Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Επιστολή Δάνη Τζαμτζή, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις κερασοκαλλιέργειες της Πέλλας.

 


  Ζητά να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

 

Για ακόμη μία χρονιά, πλήττονται σοβαρά οι κερασοκαλλιεργητές της Πέλλας, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις 25 και 26 Μαρτίου.   

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τους ενημερώνει για τις ζημιές στην παραγωγή  κερασιών και ζητά να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις, για την αντιμετώπιση των οικονομικών απωλειών.

Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει:

«…Επανερχόμενοι στο θέμα των ζημιών από τον πρόσφατο παγετό του Μαρτίου (25/03 και 26/03), διαπιστώνουμε, ότι πολύ μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί, εκτός από τα ροδάκινα, νεκταρίνα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και όλες οι πρωϊμανθείς ποικιλίες κερασιάς (τσολακέϊκα, early Bigi, Early lorry, B. Bourlat, grace Star, giant red κ.α), των τοπικών κοινοτήτων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

 

Συγκεκριμένα, από τις αυτοψίες των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Πέλλας αλλά και ιδιωτών, φαίνεται ότι ενώ τα δέντρα ανθίζουν κανονικά, ο ύπερος στο εσωτερικό του άνθους έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η γονιμοποίηση. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει ακαρπία και ολέθριες επιπτώσεις στα εισοδήματα και στην επιβίωση των κερασοπαραγωγών.

Με δεδομένο ότι η Πέλλα κατέχει το 67% της παραγωγής κερασιών στην χώρα μας, ζητούμε να βρεθεί  η  βέλτιστη  λύση,  ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην αγροτική παραγωγή των κερασιών της Πέλλας και να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

 

Σε δήλωσή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει: «Η έγκαιρη δρομολόγηση οικονομικών αποζημιώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες μας και την τοπική αγορά, δεδομένου ότι τα αγροτικά εισοδήματα αποτελούν την βάση της τοπικής οικονομίας».   

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more