Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το «λουλούδι του Δαρβίνου»

 



LOYLOYDI TOY DARBINOY

• Στη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εκστρατεία παρατήρησης στο φυσικό περιβάλλον που φέρει τον τίτλο «Αναζητώντας κίτρινες πρίμουλες», συμμετέχουν αυτήν την περίοδο χιλιάδες φυσιολάτρες, επιστήμονες και παρατηρητές από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η μοναδική στα ευρωπαϊκά χρονικά κοινή προσπάθεια για το ανοιξιάτικο λουλούδι της κίτρινης πρίμουλας (Primula veris), γνωστή και ως «λουλούδι του Δαρβίνου» που στην Ελλάδα φυτρώνει σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας (και σε βουνά της Ηπείρου) έχει ξεκινήσει το 2019 από τον ευρωπαϊκό βορρά (την Εσθονία) κι έχει εξαπλωθεί στην Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μια μεγάλη ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων που έχουν αναλάβει το έργο του συντονισμού φορέων και πολιτών για την αναζήτηση της κίτρινης πρίμουλας και της συγκέντρωσης των στοιχείων παρατήρησης που θα προκύψουν, απευθύνει αυτήν την άνοιξη ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην όλη προσπάθεια.

Στην Ελλάδα, η σχετική ιστοσελίδα https://nurmenukk.ee/el, για τους εθελοντές του «Αναζητάμε πρίμουλες» βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στον...αέρα του διαδικτύου και των social media με ευθύνη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» που είναι κι ο βασικός εταίρος για τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή εκστρατεία.

Οι ειδικοί αναμένουν πολλές απαντήσεις από το «λουλούδι του Δαρβίνου» καθώς θεωρείται δείκτης για τις αλλαγές που συντελούνται, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον.

«Η Primula veris χρησιμεύει σχεδόν ως πρότυπο είδος στις μελέτες μας» επισημαίνει ο ερευνητής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Νίκος Κρίγκας επιστημονικός υπεύθυνος για την Ελλάδα και την εκστρατεία παρατήρησης και συγκέντρωσης στοιχείων που είναι σε εξέλιξη. Η κίτρινη πρίμουλα (Primula veris) είναι ένας από τους προάγγελους της άνοιξης καθώς ανθίζει πρώτη απ’ όλα τα λουλούδια (εξ ου και το primus).

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ονομάζεται και Πασχαλούδα επειδή ανθίζει κοντά στο Πάσχα. Φυτρώνει σε υψόμετρα από 500-2000 ή και 2300 μέτρα και η ανθοφορία μπορεί να διαρκεί ως τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more