Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Λ. Αυγενάκης: «Αναβαθμίζουμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία και εφαρμόζουμε τις καλές διεθνείς πρακτικές για την επιστροφή της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα αντι-ντόπινγκ»

  

-Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο

Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, την πρόοδο της χώρας με την σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) και τις ενέργειες για να επανακτηθεί η διαπίστευση για το Εργαστήριο Ντόπινγκ Αθηνών

 

 

Διεξάγεται, από το πρωί, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 01/01/2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ».

 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου της χώρας μας στη συστράτευσή της με την παγκόσμια κοινότητα του αντι-ντόπινγκ.

 

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να αφήσουμε στην άκρη τις ολιγωρίες και τα λάθη του παρελθόντος, να δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά, και να προστατεύσουμε τον υγιή αθλητισμό. Να θεσπίσουμε όλα εκείνα τα σύγχρονα εργαλεία, να εφαρμόσουμε τις διεθνείς πρακτικές του αύριο και όλοι μαζί, ενωμένοι, να καταστήσουμε τη χώρα μας πρότυπο του ευ αγωνίζεσθαι. Το οφείλουμε στην αθλητική μας οικογένεια και σε όσους επιθυμούν έναν αθλητισμό που θα βασίζεται στις αξίες της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της ευγενούς άμιλλας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

 

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε την άκρως προβληματική κατάσταση, που κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στον

εγχώριο τομέα του αντι-ντόπινγκ και τη δυσμενή θέση της χώρας μας στο

παγκόσμιο γίγνεσθαι:

·        Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ ήταν στο χείλος της καταστροφής.

·        Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. λειτουργούσε σε παρελθόντα χρόνο, μην έχοντας αντιληφθεί διεθνείς εξελίξεις ετών.

·        Τα μηνύματα από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA) ήταν συστηματικά και σαφή, αναδείκνυε πλήθος μη συμμορφώσεων και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου επί σειρά ετών, αλλά η ανταπόκριση της χώρας μας ήταν περιορισμένη, αποσπασματική, ανεπαρκής και αναβλητική.

 

Κατόπιν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε αναλυτικά τη σημαντικότατη πρόοδο εντός 20 μηνών, απέναντι σε όλες τις παθογένειες

που παρέλαβε:

·        Στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ως ανεξάρτητού Οργανισμού (ΝΠΙΔ), με οικονομική αυτονομία, με αυτόνομους χώρους στο ΟΑΚΑ και δικό του προσωπικό.

·        Στις συντονισμένες ενέργειες για να επανακτηθεί η διαπίστευση για το Εργαστήριο Ντόπινγκ Αθηνών (μεταφορά στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό και εξοπλισμό, 2 εκατ. € για εξοπλισμό, υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για επιχορήγηση 480.000€, μέχρι να ανακτηθεί η διαπίστευση και 400.000€ ετησίως στη συνέχεια, πρόσληψη των τεσσάρων από τα έξι άτομα εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτούνται, επιπλέον των 10 που ήδη εργάζονταν εκεί.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

 

«Συζητάμε σήμερα την κύρωση του νέου Κώδικα Αντιντόπινγκ, εναρμονίζουμε το εθνικό θεσμικό πλαίσιο με την επικαιροποιημένη εκδοχή του παγκοσμίου προγράμματος αντι-ντόπινγκ.

 

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

Ήδη, τον Ιούλιο του 2019, στην ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού, είχαμε αναφερθεί στο σχέδιο μας για το αντιντόπινγκ:

  

·        Είχαμε δεσμευθεί για τη θεσμική ενίσχυση και στήριξη της αποστολής και του έργου του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ).

·        Είχαμε θέσει ως πολιτική μας προτεραιότητα να στηρίξουμε τον «καθαρό» αθλητισμό, που αποτελεί φορέα του Ολυμπιακού Ιδεώδους και των μακραίωνων Αξιών που το συντροφεύουν, ενάντια στη σύγχρονη μάστιγα των «ενισχυμένων» υπερ-επιδόσεων.

·        Είχαμε δεσμευθεί για τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής για την υποστήριξη του έργου του ΕΣΚΑΝ, που τότε θα είχε αυξημένο φόρτο, ενόψει του Ολυμπιακού Έτους 2020.

Παράλληλα, θα δίναμε ιδιαίτερη έμφαση σε συνέργειες με επιστημονικούς, θεσμικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης, κυρίως των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Αυτά είχαμε δεσμευθεί να κάνουμε τον Ιούλιο του 2019. Και είμαστε περήφανοι με ότι καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα στον τομέα του αντι-ντόπινγκ.

Το είπαμε, το κάναμε πράξη!

 

Βεβαίως, ο εκσυγχρονισμός του εθνικού συστήματος αντι-ντόπινγκ είναι μια διαρκής προσπάθεια την οποία υλοποιούμε εν μέσω των δυσκολιών της πανδημίας, με επίγνωση των απαιτήσεων και σαφή στόχευση.

 

Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς και η αναγνώρισή της είναι καθολική από το διεθνές αθλητικό στερέωμα.

Με χαρά μπορώ να σας μεταφέρω από αυτό εδώ το βήμα, το ενδιαφέρον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ στη χώρα μας.

Κατά την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπάχ, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κι εμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μπαχ εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την ικανοποίησή του για την αξιέπαινη πρόοδο που έχει επιδείξει η χώρα μας στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. 

 

Είναι εμφανές σε όλους ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον WADA, το έργο μας στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και στον τομέα της φαρμακοδιέγερσης και η αθλητική μας μεταρρύθμιση γίνονται αντιληπτά και αναγνωρίζονται πλέον από κορυφαίους διεθνείς αθλητικούς φορείς.

 

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν τη σημαντική δουλειά που γίνεται στον αθλητισμό!       

 

Βεβαίως, στην κορυφή αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, του Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Μετά από οκτώ χρόνια καθυστέρησης, εκδόθηκε, επιτέλους, το Προεδρικό Διάταγμα 87/2020 του Ν. 4049/2012.

Πολλοί είχαν εξαγγείλει την πρόθεσή τους να συστήσουν τον Οργανισμό, αλλά εμείς συνειδητοποιήσαμε τη σημασία του και προχωρήσαμε με γοργούς ρυθμούς στην σύσταση του νέου Οργανισμού.

Θα επανέλθω στο θέμα αυτό στη συνέχεια.

 

Ας δούμε, όμως, πρώτα τι παραλάβαμε:

 

Το 2019 κληρονομήσαμε μια προβληματική κατάσταση σε αμφότερες τις δραστηριότητες αντιντόπινγκ σε εθνικό επίπεδο, γνωστή μέσω των σχετικών επιθεωρήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA).

Παραλάβαμε δύο βαθύτατα προβληματικούς φορείς:

1)  Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ στο χείλος της καταστροφής.

2)  Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. να λειτουργεί σε παρελθόντα χρόνο, μην έχοντας αντιληφθεί διεθνείς εξελίξεις ετών.

Τα μηνύματα από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA) ήταν συστηματικά και σαφή επί σειρά ετών. Η ανταπόκριση της χώρας μας ήταν περιορισμένη, αποσπασματική, ανεπαρκής.

Το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπινγκ (WADA) μας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Με επιστολές του σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός του 2018 επεσήμανε τα κενά και ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων. Το ίδιο ζητούσε και στο πρώτο τετράμηνο του 2019. Αλλά συνέχιζε η κωλυσιεργία και η αναβλητικότητα από πλευράς της χώρας μας.

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου πραγματοποιείται η επίσκεψη των επιθεωρητών του WADA στη χώρα μας. Η επιθεώρηση του WADA στο Ε.Σ.ΚΑ.Ν., στις 04-05 Σεπτεμβρίου 2019, ανέδειξε πλήθος μη συμμορφώσεων, απότοκες ετών και τον κίνδυνο αποκλεισμού της χώρας από το διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι.

Αμέσως μετά, την 1η Οκτωβρίου 2019, ακολούθησε η αναστολή της διαπίστευσης του Εργαστηρίου του Ο.Α.Κ.Α., ολοκληρώνοντας ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου, εξαιτίας της γνωστής απάθειας του κ. Βασιλειάδη.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, πάντως, σπεύδω να πω ότι είχε νομοθετήσει από τον Ιανουάριο του ιδίου έτους τη μεταφορά του Εργαστηρίου στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» ως λύση στα οικονομικά/διαχειριστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το Εργαστήριο.

Ωστόσο, δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η μεταφορά του Εργαστηρίου, θέματα χρηματοδότησης, προσωπικού κλπ.

Ενέργειες, που όταν εμείς ξεκινήσαμε να υλοποιούμε, αποκαλύψαμε για άλλη μια φορά το πρόχειρο των επιλογών τους και γενικότερα την ανεύθυνη στάση τους. Όμως, δεν παραμείναμε άπραγοι. Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια να γκρινιάζουμε για την τραγική κατάσταση που παραλάβαμε! Σηκώσαμε τα μανίκια και μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ετών.

Το είπαμε το κάναμε πράξη!

Α. ΕΟΚΑΝ

 

Ø Σχεδιάσαμε και, μετά και από διαβούλευσή με τον WADA, προχωρήσαμε στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου Οργανισμού, του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) , ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές στο πεδίο του αντιντόπινγκ.

Ακούσαμε να λένε οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαν ετοιμάσει το έδαφος για τον ΕΟΚΑΝ, ότι θα το ολοκλήρωναν και γενικότερα ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα.

Απορώ βέβαια πώς είναι δυνατόν μια κυβερνητική προτεραιότητα να διαρκεί μια τριετία, αν υπολογίσουμε τις εξαγγελίες του κ. Κοντονή.

Αγαπητοί συνάδελφοι, εσείς είστε επαγγελματίες στις εξαγγελίες, αλλά η ιστορία λέει ότι μένετε σε αυτές.

Κι εμείς το εξαγγείλαμε από την αρχή της θητείας, αλλά η διαφορά μας είναι ότι εμείς το κάναμε πράξη!

Το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Οργανισμού (ΕΟΚΑΝ) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΠΔ 87, ΦΕΚ Α’ 201/21-10-2020).

 

Ø Οι εξαγγελίες μας δεν στάθηκαν στη δημιουργία του Οργανισμού, απλά για να βγάλουμε την υποχρέωση και να δείχνουμε επιφανειακά ένα καλό πρόσωπο προς τον WADA.

Δεσμευτήκαμε ότι ο νέος αυτός φορέας θα είναι οικονομικά αυτόνομος, θα μπορεί να πατά γερά στα πόδια του και να είναι ικανός να χαράξει με σχέδιο και ασφάλεια τη σύγχρονη εθνική στρατηγική της καταπολέμησης του ντόπινγκ και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Και είπαμε ότι αυτό θα γίνει έγκαιρα, πριν το πέρας της μεταβατικής περιόδου λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ.

Πράγματι, λοιπόν, στις 8 Μαρτίου, υπέγραψα την έγκριση του Προϋπολογισμού για το έτος 2021, ύψους 1.513.600€.

Από το σύνολο του προϋπολογισμού, η Γ.Γ.Α θα καταβάλει ως τακτική επιχορήγηση 1.266.000€.

Κάθε χρόνο θα εγγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό αντίστοιχο ποσό χρηματοδότησης.

Το είπαμε, το κάναμε πράξη!

 

Ø Είπαμε ότι θα συμβάλουμε για τη διασφάλιση σύγχρονων συνθηκών λειτουργίας του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. σε όλο του το φάσμα.

Ότι θα αλλάξει το περιβάλλον των συνθηκών λειτουργίας.

Ότι δεν θα συνεχιστεί το δυσλειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ, που ήταν κάπου «χαμένο», ανάμεσα στις υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. Διακρίναμε εξαρχής την ανάγκη της ύπαρξης του Ε.Ο.ΚΑ.Ν σε νέους χώρους, όπου η διοίκηση και το προσωπικό θα υπηρετεί απερίσπαστα το έργο του.

Εντοπίσαμε την αναγκαιότητα, τονίσαμε τη σημασία της και δεσμευτήκαμε γι’ αυτήν.

Με γρήγορους ρυθμούς, μεριμνήσαμε για τη μεταφορά των υπηρεσιών του ΕΟΚΑΝ σε σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ, πλήρως εξοπλισμένες.

Το είπαμε, το κάναμε πράξη!

 

Ø Έχω δεσμευθεί ότι ο νέος Οργανισμός, ο ΕΟΚΑΝ θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο. Με χαρά σας λέω ότι ο ΕΟΚΑΝ είναι ήδη έτοιμος:

ü Είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο.

ü Έχει Διοικητικό Συμβούλιο.

ü Έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

ü Έχει σύγχρονους χώρους λειτουργίας και όλες τις υλικοτεχνικές υποδομές.

ü Προχωρούν οι διαδικασίες για τη στελέχωσή του.

 

Ø Ως προς το προσωπικό του:

·        Έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας από προσωπικό της ΓΓΑ και του ΟΑΚΑ, η οποία εργάζεται νυχθημερόν για τη μετάβαση του Οργανισμού σε κατάσταση λειτουργικής ετοιμότητας.

·        Έχει ήδη γίνει πρόσκληση για τη μετακίνηση προσωπικού από τη ΓΓΑ στον ΕΟΚΑΝ.

·        Βρίσκεται σε εξέλιξη το αίτημα της πρόσληψης τακτικού προσωπικού 15 ατόμων. Ακολουθείται η διαδικασία της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006.

Όπως γνωρίζετε, δεν μπορούσαμε να έχουμε συμπεριλάβει τον ΕΟΚΑΝ στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2021, διότι αυτός ο προγραμματισμός γίνεται το προηγούμενο έτος. Το ΠΔ σύστασης του ΕΟΚΑΝ δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020.

Για το λόγο αυτό, ακολουθούμε την διαδικασία της έκτακτης έγκρισης πρόσληψης τακτικού προσωπικού.

 

Ø Κανονισμός Λειτουργίας: Ο Κανονισμός Λειτουργίας του αντιντόπινγκ είναι ο Κώδικας που συζητάμε σήμερα. Ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΕΟΚΑΝ είναι έτοιμος και θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες μέρες, μετά τη στελέχωση του Οργανισμού.

 

Ø  Οργανόγραμμα: Είναι έτοιμο και το Οργανόγραμμα του ΕΟΚΑΝ, που ουσιαστικά αποτυπώνει τη δομή, όπως αυτή περιγράφεται στο Προεδρικό Διάταγμα της σύστασής του. 

 

Ø Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του WADA, έχουμε προβεί και σε διορθωτικές παρεμβάσεις: Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση της, ομολογουμένως, παράδοξης κατάστασης αποπληρωμής των ελέγχων από τις Αθλητικές Ομοσπονδίες. Πρόκειται για μια απίστευτη πρωτοτυπία! Το κόστος των ελέγχων αναλάμβαναν οι Ομοσπονδίες. Με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό της εκάστοτε αθλητικής Ομοσπονδίας. Οι ίδιες οι Ομοσπονδίες παράγγελναν για τους ελέγχους και πλήρωναν οι ίδιες οι Ομοσπονδίες. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος γινόταν και ελεγκτής!    

Εμείς λύσαμε αυτό το παράδοξο! Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν. 4726/2020) το κόστος των ελέγχων αντιντόπινγκ αναλαμβάνει ο ΕΟΚΑΝ. Ώστε να είναι σε θέση να προγραμματίζει και να υλοποιεί ανεξάρτητα και ολοκληρωμένα τον έλεγχο ντόπινγκ. Έτσι κάνουμε σαφή διάκριση μεταξύ ελεγκτή (ΕΣΚΑΝ) και ελεγχόμενου (Ομοσπονδίες).

 

Παράλληλα, εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την αποκατάσταση όσο το δυνατόν περισσοτέρων μη συμμορφώσεων του Ε.Σ.ΚΑ.Ν., ώστε να πάψει η δαμόκλειος σπάθη του αποκλεισμού να επικρέμεται πάνω από τον ελληνικό αθλητισμό.

 

Β. Εργαστήριο:

·     Υλοποιήσαμε τη διοικητική του υπαγωγή σε ένα από τα κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη των αναγκών του, πρωτίστως, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Αυτό έγινε για να έχει οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα προσλήψεων, καθώς αυτά ήταν από τις βασικές παρατηρήσεις του WADA.

·     Είμαστε στη διαδικασία επανάκτησης της διαπίστευσής του.

·     Μολονότι το Εργαστήριο δεν βρίσκεται πλέον υπό την εποπτεία του Υπουργείου μας, εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε, προκειμένου να ανακτήσει τη διαπίστευσή του και εγγυόμαστε την επαρκή στήριξη προς τον Εθνικό Οργανισμό, ώστε να διασφαλιστεί ικανός αριθμός δειγμάτων για την εύρυθμη λειτουργία του Εργαστηρίου.

Ειδικότερα:

Ø Πέραν των 2 εκ ευρώ που έχουν δεσμευθεί για τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου, η ΓΓΑ έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το «Δημόκριτο» και επιχορηγεί το Εργαστήριο με:

o   με 480.000 ευρώ, μέχρι να ανακτήσει τη διαπίστευσή του

o   με 400.000 τον χρόνο στη συνέχεια από τον τακτικό προϋπολογισμό. 

 

Ο διαγωνισμός για την αγορά του νέου εξοπλισμού του Εργαστηρίου προχωράει. Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία. Πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε και η προμήθεια του εξοπλισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία είχε κολλήσει, λόγω κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, που είχαν να κάνουν με τον «Δημόκριτο».

 

Να επισημανθεί, ότι δεν είναι πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ των Αθηνών.

Με την μεταφορά του στον «Δημόκριτο», είναι πλέον στην αρμοδιότητα του «Δημόκριτου» και κατά συνέπεια του Υπουργείου Ανάπτυξης. Είμαστε κοντά, σε στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και με τον «Δημόκριτο» και από κοινού μεριμνούμε για την ανάκτηση της διαπίστευσης του και την επαναλειτουργία του.

 

Έχουν προσληφθεί τέσσερα από τα έξι άτομα που απαιτούνται, επιπλέον των 10 που ήδη εργάζονταν εκεί. Δηλαδή, απασχολούνται 14 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό. Για τα υπόλοιπα δύο άτομα έχουν βγει οι προκηρύξεις, έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις των υποψηφίων και αυτή την περίοδο αξιολογούνται.  

·     Είναι δεδομένη η βούληση της Κυβέρνησης όχι μόνο στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του ντόπινγκ, στάση η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ανεξαρτησίας των αρμόδιων Αρχών.

·     Είναι και δική μας επιθυμία και προτεραιότητα η αποκατάσταση του ελληνικού αντιντόπινγκ να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει όμως να αναγνωριστούν οι καθυστερήσεις που προκύπτουν:

i)    όχι μόνο από θεσμικά εμπόδια και την γραφειοκρατία, αλλά και

ii)  από την ιδιαιτέρως απρόβλεπτη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 η οποία, ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον διεθνή αθλητισμό και όχι μόνο.

·     Η πολιτική βούληση είναι να επανακτηθεί η διαπίστευση για το Εργαστήριο Ντόπινγκ Αθηνών ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια είχαν τεθεί.

 

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το τούνελ, μέσα στο οποίο βρήκαμε το ελληνικό αντιντόπινγκ, είχε τέτοιο μήκος, που, παρότι το φως πλέον φαίνεται, ακόμα δεν έχουμε φθάσει στην άκρη.

Τα τεχνικά και στατιστικά στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της παρούσας κατάστασης. Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. εφαρμόζει ένα σύγχρονο, ετήσιο σχεδιασμό κατανομής ελέγχων, βασισμένο σε εκτίμηση κινδύνου, με έμφαση στο πρόγραμμα ελέγχων Εκτός Αγώνα. Ο Έλεγχος είναι ευφυής, απρόβλεπτος, απροειδοποίητος.

Αντιμετωπίζεται το πολυετές κενό εκπαίδευσης αθλητών και αθλητικών φορέων. Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. που είχε περιέλθει σε καθεστώς παρόχου υπηρεσιών, μηχανικά εξυπηρετώντας παραγγελίες αθλητικών φορέων, πισωγυρίζοντας σε εποχές προ WADA και Κώδικα, αναλαμβάνει επιτέλους το ρόλο της εθνικής αρχής καταπολέμησης του ντόπινγκ και προτάσσει το πρόγραμμά του. Συγκρούεται με αγκυλώσεις που δεν έχουν σχέση με τον σύγχρονο αθλητισμό.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 100 αληθείς έλεγχοι εκτός αγώνων, ενώ στο σύνολο της τριετίας 2016-2018 μετά βίας ξεπέρασαν τους 200! Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Η σύγκριση είναι συντριπτική!

Να συνεχίσουμε τις συγκρίσεις;

Προσωπικό: Τι αλλάξατε στο θέμα του προσωπικού; Επί των ημερών σας, το προσωπικό του ΕΣΚΑΝ παρέμεινε στα 5-6 άτομα. Δεν αλλάξατε κάτι!

Δεν στελεχώσατε με νέο προσωπικό! Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τις δικές μας πρωτοβουλίες και στο θέμα του προσωπικού!  

 

Προϋπολογισμοί: Πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΣΚΑΝ αυξήθηκε από τις 50,000 ευρώ στις… 200.000 ευρώ επί των ημερών σας.

Αλλά, το ερώτημα είναι:

Τι έργο παρήγαγε με τον τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού του; Άλλαξε κάτι;

Διότι οι εκθέσεις του WADA, δεν διαπίστωσαν κάποια βελτίωση. Το αντίθετο, μάλιστα! 

 

Παράλληλα, το κόστος των ελέγχων, όπως ανέφερα και πριν, καλύπτονταν από τις Ομοσπονδίες. Εμείς, εγκρίναμε προϋπολογισμό ύψους περίπου 1,5 εκατομμύριο €.

 

Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. προχωρά σε δειγματοληψίες αίματος για το Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητή, για πρώτη φορά.

Επιπλέον, κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, μετά από πολύ καιρό, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. είναι ικανό να συνομιλήσει με τον WADA στη διεθνή γλώσσα του αντι-ντόπινγκ.

Η Ελλάδα αποκτά έναν σύγχρονο και λειτουργικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ  στη θέση του παρωχημένου και ανεπαρκούς Ε.Σ.ΚΑ.Ν., όπως όλα σχεδόν τα κράτη του αθλητικού κόσμου, ή τουλάχιστον του προηγμένου, προσβλέποντας να ανακτήσει τη θέση της στην πρωτοπορία του διεθνούς κινήματος αντι-ντόπινγκ, αυτή που χωρίς αμφιβολία είχε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κατά την πρώτη εφαρμογή του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ.

Αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζει πλέον και ο ίδιος ο WADA.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Πρόεδρο του WADA, στις 22 Οκτωβρίου 2020, ο Πρόεδρος Βίτορ Μπάνκα μας έδωσε εύσημα για την πρόοδο που έχει γίνει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί σας, έχετε κάνει σπουδαία πρόοδο μέχρι τώρα. Κι ακόμα σημαντικότερο ότι τόσα πολλά πράγματα τα καταφέρατε σε μικρό διάστημα, αν συνυπολογιστούν και οι πάσης φύσεως δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Συγχαρητήρια. Τολμώ να πω ότι παίρνω από την Ελλάδα τα πιο θετικά νέα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη χώρα δεν είχαμε τόσο καλά, τόσο ευχάριστα νέα. Και θέλω να συνεχίσουμε μαζί, χέρι χέρι, ώστε να ολοκληρώσετε τις αναγκαίες αλλαγές».

 

Παράλληλα, αναπτύσσουμε μια σειρά ενημερωτικών δράσεων για τις αξίες του υγιούς αθλητισμού και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

Ειδικότερα:

i)    Καμπάνια ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ

Ø Δημιουργία Σποτ.

Πρόκειται για το βασικό βίντεο της καμπάνιας με το οποίο θέλουμε να επικοινωνήσουμε την πρόληψη και την προαγωγή του υγιούς αθλητισμού. Να γνωρίσουν κυρίως οι νέοι ότι σημασία δεν έχει να γίνουν πρωταθλητές, αλλά να δώσουν τη δυνατότητα στο σώμα τους να κάνει το καλύτερο που μπορεί μέσα στα δικά του όρια.

Ø Δημιουργία σύντομων βιντεομηνυμάτων

Ø Δημιουργία Καρτών (με πρωτοβουλίες και δράσεις)

 

ii)  Συνεργασία του ΕΟΚΑΝ με το «Ζήσε Αθλητικά» για την διοργάνωση κύκλου συζητήσεων (μορφή τηλε-ημερίδων) για την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της αθλητικής οικογένειας στα ζητήματα του ντόπινγκ

Ø Επικοινωνία σε σχολεία, σωματεία, δήμους που πραγματοποιούν προγράμματα άθλησης για όλους.

 

ΚΩΔΙΚΑΣ:

 

Ας πάμε, όμως, να δούμε τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ που συζητάμε σήμερα.

 

Ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ είναι το θεμελιώδες έγγραφο, στο οποίο βασίζεται το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Αντιντόπινγκ.

 

Σκοπός του είναι η προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος αθλητών και αθλουμένων να συμμετέχουν στον αθλητισμό χωρίς τη χρήση φαρμακοδιέγερσης, μέσω της διασφάλισης εναρμονισμένων, συντονισμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως προς τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη του ντόπινγκ.

 

Ο Κώδικας έχει συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της αναλογικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ο πρώτος Κώδικας εγκρίθηκε στην Κοπεγχάγη, τον Ιανουάριο του 2003, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου συνεδρίου για το ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Εκείνη την εποχή, ο WADA δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι ο Κώδικας θα ήταν ζωντανό έγγραφο, το οποίο θα υπόκειται σε περιοδική επανεξέταση.

Σύμφωνα με τη δέσμευση αυτή, τον Φεβρουάριο του 2006 και τον Νοέμβριο του 2011, ο WADA ξεκίνησε Διαδικασίες Αναθεώρησης με τροποποιήσεις που ενσωματώθηκαν στους Κώδικες 2009 και 2015 αντίστοιχα.

 

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2017, ξεκίνησε η διαδικασία αναθεώρησης για τον Κώδικα του 2021 και, μετά από τρεις φάσεις διαβούλευσης για μια διετή περίοδο, με περισσότερα από 2.000 σχόλια, ο αναθεωρημένος Κώδικας εγκρίθηκε ομόφωνα στις 7 Νοεμβρίου 2019 στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Ντόπινγκ στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Ο αναθεωρημένος Κώδικας ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021 και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η επιβαλλόμενη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις νέες τροποποιήσεις του.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

είναι αυτονόητο ότι το ντόπινγκ δηλητηριάζει όχι μόνο τη σταδιοδρομία των αθλητών, αλλά και το κύρος μιας χώρας στο διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να αφήσουμε στην άκρη τις ολιγωρίες και τα λάθη του παρελθόντος, να δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά, και να προστατεύσουμε τον υγιή αθλητισμό.

Να θεσπίσουμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία, να εφαρμόσουμε τις διεθνείς πρακτικές του αύριο και όλοι μαζί, ενωμένοι, να καταστήσουμε τη χώρα μας πρότυπο του ευ αγωνίζεσθαι.

Το οφείλουμε στην αθλητική μας οικογένεια και σε όσους επιθυμούν έναν αθλητισμό, που θα βασίζεται στις αξίες της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της ευγενούς άμιλλας».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more