Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Σ. Καστερίδης: Ο Δήμος Πέλλας πρέπει να πάρει θέση για τις Λαϊκές

 


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

«ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ & ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ».
Το θέμα το προτείναμε για συζήτηση στην Συνεδρίαση του Δ.Σ. ΠΕΛΛΑΣ στις 9-3-2021, αλλά δεν συζητήθηκε.
Οι Λαϊκές αγορές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υπαίθρου και δυνατό υγιές τμήμα της οικονομίας στην επαρχία. Είναι το καταφύγιο των καταναλωτών και ο θεσμός μιας αγοράς χωρίς εμπόρους που θέλουν να κερδίζουν σε βάρος σου. Το σημαντικότερο, ξέρεις το παραγωγό και γνωρίζεις την προέλευση των προϊόντων.
Τα Γιαννιτσά κρατούν μια μακρά παράδοση στην λειτουργία λαϊκής αγοράς, εφόσον ο εύφορος κάμπος της Πέλλας προσφέρει τα πάντα. Ο νέος νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θέλει όπως όλα δείχνουν, να μπει το κεφάλαιο στην λειτουργία τους, μετατρέποντας την όλη διαδικασία σε ένα υπαίθριο σούπερ μάρκετ.
Ο δήμος Πέλλας πρέπει να πει όχι στον αφανισμό των λαϊκών αγορών, όχι στον αποκλεισμό των παραγωγών και των επαγγελματιών από τις λαϊκές αγορές, όχι στους πλειστηριασμούς, όχι στην παράλογη μοριοδότηση, όχι στην προκήρυξη των αδειών, όχι στην κατάργηση των επαγγελματικών και παραγωγικών αδειών και στην καταχώρηση τους ως θέση,όχι στα μεγάλα κεφάλαια στις λαϊκές αγορές, ναι στον υγιή εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών.
Οι εργαζόμενοι παραγωγοί και μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές καταγγέλλουν ότι με το νομοσχέδιο απειλείται το μέλλον των λαϊκών αγορών και ανοίγει δρόμος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές αγορές, προκηρύσσουν τις άδειες των παραγωγών, δεν θα αναθεωρείται η άδεια πωλητή, αν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ και επίσης ότι δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς να γίνουν έμποροι, επισημαίνοντας ότι επιζητούν τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια και θα στηρίζουν πάντα την παραγωγική δραστηριότητα.
Οι αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα πληθαίνουν. Παραγωγοί και πωλητές φοβούνται ότι οι λαϊκές αγορές θα γίνουν υπαίθρια σούπερ μάρκετ, καθώς από τους πλειστηριασμούς θα κινδυνεύσει η θέση του 90% των σημερινών πάγκων.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων - Πωλητών Λαϊκών Αγoρών, το 90% των παραγωγών και επαγγελματιών που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές απειλούνται από τις διατάξεις του νέου «νομοσχεδίου-φάντασμα».
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι τα νέα κριτήρια για τη διεκδίκηση πάγκου στις λαϊκές είναι εξωφρενικά, ενώ μπαίνουν παράλογες απαιτήσεις για τη διάθεση των προϊόντων τους. Ο θεσμός που υπηρετεί εδώ και 92 χρόνια τους καταναλωτές κινδυνεύει να αλλοιωθεί και να μετατραπεί σε «υπαίθριο σούπερ μάρκετ». Επιβάλλεται η τοπική αυτοδιοίκηση να αγωνιστεί στο πλευρό των παραγωγών για να μην υπάρξουν οι αλλαγές που σημαίνουν τον οικονομικό θάνατο του μικρού.
Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να διώξει τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές και να τις μετατρέψει σε σούπερ μάρκετ με αγροτικά προϊόντα σε λίγα χρόνια και όχι ελληνικά. Διαθέτουμε από τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη, δεν θέλουμε λαϊκές αγορές “ευρωπαϊκές”- θέλουμε οι λαϊκές να εκσυγχρονιστούν και να υπάρξει ισονομία, δικαιοσύνη και έλεγχος για όλους.
Δυστυχώς το αρμόδιο υπουργείο δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Οι αποφάσεις είχαν παρθεί από νωρίς. Απλά ήθελαν να δείξουν, ότι έχουν καλή διάθεση να συζητήσουν, αλλά η δημοσίευση του νομοσχεδίου στην διαβούλευση δείχνει πως η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου που είναι ξεπούλημα των πάγκων, παραχώρηση των θέσεων των παραγωγών πωλητών στα μεγάλα συμφέροντα, προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών, αναθέτοντας τη διαχείρισή τους σε ΣΔΙΤ και ανοίγει διάπλατες πόρτες στις μεγάλες εταιρείες αγροδιατροφικών προϊόντων.
Μια ολόκληρη αλυσίδα επαγγελμάτων κινδυνεύει να κοπεί. Το υπουργείο στήνει στον τοίχο παραγωγούς, αγρότες και εμπόρους λαϊκών αγορών και βάζει σε κίνδυνο τον καταναλωτή εφόσον οι πάγκοι θα ανήκουν σε αυτούς που έχουν λεφτά κι αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Δήμος Πέλλας πρέπει να πάρει θέση σε αυτό που έρχεται. Δεν μπορεί να διαλύεται εν μέσω πανδημίας και τεράστιας οικονομικής ύφεσης ο κοινωνικός ρόλος των λαϊκών αγορών στην εξασφάλιση εισοδήματος σε αυτές με χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και στη στήριξη των νοικοκυριών με φθηνά και φρέσκα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more