Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

«Γρίφος» παραμένει το Πάσχα στο χωριό!

 





Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προηγηθεί self test

• Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις



• Στάση αναμονής κρατά ακόμη η Κυβέρνηση για το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα, εάν δηλαδή θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, προκειμένου οι πολίτες των αστικών κέντρων να καταφέρουν να πάνε στο χωριό, παίρνοντας έτσι μερικές ανάσες ελευθερίας!
Με δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι ακόμη ιδιαίτερα επιβαρυμένη και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία βρίσκονται στα ύψη, είναι ακόμη πολύ νωρίς να πει κανείς για απόφαση που έχει κλειδώσει! Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες, οι οποίοι βλέπουν από «πρώτο χέρι» τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ πιο διαλλακτικοί είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που στις δηλώσεις τους αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για Πάσχα στο χωριό, αναλογιζόμενοι την πίεση των πολιτών από την παρατεταμένη κλεισούρα, που ούτως ή άλλως οδηγεί πολλούς στην παραβίαση των περιοριστικών μέτρων με συναθροίσεις σε σπίτια.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες
Το βλέμμα όλων πλέον είναι στραμμένο εκεί κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα και εάν υπάρξει συγκράτηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τότε θα δοθεί και το «πράσινο φως» ν’ ανοίξουν οι μετακινήσεις. Όπως όλοι μπορούν να φανταστούν, δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση. Η Κυβέρνηση εξετάζει όλους τους τρόπους, προκειμένου εάν αποφασισθεί η έξοδος, αυτή να γίνει συντονισμένα και με ασφάλεια έτσι ώστε να μη γυρίσει «μπούμερανγκ» μετά από λίγες εβδομάδες.

Αξιοποιώντας τα self tests
Ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, χθες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα με την διενέργεια self tests. Μάλιστα όπως είπε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self tests στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου. Το να μπορεί κάθε πολίτης να ελέγχει την πορεία της υγείας του, όπως είπε «είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και κάποιους μήνες».
Αλλά και ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας ανέφερε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν το Πάσχα με βάση την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης».
Τα self tests θα μπορούσαν πράγματι να συμβάλλουν στις ασφαλείς μετακινήσεις, γι’ αυτό και με ανυπομονησία αναμένουν οι ειδικοί τα αποτελέσματα από την επαναλειτουργία των Λυκείων που ως γνωστόν αποτελούν βασικό εργαλείο.

***
Εάν δοθεί τελικά το «πράσινο φως», οι αθρόες μετακινήσεις στα χωριά για τις ημέρες του Πάσχα κρύβουν πολλούς κινδύνους. Θα πρέπει οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα (χρήση μάσκας και αποστάσεις) και κυρίως να αποφύγουν συναθροίσεις είτε σε εκκλησίες, είτε σε σπίτια! Ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και θα ήταν κρίμα μετά το Πάσχα να μετράμε συρροές κρουσμάτων στα διάφορα χωριά της χώρας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more