Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Γ. Οικονόμου: Ο Έλληνας αγρότης μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στο νέο παραγωγικό μοντέλο της εθνικής οικονομίας και θα είναι

 



 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, τοποθετήθηκε σήμερα στη Βουλή για το σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις»

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, το σχέδιο νόμου βάζει τέλος σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανασφάλειας του αγρότη, παραγωγού και προμηθευτή.«Με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας αυξάνεται η διαπραγματευτική ικανότητα, προωθείται η συνεργατική λογική, προστατεύεται ο καταναλωτής και ενισχύεται η προσπάθεια των αγροτών να μπορούν να πλανάρουν μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως διευκρίνισε: «Το σχέδιο αντικατοπτρίζει την επιλογή του ΥΠΑΑΤ να προσεγγίζει την πολιτική στον πρωτογενή τομέα υπό το πρίσμα συνολικά της αλυσίδας αξίας. Από το χωράφι, στον στάβλο, στην μεταποίηση, την τυποποίηση, στη βάσανο της διαπραγμάτευσης τιμών, μέχρι και την κατάληξή του στο πιάτο, ή στο καλάθι του καταναλωτή». Επίσης, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, με το σχέδιο νόμου αποδεικνύεται έμπρακτα ότι αξιοποιείται κάθε εργαλείο του Ενωσιακού ή του Εθνικού Δικαίου, προκειμένου να μπει τάξη στις στρεβλώσεις τις οποίες πληρώνουν οι πιο αδύναμοι της αλυσίδας, δηλαδή, οι παραγωγοί.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του σχεδίου Νόμου.

  • Τα ευάλωτα προϊόντα θα εξοφλούνται εντός 30 ημερών
  • Με τον όρο πληρωμή δεν θα υπονοείται η μεταχρονολογημένη επιταγή, αλλά η εξόφληση
  • Μπαίνει ουσιαστικός και θεσμικός φραγμός στη «γάγγραινα» της ανοιχτής τιμής
  • Προβλέπεται καθορισμός των προϊόντων που θα έχει εφαρμογή -εκτός των ευαλλοίωτων- η συγκεκριμένη Κοινοτική Οδηγία μέσα από μια Υπουργική Απόφαση
  • Θα υφίσταται συμφωνίες για όλες τις πράξεις

«Προερχόμενος από την Φθιώτιδα, μία περιοχή με αρκετούς αγρότες, αλλά και λόγω σπουδών και επαγγέλματος ξέρω καλά, ότι βασικό θέμα των αγροτών είναι η μικρή διαπραγματευτική τους ισχύ σε συνδυασμό με τις αθέμιτες πρακτικές, που σε ορισμένες περιπτώσεις επικρατούν στον εμπορικό κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, απαρίθμησε μία σειρά μέτρων του ΥΠΑΑΤ που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν και να προστατεύσουν εκείνους που συνδέουν τη ζωή τους με την ελληνική ύπαιθρο.

·        Η προδημοσίευση του Μέτρου των Γεωργικών Συμβούλων, ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, που αφορά τουλάχιστον 35.000 αγρότες

·        Η προδημοσίευση του Μέτρου για τους Νέους Αγρότες με συνολική δαπάνη πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ.

·        το Μέτρο 11 για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία με αυξημένο προϋπολογισμό, με τα σχέδια βελτίωσης  για τα αρδευτικά

·        Η επεξεργασία του μέτρου για τα Σχέδια Βελτίωσης

·        Μέτρα για τη Δάσωση, τη νιτρορύπανση, τη παροχή εγγυήσεων για μικροπιστώσεις.

«Αξιοποιώντας πόρους του ταμείου ανάκαμψης και στο πλαίσιο του σχεδίου Ελλάδα 2.0 που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός προγραμματίζουμεεκτεταμένες εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις, προβλέπουμε χρηματοδότηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών και έχουμε δεσμεύσει πόρους για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα από συνεργατικά σχήματα» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Οι Έλληνες αγρότες δεν είναι καταδικασμένοι να σέρνουν εις το διηνεκές μαζί τους τις στρεβλώσεις του παρελθόντος» και συμπλήρωσε: «Ο Έλληνας αγρότης μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στο νέο παραγωγικό μοντέλο της εθνικής οικονομίας και θα είναι».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more