου συντοπίτες Κρυα Βρυσιώτες η αγαπημένη μας ομάδα ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ γιορτάζει την ονοματοδοσία του και την εκλογή του πρώτου Δ.Σ. στην ιστορία της ομάδας !

Στις 17 Απριλίου 1960 δόθηκε το όνομα στον σύλλογο που προέκυψε μετά από ΤΗΝ συγχώνευση των δύο πρώην ομάδων της πόλης μας της Δόξας και του Ηρακλή ! Ποια όμως είναι η ιστορία αυτής της διαδικασίας, όπως την κατέγραψα στο διάβα των χρόνων από συνεντεύξεις και συζητήσεις με παλιούς παράγοντες, ποδοσφαιριστές, φιλάθλους αλλά και ρεπορτάζ της εποχής ;

Ποδοσφαιρική περίοδος 1959 – 1960 η ΔΟΞΑ και ο ΗΡΑΚΛΗΣ αγωνίζονται στην Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε.Π.Σ.Κ.Δ.Μ.
Πρόεδρος της Δόξας είναι ο Καραγιαννίδης Γιώργος και Πρόεδρος του Ηρακλή ο Κατσέας Ευστάθιος.
Η ΔΟΞΑ πρέπει να ιδρύθηκε γύρω στο 1946 (σύμφωνα με μαρτυρία του κ. Φουλατσικλίδη). Και του Ηρακλή η ίδρυση προσδιορίζεται στο 1953.
Όλη την προηγούμενη χρονιά του 1959 συζητείτε στην Κρύα Βρύση η συγχώνευση των δύο σωματείων.
Γράφει λοιπόν το ρεπορτάζ της Εφημερίδας της εποχής ( «Α.Ν.», φ. της 4-4-1960).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λοιπόν , στις 16-3-1960 προκλήθηκε σύσκεψη των διοικούντων των δύο συλλόγων, με εκπροσώπους από πλευράς «Ηρακλή» τους κ. Ευστάθιο Κατσέα και Κουγιουμτζίδη Πέτρο και από την «Δόξα», τους κ. Θεοδωρίδη Νίκο και Κουρτίδη. Στις 23-3-1960, πραγματοποιήθηκε νέα διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μελών των δύο διοικήσεων και την επιμέλεια του πρόεδρου της Κοινότητας κ. Ν. Χρυσάγη
Υπάρχει μία πληροφορία της εποχής εκείνης ότι το πιθανόν όνομα της ομάδας να είναι : Α.Ο.Κ.Β. (Αθλητικός Όμιλος Κρύας Βρύσης ), ενώ μία άλλη πληροφορία ( χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί όμως μέχρι σήμερα) αναφέρει και το όνομα Α.Ο. ΑΣΤΗΡ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ.
Τελικά ανάδοχος του ονόματος του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ήταν ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ Ε. (επιθεωρητής τότε σωματικής αγωγής στην Έδεσσα με καταγωγή από την Άψαλο ) με τον Χαράλαμπο Τσεσμετζίδη να τραβάει από την κληρωτίδα το λαχνό όπου βγήκε το όνομα ΑΠΟΛΛΩΝ, ενώ στην κληρωτίδα είχαν μπει και τα ονόματα της Δόξας και του Ηρακλή (επιθεωρητής σωματικής αγωγής).
Έτσι στις 17/4/1960 γίνεται η γενική συνέλευση και η κατανομή των αξιωμάτων του πρώτου Δ.Σ. που έλαβε χώρα στην ταβέρνα του Παναγιώτη Παπαδόπουλου (Πάντζου). Τα πρώτα γραφεία του συλλόγου ήταν στην πλατεία ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ( του αναψυκτηρίου DOMUS όπως λέμε σήμερα). Το πρώτο λοιπόν Δ.Σ. του συλλόγου ήταν :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΦΟΥΛΑΤΣΙΚΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΔΟΞΑ)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΦΕΛΕΚΗΣ ΒΥΡΩΝ (ΔΟΞΑ) (εκλέχθηκε ο ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ο οποίος όμως παραιτήθηκε και μπήκε ο ΦΕΛΕΚΗΣ λόγο μη εκλογής του ως Προέδρου )
Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ (ΔΟΞΑ το πιθανότερο ) ή ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ (ΗΡΑΚΛΗΣ)
ΤΑΜΙΑΣ : ΣΑΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΔΟΞΑ)
ΕΦΟΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ : (ΗΡΑΚΛΗΣ)
ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ : ΤΣΕΣΜΕΤΖΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΔΟΞΑ)
ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ : ΚΑΤΣΕΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΗΡΑΚΛΗΣ)
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ : ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι . - ΜΕΜΕΚΙΔΗΣ ΒΑΣ.
Αυτά λοιπόν αγαπητοί μου συντοπίτες είναι ορισμένα απο τα ιστορικά στΟιχεία του ΑΠΟΛΛΩΝΑ !
Και όλ΄ αυτά γιατί........ η ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ είναι ένας ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΙΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more