Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά

 


Χαιρετισμός Δημάρχου

Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά για την

77η Επέτειο Μνήμης της Σφαγής στους Πύργους Εορδαίας

 

Στις 23 και 24 Απρίλη 1944 συντελέστηκε στους Πύργους της Εορδαίας, μια κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας με μεγάλη προσφορά στους απελευθερωτικούς αγώνες, ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της Κατοχής.

Το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά, σοδειές και περιουσίες λεηλατήθηκαν, με σκοπό τον καταναγκασμό σε πείνα και δυστυχία, 331 άνθρωποι εκτελέστηκαν με σαδισμό από τους στρατιώτες του συνταγματάρχη Καρλ Σύμερς, διοικητή του 7ου συντάγματος της 4ης μεραρχίας τεθωρακισμένων γρεναδιέρων των SS, του διαβόητου σφαγέα της Κλεισούρας και του Διστόμου. Στην επιχείρηση αυτή του αιματοκυλίσματος, που ονομάστηκε «Μαγιάτικη Καταιγίδα», συμμετείχαν Έλληνες δοσίλογοι του εθελοντικού σώματος του Πούλου που έδρευε στην Πτολεμαΐδα, καθώς και Ιταλοί φασίστες που είχαν προσχωρήσει στη Βέρμαχτ.

Οι άντρες των παραπάνω σωμάτων βίασαν, έκαψαν ζωντανούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά, λόγχισαν αθώα βρέφη, και στη συνέχεια οδήγησαν ομήρους τους επιζήσαντες κατοίκους των Πύργων σε χάνι κοντά στην Πτολεμαΐδα. Δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για τα εγκλήματα που διέπραξαν με τόσο ζήλο.

Τη μαρτυρική μνήμη του αποτρόπαιου ναζιστικού εγκλήματος της Σφαγής των Πύργων οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Χρέος στις γενιές του μέλλοντος.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των 331 εκτελεσμένων των Πύργων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

    Με τιμή

Ο Δήμαρχος

                                                                             Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

 

        Ιωάννης Σταθάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more