Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία


 


Αντιπαρέρχομαι την φιλοσοφική προσέγγιση του κ. Βαρουφάκη για το πώς είναι δυνατόν να κυβερνάει το «τίποτα». Και εάν το «τίποτα», εν πάση περιπτώσει, εκφράζει το 40% του ελληνικού λαού νομίζω ότι η έκφρασή σας είναι επιεικώς προσβλητική. Και θα πρέπει να σας θυμίσω επίσης, κ. Βαρουφάκη -γιατί το παρεξηγήσατε λίγο- ότι ο σουρεαλισμός ήταν ένα σημαντικότατο ρεύμα τέχνης της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα ο οποίος έχει ως κύριο χαρακτηριστικό να αφήνει κανείς ελεύθερη τη φαντασία του.

Όταν λοιπόν άκουσα να μας παρουσιάζετε πώς θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα και αναφερθήκατε στη δυνατότητά μας -παραδείγματος χάρη- να χρησιμοποιήσουμε τεστ αντιγόνων πριν αυτά εμφανιστούν στην αγορά, αυτόματα αυτό ήρθε στο μυαλό μου. Και δεν νομίζω ότι η αναφορά αυτή ήταν άστοχη, ούτε και προσβλητική.

Από εκεί και πέρα, έρχομαι να απαντήσω πολύ σύντομα σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία τέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, ξεκινώντας με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος με ρώτησε εάν το πρόγραμμα το οποίο εξαγγείλαμε εχθές για την υποστήριξη της εστίασης -330 εκατομμύρια, θυμίζω, κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μείωση τζίρου- εάν θα υπάρχει κόφτης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων. Η απάντηση είναι «όχι». Αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να δείξουν ότι είχαν μείωση τζίρου της τάξης του 30% μεταξύ ’20 και ’19.  Εάν μάλιστα είναι καινούργιες επιχειρήσεις και άνοιξαν το ’20 τότε υπάγονται αυτόματα στο πρόγραμμα.

Επειδή σχεδιάζουμε κάποια μελλοντικά προγράμματα τα οποία όντως θα έχουν κάποιο «σκαλοπάτι» και κάποιον κόφτη για άλλες κατηγορίες, για άλλους κλάδους της οικονομίας, ίσως να αναφέρεστε σε αυτά και χαίρομαι ιδιαίτερα που παρακολουθείτε και τον σχεδιασμό μας για το πώς θα στηρίξουμε και άλλους κλάδους της οικονομίας. Πάντως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει κανέναν κόφτη.

Και μιας και γίνεται μια μεγάλη συζήτηση σε αυτή την αίθουσα, ότι δήθεν η οικονομική μας πολιτική εγκαταλείπει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ενδιαφέρεται μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα σας ζητούσα πραγματικά να επικοινωνήσετε με τον κλάδο της εστίασης και να δείτε πώς οι ίδιοι είδαν το πρόγραμμα αυτό. Διότι χθες τουλάχιστον, στην επίσημη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος δεν προέρχεται από το δικό μας χώρο, άκουσα μόνο θετικά σχόλια, όχι μόνο για το πρόγραμμα αυτό αλλά και για το συνολικό πλέγμα στήριξης, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θυμίζω ότι στον κλάδο της εστίασης, για να δώσω μόνο κάποια ενδεικτικά νούμερα τα οποία πιστεύω ότι έχουν αξία, Επιστρεπτέα Προκαταβολή πήραν 6 στις 7 επιχειρήσεις. Δηλαδή από τις 76.000 επιχειρήσεις πάνω από τις 65.000 επιχειρήσεις της εστίασης πήραν κάποιου είδους Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Όλες υπάχθησαν, προφανώς, στην κάλυψη των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών μέσω του προγράμματος αναστολής εργασίας. Μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, μπορούν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα για την κάλυψη των παγίων δαπανών. Καλύπτονται τα ενοίκιά τους.

Όλα αυτά μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Και για αυτό και πιστεύω ότι παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες -και με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν ποτέ το κράτος να έρθει να αναπληρώσει όλη τη ζημιά σε μία ύφεση της τάξης του 8%, εξωγενή την οποία δεν προκαλέσαμε εμείς με τις δικές μας αστοχίες- λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ύφεσης και την δυνατότητα να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία η κυβέρνηση αυτή κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες, ειδικά της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ανάκαμψη της επόμενης μέρας θα είναι αυτόματη ή θα υλοποιηθεί με κάποιο μαγικό τρόπο η θεωρία του ελατηρίου, την οποία εξάλλου και εσείς είχατε επικαλεστεί κάποια εποχή όταν ήσασταν Πρωθυπουργός, χωρίς όμως αυτή να υλοποιηθεί στην πράξη. Θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη και η επόμενη μέρα.

Και το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης ακριβώς εκεί κατατείνει. Όταν ανοίξει η εστίαση, και η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν, να έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν γρήγορα να ανοίξουν ξανά και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Βέβαια θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά επειδή είδα πολιτικούς αρχηγούς με μεγάλη ευκολία να το αφορίζουν, θα με ενδιέφερε πάρα πολύ  όταν θα γίνει η συζήτηση -και σε πρώτη φάση θα γίνει στη Βουλή σε επίπεδο Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη- τα στελέχη σας, αυτό ισχύει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να δουν τα 170 έργα και τις μεταρρυθμίσεις που πολύ αναλυτικά παρουσιάστηκαν για το Ταμείο και να μας πουν με ποια συμφωνούν και με ποια διαφωνούν. Πολύ απλό. Είναι μία απλή άσκηση, έχουμε κάνει εμείς όλη την δουλειά, η δική σας κρίση υπεισέρχεται μόνο στο αν θεωρείτε ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές ή όχι. Και να μας εξηγήσετε, εν πάση περιπτώσει, γιατί η πλειοψηφία των δράσεων, που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, αφορούν μόνο τους λίγους και τους εκλεκτούς.

Προφανώς κάποιες μεγάλες επενδύσεις θα υλοποιηθούν από μεγάλες εταιρείες, όμως ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε δράσεις που θα στηρίξουν όλη την επιχειρηματικότητα στη χώρα, θα στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας, θα καταρτίσουν ανέργους, θα στηρίξουν περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήταν λάθος τα νούμερα τα οποία παρουσιάσετε για το πόσοι πόροι διοχετεύονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα στηρίξουν τις ψηφιακές δεξιότητες.

Όλα αυτά κατατείνουν σε έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια πιο πράσινη και μία πιο ψηφιακή κατεύθυνση. Και, εν πάση περιπτώσει, εμείς έχουμε δώσει και δείγματα γραφής, κ. Τσίπρα, σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε να επιδείξουμε αποτελέσματα, το gov.gr λειτουργεί ένα χρόνο και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από τους πολίτες. Ως προς την πράσινη μετάβαση, εμείς πήραμε τις αποφάσεις, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαΐδα. Αλλά και να παρουσιάσουμε στην τοπική κοινωνία ένα συγκροτημένο σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Οπότε εμείς έχουμε εχέγγυα, για να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις πολιτικές, τις οποίες ερχόμαστε τώρα και συμπληρώνουμε με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και όπως και το ΕΣΠΑ, κυρία Γεννηματά, αναφέρεται σε μία περίοδο η οποία εκτείνεται πέραν της θητείας της μίας κυβέρνησης, το ίδιο ισχύει και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Και θα παρακαλούσα ούτε να το απαξιώνουμε, ούτε να μειώνουμε τη σημασία του.

Μιλάμε για πολύ σημαντικούς πόρους οι οποίοι προστίθενται στην φαρέτρα μας και έχουν τη δυνατότητα με τη σειρά τους να κινητοποιήσουν άλλους τόσους ιδιωτικούς πόρους, για να καλύψουν αυτό το οποίο πάντα όλοι οι οικονομολόγοι, ασχέτως ιδεολογικής αφετηρίας, μας έλεγαν ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το κενό επενδύσεων. Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Αυτό, λοιπόν, το κενό σε μεγάλο βαθμό αναπληρώνεται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δύο κουβέντες μόνο για το ζήτημα των εμβολίων. Κοιτάξτε, η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών έχει γίνει με ιατρικά κριτήρια. Εάν εννοείτε ότι αφού καλυφθούν όλες οι ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή οι άνω των 60 που είναι και οι πιο ευάλωτοι εξ ορισμού λόγω ηλικίας, και οι ευάλωτοι υψηλής και λιγότερο υψηλής ευαλωτότητας, να συζητήσουμε στο γενικό πληθυσμό εάν πρέπει να προτεραιοποιήσουμε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Εάν εννοείτε αυτό, εγώ είμαι διατεθειμένος να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τα κόμματα.

Διότι κάποια στιγμή, όντως, από τον Μάιο θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Και εκεί δεν θα υπεισέρχονται πια υγειονομικοί λόγοι, αλλά λόγοι που μπορεί να έχουν να κάνουν με την οικονομία, με την προστασία κάποιων κατηγοριών εργαζομένων. Είμαι ανοιχτός να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Εάν όμως εννοείτε ότι πρέπει να προταθούν κάποιοι συμπολίτες μας εις βάρος αυτών των κατηγοριών -δεν νομίζω ότι εννοείτε αυτό- τότε προφανώς εκεί θα έχουμε μία διαφωνία διότι πάνω από όλα πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους στον ιό.

Από τον Μάιο και μετά, καθώς θα ανοιγόμαστε στο γενικό πληθυσμό, είναι μια συζήτηση που λαμβάνοντας υπόψη και τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας πιστεύω ότι μπορούμε να την κάνουμε. Και θα ήταν καλό στο ζήτημα αυτό να εξασφαλίσουμε μια διακομματική συναίνεση. Διότι πάντα κάποιοι θα πουν «γιατί η άλφα κατηγορία και όχι η βήτα», είναι λογικό αυτό, το καταλαβαίνετε, κάποιοι θα προταθούν και κάποιοι θα μείνουν πίσω. Όταν μπορούμε σε αυτό να διασφαλίσουμε κάποια διακομματική συναίνεση λίγο-πολύ για τις κατηγορίες τις οποίες προσδιορίσατε πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό και χρήσιμο και θα ήμουν ανοιχτός να κάνω αυτή τη συζήτηση.

Τώρα, για τα περιβόητα εμβόλια άλλης προέλευσης. Χαιρετίζω την ευθύτητα με την οποία η κα Γεννηματά είπε ότι θα ήταν λάθος να σπάσουμε το ευρωπαϊκό μέτωπο.  Έτσι είναι, κυρία Γεννηματά, αυτό είναι το σωστό.  Και για αυτό και δεν το κάναμε. Ποιες χώρες το έκαναν; Έχει ένα ενδιαφέρον αυτό, δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως μας τα είπατε. Η Γερμανία όντως έχει αγοράσει εμβόλια όχι για τώρα όμως, το τονίζω. Το πρόβλημά μας είναι το τώρα, είναι οι επόμενοι τρεις μήνες. Σας διαβεβαιώνω ότι από τον Ιούνιο και μετά θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε. Το πρόβλημα είναι το τώρα, όχι τι θα γίνει κατ’ ανάγκη μετά.

Λοιπόν, αυτή τη στιγμή οι χώρες οι οποίες έχουν αγοράσει το «Sputnik» είναι οι εξής: η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν, πρώτη και καλύτερη, χωρίς έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, χωρίς καν έγκριση από τον εγχώριο οργανισμό, μόνο με την υπόσχεση της Ρωσίας ότι το εμβόλιο δουλεύει. Το εμβόλιο μπορεί να δουλεύει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα καλό εμβόλιο, πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να εγκριθεί.

Εμείς έχουμε πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει το «Sputnik» και η Ευρώπη να αγοράσει -εάν υπάρχει, που έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υπάρχει, παραγωγική δυνατότητα από τη Ρωσία- και το ρωσικό εμβόλιο και να το μοιράσει και αυτό όπως μοιράζει τα υπόλοιπα εμβόλια. Πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ. Και δεν φαντάζομαι να θέλετε να πάμε να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εκτός αν στο βάθος του μυαλού σας, και θα κλείσω με αυτή την παρατήρηση, υπάρχει μια σατανική σκέψη. Η σατανική σκέψη είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα αυτό το οποίο έγινε στη Σλοβακία. Όπου ο τέως συνάδελφός μου Πρωθυπουργός επιχείρησε να αγοράσει το εμβόλιο «Sputnik», έγινε φοβερή κυβερνητική κρίση και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του.

Αν αυτό έχετε στο μυαλό σας φοβάμαι ότι δεν θα σας κάνω το χατίρι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more