Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ...ΕΚΤΟΝΩΣΗ!

 


Άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα με αυστηρά μέτρα


Τη μεθεπόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα σχολεία

• Υποχρεωτικά τεστ στους εργαζόμενους κλάδων που επαναλειτουργούν



• Καμία ένδειξη για υποχώρηση της πανδημίας δεν προέκυψε, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, από τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Πανελλαδικά τα κρούσματα παρέμειναν σε πολύ υψηλό επίπεδο 3.616 (με τη θετικότητα να είναι πάνω από 6%), ενώ τοπικά η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνεχίζει να δοκιμάζεται έχοντας 58 νέα κρούσματα+ 60 του Σαββάτου!
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας «πιέζεται» πανελλαδικά, νέες μονάδες ανοίγουν στην Αττική, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται χθες στους 739 και τους νέους θανάτους σε 76! Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων έβαλε «φρένο» σε Επιστήμονες και Κυβέρνηση στην πρόθεσή τους να ανοίξουν  λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση και περιορισμό των απαγορεύσεων των μετακινήσεων. 
Χθες και μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, δόθηκε το «πράσινο φώς» και με μεγάλη διστακτικότητα για το άνοιγμα από τη Δευτέρα του λιανεμπορίου, ενώ η επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας ορισμένων τάξεων των σχολείων μετατέθηκε για την μεθεπόμενη εβδομάδα, με τη χρήση test. Μια ακόμη «ανάσα» δίνεται στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων για διαδημοτικές μετακινήσεις για άθληση και μόνο τα Σαββατοκύριακα, που ωστόσο έχει πιλοτικό χαρακτήρα. 
Τόσο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όσο και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή τους, έκαναν δραματικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας τη μεγάλη πίεση που υπάρχει πλέον στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 
Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, είπε ότι αφορούν προσαρμογές για υγειονομικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους και δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. «Πρόκειται -συνέχισε- για ένα μείγμα μέτρων που θα εφαρμοστούν με αυστηρή επιτήρηση». 
 
Το άνοιγμα της αγοράς
Το βασικό μέτρο, όπως προαναφέρθηκε, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα. 
Συγκεκριμένα οι καταναλωτές θα κάνουν χρήση ειδικού κωδικού (σ.σ. 13032) και με χρονικό περιορισμό (σ.σ. 3 ώρες). 
Θα επιτρέπεται η πώληση εντός του καταστήματος με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.
 
Ο Υπουργός Υγείας 
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν με τρόπο άρτια υγειονομικά για να ξεπεράσουμε τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες. «Να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ»  ζήτησε  ο Υπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το διάστημα προσοχή! Ότι και αν κάνετε να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή! Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες καθημερινά».
 
Ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε από την πλευρά του ότι «η  κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών, προχωρά σε προσαρμογές των μέτρων. Να δώσουμε μικρές ανάσες στον κόσμο, σε ένα νέο μείγμα. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων. Να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα σπίτια και τα κορωνοπάρτι.
Το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρά μέτρα. Μάσκες, αποστάσεις, όχι συγχρωτισμό. Με τη βοήθεια των νέων όπλων, δηλαδή τα εμβόλια και τα τεστ που θα δίνονται από την ερχόμενη εβδομάδα δωρεάν, αλλά και τη βελτίωση του καιρού, που θα μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους».  
 
Υποχρεωτικά τεστ σε εργαζόμενους 
Mε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, παρέχεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να επιβάλλουν την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού στους εργαζόμενους των κλάδων που θα επαναλειτουργήσουν καθώς και στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού.  Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση, προβλέπεται «για τομείς της αγοράς που επαναλειτουργούν, όπως στους κλάδους λιανεμπορίου, επισιτισμού, τουρισμού, μεταποίησης και των χερσαίων, ακτοπλοϊκών μεταφορών και αερομεταφορών και στο εκπαιδευτικό προσωπικό πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους υποχρέωση για προληπτικό ή περιοδικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό».
Η διαδικασία, η ανάληψη του κόστους και οι σχετικές κυρώσεις θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις ωστόσο τονίζεται ότι «υπεύθυνοι για την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης είναι εργοδότες, οι κατά περίπτωση νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, αρμόδια όργανα των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και οι απασχολούμενοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more